PO NJOJ JE NAZVANA ČOKOLADA MILKA

PO NJOJ JE NAZVANA ČOKOLADA MILKA

15. prosinca, 2013.

 

milka trnina-szd-570x270 Custom

Muzej grada Zagreba priredio izložbu o  Milki Trnini

 

 

Napisao: Ivan Raos

Izložba se otvara 18. prosinca u 18 sati. Održava se prigodom sto pedesete godišnjice rođenja hrvatske i svjetske operne dive (19.12.1863.), sopranistice Milke Trnine, jer Muzej grada Zagreba želi podsjetiti hrvatsku javnost na život i svetski iznimno uvjerljiva profesijska dostignuća naše proslavljene umjetnice monografskom izložbom predmeta iz Trninine ostavštine.

 

IZLOŽBA U LONDONU

Ostavština Milke Trnine većim djelom čuva se u Muzeju grada Zagreba (više od 250 predmeta), što uključuje fotografije, kazališne kostime, plakate, kazališne objave, crteže kazališnih kostima, memorabilije i osobne predmete. Ipak ova izložba je upotpunjena predmetima iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Požega i Muzeja za umjetnost i obrt. Nadolazećoj monografskoj izložbi prethodila je izložba iz 2006. koju je Muzej grada Zagreba baš te godine organizirao za posjetitelje Royal Opera House u Londonu – u povodu stote obljetnice zadnjeg Trninina nastupa u Londonu.

 Milka Trnina završila je konzervatorij u Beču. Debi je imala u Zagrebu 11. travnja 1882. nastupivši u staroj kazališnoj zgradi na Gornjem gradu kao Amalia u Verdijevu Čuvidskom plesu (Krabuljnom plesu) pod dirigentskom palicom Ivana pl. Zajca, tadašnjeg ravnatelja opere. Po završetku školovanja, ne dobivši stalni angažman u Zagrebu, krenula je stjecati iskustva i slavu u inozemstvu: u Leipzigu, Grazu, Bremenu, Münchenu, Bayreuthu, Londonu, New Yorku, Bostonu itd.

U lipnju 1896. nastupila je u Moskvi na koncertu pred ruskim kraljevskim parom prigodom krunidbe cara Nikolaja II. Po želji carice Trnina je pjevala Izoldinu ljubavnu smrt, jednu od najljepših arija, iz Wagnerove opere Tristan und Isolde, a kao nagradu je dobila od cara veliki dijamantni broš ukrašen rubinima, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt, a od carice briljantnu narukvicu.

U Metropolitanu u New Yorku nastupila je čak 79 puta. Družila se s eminentnim ljudima iz elitnih krugova, koje su činili književnici, skladatelji, dirigenti i brojni značajni pjevači. Prijateljevala je i s hrvatskim izumiteljem i znanstvenikom Nikolom Teslom koji je volio glazbu i imao je svoju stalnu ložu u Operi. Trnina je bila u krugu ljudi koji su posjećivali Teslin laboratorij na Manhattanu, i pratili provedbu njegovih eksperimenata. U svojoj karijeri istaknula se brojnim velikim ulogama, kao primjerice Wagnerova Izolda (Tristan i Izolda), Elisabetha u Tannhäuseru, te Puccinijeva Tosca.

Trnina je ostvarila 65 uloga u više od 1200 nastupa. Ovom izložbom  Muzej grada Zagreba želi današnjim generacijama predstaviti i predočiti Milku Trninu kao prvu damu hrvatskog i svjetskog opernog stvaralaštva na prijelazu stoljeća.

 

ČOKOLADA I NOGOMETNI KLUB

 Talijanski operni skladatelj Giacomo Puccini smatrao je da je ona najbolja izvođačica njegove opere Tosca u cijelome svijetu. Po Milki Trnini danas se zove nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Zanimljiva je priča po kojoj čokolada Milka nosi ime po Milki Trnini. Naime, tvorničar čokolade Carl Russ-Suchard bio je navodno veliki obožavatelj Trnine, pa ga je to navelo da čokoladu nazove po njenom imenu.

U rodnom Vezišću pored Ivanić Grada postoji Nogometni klub Milka Trnina.

Izložba o Milki Trnini u Muzeju grada Zagreba ostaje otvorena sve do veljače 2014. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Klarens
    #1 Klarens 13 kolovoza, 2018, 16:17

    Najte pozabit PLITVICE !!!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code