ŽIVI MILIJUNI ZA MRTVI DC

ŽIVI MILIJUNI ZA MRTVI DC

21. lipnja, 2013.

 

skare astro

Samo Vesna Škare Ožbolt zna gdje završava novac

 

Piše: Dražen Stjepandić

 

Mnogi, uključujući i članove Demokratskog centra, smatraju da je ta stranka odavno mrtva i, sudeći po njezinim političkim aktivnostima, teško je zaključiti nešto drugo.  Objektivno, stranka je odavno u fazi političke kliničke smrti, redovitih stranačkih aktivnosti nema, znakovi života slabašno se zamijete uoči izbora, ali zato na papiru stranka itekako postoji i, za razliku od mnogih većih, angažiranijih i poznatijih, spada u parlamentarne stranke pa kao takva od države dobiva novac o kakvom druge stranke mogu samo sanjati.

Prošle 2012. godine DC-u  je  država dodijelila  900.000 kuna. Preciznije, od Sabora 320.000 kuna i 260.000 kuna od Zagrebačke županije. Ostalo je došlo na ime ostalih lokalnih vijećnika i zastupnika. Ove godine na stranački će račun sjesti nešto manji iznos, otprilike kojih stotinjak tisuća kuna DC će od države dobiti manje nego lani. Velik dio još nije isplaćen zbog lokalnih izbora.

Dosad je na račun sjelo tek oko 150.000 kuna, a ostalo će doći sljedećih mjeseci. Pa bi se moglo zaključiti da predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt ove godine od DC-a sama sebi neće usmjeriti još pola milijuna kuna, nego će taj iznos biti umanjen za stotinjak tisuća kuna. Oko pola milijuna kuna sa stranačkog računa, od novca koji je dospio od države, otišlo je u  nepoznatom smjeru, a kamo, najbolje zna predsjednica Vesna Škare Ožbolt.

FINACIJSKA I POLITIČKA ŠTETA

Brojni članovi DC-a, kad pročitaju koliko njihova stranka godišnje dobiva  od države, sigurno će se naći u nevjerici, teško će povjerovati u ono što piše. Deceovci, posebno oni iz Zagreba, koje odavno nitko ni za što ne pita, a zadnji put kad su bili u središnjici u Ilici 40 mogli su vidjeti da u stranačkim prostorijama nema ni taoletnog papira, dok je predstojalo iskopčavanje telefona i struje. Dok je u središnjici stranke još bilo okupljanja članova, uobičajena je bila priča o dubiozama na računu što su ih skrivili oni koji su prije predsjednice vodili stranku. Rijetko je u DC-u bilo drugih razgovora, premda je  situacija potpuno suprotna, stranački je račun tek nedavno blokirao nekadašnji OTV, sada Jabuka TV. Zašto je situacija u DC-u članovima stranke bila pogrešno prikazivana, nije teško pretpostaviti.

Unatoč svemu negativnom što se događalo u stranci mnogi  članovi DC-a u Zagrebu ostali su joj vjerni, odbili prijeći u HDZ, kad ih je pozvala njihova vrla predsjednica i, ništa ih ne pitajući, izjavila za medije da se DC gasi. Uopće nije krila da joj do DC-a nije ni najmanje stalo, gledala je samo kako da sebe ponovno što bolje proda i  uvali, a kad je uspjela dobiti pola mandata  u Saboru, tek sada DC potpuno iscrpljuje. O političkoj šteti ponašanja Vesne Škare Ožbolt za DC pisao sam još prije otprilike dvije godine, ali uz strašnu političku štetu, nažalost, još uvijek aktualna predsjednica DC-a stranci nanosi i golemu financijsku štetu. Bivša ministrica pravosuđa, kako se uobičajeno predstavlja u javnosti, sve samo ne kao predsjednica DC-a, mogla bi se na račun stranke i obogatiti.

Od 900.000 kuna, koliko je lani pristiglo u DC, dio je prikazan kao materijalni troškovi središnjice. Troškovi telefona i interneta, u prostorijama u kojim obično nema nikaoga,  iznose oko 15.000 kuna mjesečno pa se pretpostavlja da stranka plaća račune  privatnog odvjetničkog ureda Vesne Škare Ožbolt. DC najam prostora plaća po povlaštenoj cijeni. ima i tajnicu, gospođu Đurđu Jarnjak, koja prima oko 3500 kuna mjesečno. I to bi u Zagrebu bilo sve. Na te  materijalne troškove središnjice u Ilici 40 otpada  oko 150.000 kuna godišnje.

Stranka još ima prostore u Velikoj Gorici, koji koštaju oko 1300 kuna mjesečno, u Vinkovcima je slično, u Petrinji prostorije koštaju oko 700 kuna mjesečno, jednako kao i prostor u Splitu. Troškovima najma treba dodati i režije.

POLA MILIJUNA SVAKE GODINE

Spomenuo sam što je istina od dugogodišnjih priča o blokadi računa. Na naplatu je stiglo 180.000 plus kamate. Dospjele su ovrhe T-coma i čak 130.000 kuna od VIP-a. O opravdanosti tih enormnih telefonskih troškova sigurno bi se moglo raspravljati, ali još je zanimljivije utvrditi gdje je preostalih  još oko 500.000 kuna. Na početku smo naveli da je u stranku došlo oko 900.000 kuna samo za prošlu godinu. Ako tomu dadamo ono što se očekuje za ovu godinu, to je gotovo milijun kuna koliko ostane kad se odbiju pobrojeni  troškovi. Pravi odgovor na pitanje gdje je stranački novac zna samo Vesna Škare Ožbolt i nadamo se da će članovima DC-a,  ako je budu pitali, objasniti gdje je završilo pola milijuna kuna od prošle godine i gdje će završiti velik dio novca što će doći ove godine.  Valjda novih ovrha više neće biti.

Novac koji spominjemo  ne odnosi se na zastupničku plaću od oko 15.000 kuna koji će predsjednica DC-a uskoro početi primati. To je novac koji  doista pripada njoj, čak ako i napusti stranku, što njoj vjerojatno ne pada na pamet, jer je kao predsjednica stranke koju je htjela ugasiti bolje plaćena od Josipovića, Milanovića i Karamarka.

Zapravo Vesna Škare Ožbolt najbolje zna kako je dobro što nije ugasila DC i prešla u HDZ. Da je sve bilo prema njenim mudrim političkim zamislima, sad ne bi uživala ono što uživa ne polažući nikome račune. T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ortodont
  #1 ortodont 2 srpnja, 2013, 10:02

  [quote name=”Gargamel”]Prema fotografiji, reklo bi se da ju je načela ozbiljna paradentoza…[/quote]

  Bez obzira zubnu bolest još uvijek dobro izgleda.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. hula-hop
  #2 hula-hop 1 srpnja, 2013, 12:53

  nekadašnja ministrica pravosuđa je ostala upamćena nakon što je u promotivno-medijske svrhe otvorila dućan s najlonkama tvornice jadran iz zagreba

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. frizerka
  #3 frizerka 30 lipnja, 2013, 09:31

  Ova gospođa je bila Šarinićev kvisko u Tuđmanovom uredu zajedno s još jednom starijom grbavom devom koja se trenutno nalazi na Pantovčaku. To što voli lovicu nije ništa čudno obzirom da joj je Mate Granić bio poslovni partner. A to što ona i DC nisu politički mrtvaci može zahvaliti jedino na jeftinoj koaliciji s Jadrankom Kosor, bolje rečeno Drobac.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Gargamel
  #4 Gargamel 28 lipnja, 2013, 12:33

  Prema fotografiji, reklo bi se da ju je načela ozbiljna paradentoza…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code