PODIGNUTA POLITIČKA OPTUŽNICA PROTIV MARKA JURIČA

PODIGNUTA POLITIČKA OPTUŽNICA PROTIV MARKA JURIČA

18. siječnja, 2020.

 

Ono što je posebno sramotno odrednica govor mržnje primjenjuje se samo na desne novinare. Teško je nabrojati sve daleko izrazitije primjere govora mržnje s Indexa, Pupovčevih Novosti i Biltena, a o Dragi Pilselu da ne govorimo jer njegovi tekstovi posebice o bivšoj predsjednici nisu ništa drugo doli primitivni govor mržnje. Nažalost, osim zgražanja javnosti, taj medijski primitivizam nikada nije izazvao ni cehovsku osudu, a kamoli sudski epilog. No, ako se dokaže da pravoslavni pop pjeva četničke pjesme i na tome se opetovano podsjeti javnost i u stilu srbijanskog ministra Aleksandra Vulina nazove ga se četničkim vikarom onda se na noge propnu svi prosrpski medijski trubači i nevladine udruge koje redom plaća hrvatska vlada

Napisao: Dražen Stjepandić

Podignuta je prva optužnica protiv jednoga novinara za govor mržnje. Okrivljeni je Marko Jurič, a među onima koji su ga prijavili ima i novinara kao Drago Pilsela, Saša Milošević… Četiri godine nakon što je okrivljeni Marko Jurič, tada urednik i voditelj emisije “Markov trg” na Z1 televiziji, navodno uvrijedio metropolitita Porfirija DORH je službeno podigao optužnicu. Tako da u Hrvatskoj ponovno imamo politički proces protiv mišljenja i slobode govora. U tom političkom procesu Marka Juriča će pravno zastupati ugledni zagrebački odvjetnik Željko Olujić.

Porfirije samo otvarao usta

Podsjećamo Marko Jurič je u svojoj emisiji “Markov trg” prvi objavio video snimak metropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija kako u skupini pravoslavnih popova pjeva četničke pjesme, konkretno Što se ono na Dinari sjaji, to je kokarda Momčila Đujića…” i umjesto da se na odgovornost pozove pjevača koji se branio da je samo otvarao usta u javnosti je napadnut novinar. Poslije toga u jednoj od narednih emisija Marko Jurič svoju autorsku emisiju odjavio u satiričnom tonu ponovno se ogrebavši o Porfirija i ta odjava je nakon četiri godine dobila sudski epilog po službenoj dužnosti.

Bio je utorak 19. siječnja, u isto vrijeme na RTL-u je bio prijenos rukometne utakmice Hrvatska-Norveška u sklopu Europskog prvenstva, a na HRT-u 4 prijenos vaterpolo utakmice protiv Madžarske također u sklopu Europskog prvenstva. Ništa nije obećavalo veliku gledanost emisije Markov trg, na lokalnoj “Z1 televiziji”. Gosti su bili kolegica Smiljana Škugor Hrnčević i odvjetnik Željko Olujić.
No dogodio se veliki medijski prasak ne samo u Hrvatskoj. Citiramo tiražni beogradski Kurir:
“Marko Jurič, voditelj emisije “Markov trg” na hrvatskoj Z1 TV, prošle je nedelje na kraju emisije gledaoce pozdravio na nezapamćen način koji je klasičan primer rasizma i govora mržnje.
Odjavljujući emisiju upozorio je građane, a posebno žene sa decom, da budu oprezni kada prolaze pored pravoslavne crkve na Cvetnom trgu gde, kako je rekao, stoluje četnički vikar.
“Poruka Zagrepčanima, svima koji se šetaju Cvetnim trgom, budite oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šetate Cvetnim trgom, pogotovo majke s decom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svom maniru klanja izveo svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo da obeležiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini – rekao je Jurič i odjavio se.”
Nakon toga protiv Marka Juriča digla se neviđena medijska hajka. O svemu tome portal Tjedno je pisao braneći novinara i pravo na slobodu govora. Marko Jurič je za portal Tjedno dao i ekskluzivni intervju u kojem je izjavio:

“Bilo je kombinacija da bi popili kavu, rekao sam da bi vrlo rado s njim popio kavu i spreman sam ugostiti ga u svojoj emisiji. Rado bih s tim čovjekom popričao. Za metropolita Porfirija sam čuo da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi spada među umjerenije svećenike. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi čuo sam da postoje podjele na ekstremnu pročetničku struju i umjereniji kršćanski dio. Metropolit Porfirije spada u umjereniji dio Srpske pravoslavne crkve…” No nije pomoglo, Porfirije nije došao kod Juriča u emisiju, a brojni komunistički i prosrpski orjentirani aktivisti tražili su sudsku zadovoljštinu.

Ono što je posebno sramotno odrednica govor mržnje primjenjuje se samo na desne novinare. Teško je nabrojati sve daleko izrazitije primjere govora mržnje s Indexa, Pupovčevih Novosti i Biltena, a o Dragi Pilselu da ne govorimo jer njegovi tekstovi posebice o bivšoj predsjednici nisu ništa drugo doli primitivni govor mržnje. Nažalost, osim zgražanja javnosti, taj medijski primitivizam nikada nije izazvao ni cehovsku osudu, a kamoli sudski epilog. No, ako se dokaže da pravoslavni pop pjeva četničke pjesme i na tome se opetovano podsjeti javnost i u stilu srbijanskog ministra Aleksandra Vulina nazove ga se četničkim vikarom onda se na noge propnu svi prosrpski medijski trubači i nevladine udruge koje redom plaća hrvatska vlada.

No, ni to nije takvo zlo, ono što je još poraznije je činjenica da su pamet i kultura prevrtljivca Drage Pilsela i vječito ugroženog Saše Miloševića zavladali u DORH-u pa eto kao u ona totalitaristička socijalistička vremena imamo politički proces.

Podcast Velebit

Uz Marka Juriča drugookrivljena je Maja Sudić, glavna urednica Z1 televizije, koja je nakon promjene vlasništva te kuće bila smijenjena s te pozicije, ali je sudskom presudom vraćena na nekadašnje radno mjesto bez nekadašnjih ovlasti.

Marko Jurič je svoj novinarski put započeo kao ratni fotoreporter u ST-u, bio je jedan od pokretača tjednika Panorama, radio je u Večernjem listu, a kao televizijski voditelj prvi put se pojavio na OTV-u. Nakon otkaza na Z1 s Dinkom Dedićem i Matom Bašićem pokrenuo je portal Projekt Velebit, a prije godinu dana i podcast Velebit, čiji su prilozi bilježe desetke tisuća pregleda. Otac je četvero djece. T

17 komentara

Uskoči u raspravu
 1. AN
  #1 AN 21 siječnja, 2020, 11:12

  Tema za sva vremena=metamorfoza “anonimno” u ANONIMKU,sutra u ANONIMAC,a koji dan kasnije ANO !?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Hrvatska Braniteljska Pučka Stranka
  #2 Hrvatska Braniteljska Pučka Stranka 20 siječnja, 2020, 08:59

  Milorad Pupovac je 1995. prije Oluje tražio “vojnu neutralnost SAO Krajine i neku vrstu međunarodnog subjektiviteta”.
  Kako taj čovjek može biti premijer u sjeni ove Hrvatske?
  HDZ radi na poništenju Domovinskog rata još od vremena Sanadera kad je Pupovac ušao u Vladu.
  Nema druge riječi nego izdaja.
  https://www.facebook.com/hrvatskabraniteljskapuckastranka

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. žrdina
  #3 žrdina 19 siječnja, 2020, 19:06

  Crna Gora je zakonom o vjerskim zajednicama
  pokazala svima kako se izbaviti iz velike srbije.
  Hrvatskoj to još nije uspjelo.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 19 siječnja, 2020, 22:06

   treba se rješiti najprije Domaćih fašist, i sve će se rješiti samo po sebi..

   Odgovorite na ovaj komentar
  • pepe
   pepe 19 siječnja, 2020, 22:51

   tako je, onaj isti iztočnohercegovačski đukanović, koji je početkom rata devetdesetih s posṙbljenim turčinom bulatovićem i ostalom velikosṙbskom braćom “branił sṙbstvo i sṙbske koriene” dubrovnika i južne dalmacije, sada je veliki “ljubitelj zapadnih vriednostī”. čto je zaistinu postigał u črnoj gori? 70% stanovničstva/prëbivalstva črne gore bez uztezanja izjavljuje da govori “sṙbski”, dočim 90% pripada SPC-ovoj pastvi (jedva 10% CPC-u), od onieh koji su uobće kṙšteni. ostaju mu arbanasi, črnogorski muslimani i bošnjaci, malobrojni črnogorski katolici, i jošte malobrojnïji hṙvati. sve do nedavnā većina čṙnogorcev se je izjašnjavala kakoti “stara sṙbska nacija”. bude li došlo do kṙvavoga sukoba u črnoj gori, NATO i EU ne će ni pṙstom mṙdnuti, ukoliko BiH, albanija, hṙvatska i sṙbija ne pokušaju dodatno mutiti kašu. onaj dedićev bůgarin koji glumi HPC, ne vriedi pišljivoga boba u odnosu na carigradsku patriarhiju i RPC, koji imaju zadnju rieč u pravoslavnom svietu. protivu SPC-u se učinkovito jedino može boriti hṙvatska dṙžava, ali ona ga jasno i nedvojbeno podpira i poddṙžava. imate upravo to za čto godinami uporno glasujete.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • hrga
    hrga 20 siječnja, 2020, 11:43

    Di si bil Pepe? Otpišali te s portala HKV-a?

    Odgovorite na ovaj komentar
    • Anonimno
     Anonimno 20 siječnja, 2020, 11:49

     Valjda nemaju prevodioca.

     Odgovorite na ovaj komentar
    • pepe
     pepe 20 siječnja, 2020, 22:15

     hrgo, nitko nije na onoj rubnoj mrëžodveri koju pripominješ pepeta “odpišał”, a niti bi mogał sve kada bi i hotïł. u stvarnosti, svṙha dokolnoga pohoda na onaj socialističski “kružok” propalih ili odbačenih hadezenjār prëdvođenih iztočnohercegovačskim sṙbohṙvatom (po imenu i jeziku) “titrivojem smogovečskim” bje izpůnjena prïje približno mjeseca dni, i od tada je moja malenkost krenula dalje. taj “kružok” je bīł i ostał ruban ter uzrubljen, a od nedavnā s novom “svježom prorežimskom politikom” u upravi/uredničstvu, postat će jošter uzrubljenïji, sāmoizlučenïji i nebītnïji. tratiti daljnje dokolne slobodne minute na ono socialističsko kmečeće sielo (koje traje nepromienjeno od sāmoga utemeljenja) posvem je bezsmisałno. sve u svem, čast jednoj ili dvjema iznimkama, HKV je kratica za “(propale) hadezenjare kmeče vječno”.

     Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 20 siječnja, 2020, 11:56

   👍

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anemični Plenković i javni tužitelj?
  #4 Anemični Plenković i javni tužitelj? 19 siječnja, 2020, 16:16

  Ako niste znali, zapamtite: Marko Jurič spada među pionire slobodnoga mišljenja i slobodnoga tiska. Nije stoga čudno što je spočetka radio za Slobodni tjednik, čiji su autori bili progonjeni od kriptokomunističke i kriptodemokratske vlasti u Hrvatskoj. I još nešto: dok se srbadija, ona zločinačka, smeje i kurči našim gradovima i ulicama, Jelenić se uvlači u prkno oktroiranoj tzv. srpskoj crkvi i drugu Porfiriju Periću, četničini od formata. Šta se ono na Dinari sjaji? Vojvodina (Đujićeva) kokarda na glavi…, veli pesma koju je spomenuti bradonja pevao u Americi i dodavao “*Ajdmojoš jedared!” I on bi zamenio
  usranoga Irineja, “velikoga patrijarha srpskoga”, štono reče vatikanski papa Ffranciskus. Što ti razulareni bradati smradovi rade po našoj zemlji kao prethodnica četnika, Plenković, koji je smislio navodnu kaznenu odgovornost za Marka Juriča, nema pojma. Važno mu je uvući se u vlaško prkno, smrad udbaško-kosovski. Ovaj potez umišljena faraona ne bi smio proći bez demonstracija i građanskoga neposluha, čak i svrgavanja nedemokratske garniture. Samo za kraj: A što je s 13 kaznenih prijava protiv vlaškoga sotone i ratnoga zločinca milorada benkovačkoga pupavca i drugarice slavke lukić?????

  Odgovorite na ovaj komentar
  • pepe
   pepe 19 siječnja, 2020, 22:29

   tar “pioneer slobodnoga mišljenja” izza kojega u sjeni stoje karačmarkove kradezenjare, udbašine i stranno obvještajno podzemlje posvem stanovito nije nikakov “pioneer slobodnoga mišljenja”. dapače, pukanić je svojedobno na vlastnoj koži pogubno oćutił čto znači petljati se s balkanskim udbašskim podzemljem u krivom smjeru. nu, kako čto svi znamo, nije mu se posrëćilo, a rado je glumatał “lučenošu” i “stiegonošu”, pazi sada, “slobodnoga mišljenja”. vjerojatno u tu “slobodarsku” skupinu spada i onaj živopisan dedićev velebitski bëłgradsko-splavarski pizdun pintarić, polupismeno jezično sṙbohṙvatsko tṙkeljalo bez dara za nasmïjavanje, popůt blizkoga mu “bjelošmṙkavoga patuljastoga druga” buljanca, staroga znanca u udbaško-razpačivačskom podzemlju jošte s pṙvine devetdesetih. mulja vas udbašsko-kradezenjarska sṙbohṙvatska i slavoserbska družina na sve strane i okolo maloga pṙsta, a vi “veliki hṙvati” ovako jezično i uljudbeno posṙbljeni to niti ne “kužite”.

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. Keke
  #5 Keke 19 siječnja, 2020, 11:19

  DORH zapinje s procesuiranjem ratnih zlocina ali je neuobicajeno aktivan na ovakvim trivijalnim slucajevima. Sto na to sve kaze HND?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. pepe
  #6 pepe 19 siječnja, 2020, 02:58

  prvo, prëzime “pilsel” u kosih padežih se sklanja “pilsla”, “pilslu”, “pilsla”, “pilsle”, “pilslu”, “pilslom”. za to krivite austrijance i njihovo prëzime. drugo, kamo god’ se od 1998. godine istinski hṙvatski domoljub obṙne i okrene stalno vidi YU udbašiju i njena lažna “desničarsko-domoljubno-suverenističska potemkinova sela i siela”. naime, “suverenizam” u globalističskoj EU-ropi je mačak u vrjeći, uvaljen rog za svieću, prodana muda pod bubrjege, igra dima i zṙcāl, itd. dalje, “projekt velebit” u stvarnosti je udbašsko maslo, slično Z1, onoj “buljici”, pašalićevu “projektu laudato”, itd. pitajte istinske (ne ubačene šestdesetih godin prošloga stoljeća udbašske kṙtice) australske hṙvate čto misle o dediću i njegovoj staroj družini. napokon, naučite juriča hṙvatski, čovjeku je svakoja druga sṙbska, treća bosanskohercegovačska, četvṙta čṙnogorska, peta turska, ukratko YU sṙbskohṙvatska “jezična regionska mješavina”. kada se budu na obzoru konačno pojavili pravi hṙvati, hṙvatski govoreći, i hṙvatski pišući na “korienskom” pravopisu, a ne vůkovskom sṙbskom krivopisu, tada ćemo jih rado poddṙžati i podpirati.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 19 siječnja, 2020, 14:32

   A koji ste vi udbaš i to ste se sami javno prokazali.Takvi netrebaju podržavati našeg g Marka u bilo bi vam bilje dy se što dalje maknete od Hrvatske i hrvatskog domoljublja.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • pepe
    pepe 19 siječnja, 2020, 22:03

    dapače, režimski muljatoru, istinske hṙvatske domoljube ne zanima “unutarpartijski” kradezenjarski obračun udbašske morlačske “karačmarkove” i bruxellesske globalističske plenkovićeve “bojne”. koliko se nas hṙvatskih domoljubov iz izseljenstva tiče, neka se slobodno međusobno pokolju, i hṙvatskoj učine veliku uslugu tako da za sobom beztraga u balkansko podzemlje odvůku i sestrinske esderpenjarske balegare. nu, je li se konačno dedić odlučił kojemu od gospodarov će služiti? ne može sāmo udbašskoj družini i australskim službam. čṙnogorsko-bokeljska hadezenjara franović je ionako pod pazkom i zaštitom australcev. daklë, i sve u svem, naučite toga vašega juriča hṙvatski, kada su jur bůgari koje su franović i dedić dovůkli u hṙvatsku od jezičnoga sṙbohṙvata juriča bolje svladali hṙvatski.

    Odgovorite na ovaj komentar
 7. Hirscon
  #7 Hirscon 18 siječnja, 2020, 18:56

  Između onih koji su organizirali zločine u Škabrnji,Vukovaru…i onih koji bi trebali te procese procesuirati nema nikakve razlike uključujući i SPC kao i većinu medija i prosrpskih udruga.Svi oni rade ono što četnici nisu stigli odraditi zahvaljujući braniteljima.Jugosloveni su ništa drugo nego Light chetnicks.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code