PO DOBROM KARDINALU KUHARIĆU SE NIŠTA NE ZOVE

PO DOBROM KARDINALU KUHARIĆU SE NIŠTA NE ZOVE

18. travnja, 2022.

 

 

Malo gdje u Hrvatskoj postoji trg ili ulica nazvana njegovim imenom. Ni nakon 100-te obljetnice rođenja Grad Zagreb mu se i na taj način nije odužio. Istaknuti pojedinci poput zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića i Svetog Oca pape Ivana Pavla II (1920.-2005.) u glavnom gradu ostali su do današnjih dana bez ikakvih spomena, iako su među najzaslužnijima za stvaranje slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države.

Ulica, trg, park i neka značajnija kulturna ustanova u Zagrebu ne nosi  ime ni po bl. kardinalu Alojziju Stepincu

Napisao: Mladen Pavković

Bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović svojedobno je donijela   odluku o odlikovanju nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Franje Kuharića (Gornji Pribić, 15.4.1919.- Zagreb, 11.3.2002.), posmrtno, Veleredom predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

„Zacijelo nema Hrvata koji bi više zavrijedio biti prvi odlikovan ovim veleredom od kardinala Franje Kuharića, crkvenog pastira i moralnog autoriteta hrvatskoga naroda, kojemu se navršila 100. obljetnica rođenja“, stoji u priopćenju. „Ovim odlikovanjem iskazujemo jedinstvenu zahvalnost čovjeku koji nas je iznimno mnogo zadužio kroz godine svoje svećeničke, a posebno nadbiskupske službe u Crkvi zagrebačkoj, ali i cijeloj Crkvi u Hrvata. Uvijek promicavši nacionalno zajedništvo i državljansko jedinstvo, tijekom Domovinskog rata, u opravdanoj obrani Domovine, svojim je moralnim i duhovnim autoritetom zagovarao mirotvorstvo i pozivao hrvatski narod na pridržavanje kršćanskih moralnih načela“, ocijenila je tada predsjednica.

Međutim, to je odličje uručeno jednom i nikada više! Iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića su nas obavijestili da tamo nema nikakvog službenog, pisanog traga o ovom odličju, što će reći da je bivša predsjednica sve to učinila „na svoju ruku“, odnosno da je neke stvari poput ove uradila po sistemu. „ako ja ne budem  predsjednica onda se više ni ovo odličje ne će uručivati!“ Sramotno, ali je tako.

I tako se nažalost dogodilo!

Prvi ugostio papu

Nu, sve u svemu, velike su zasluge Franje Kuharića.

Naime, ovaj veliki čovjek u svojem nadbiskupovanju doživio je uspostavu neovisne i međunarodno priznate države Hrvatske, postao je prvi predsjednik prve Hrvatske biskupske konferencije i pripala mu je čast da kao prvi hrvatski crkveni dostojanstvenik ugosti jednog rimskog prvosvećenika papu Ivana Pavla II, na hrvatskom tlu, prigodom prvog papinog službenog dolaska u Hrvatsku.

Mnogi s pravom ističu da je kardinal Kuharić bio jedan od najpopularnijih i najobljubljenijih osoba koja je ikada obnašala službu zagrebačkoga nadbiskupa i koja je, zahvaljujući posebnim povijesnim okolnostima u razdoblju vladavine bezbožnog komunizma, prerasla u moralnu veličinu, postavši savjest hrvatskoga naroda i njegov vjerski i nacionalni putokaz.

Uvijek je ustajao i ustrajao u obrani vjere, prava pojedinaca inzistirajući na pravednosti i temeljnim načelima u doba komunizma, ali i u Domovinskom ratu. Bio je prvi kad je trebalo i zbog toga je zaslužio i i visoka državna  odličje. Ali..  ne znamo koji puta pitamo:  Gdje je gospodo i gospođe, drugovi i drugarice, u Zagrebu muzej kardinala Kuharića? Nema ga! Njegove stvari čuvaju se u obiteljskoj kući u Gornjem Pribiću. Nu, ono što je još žalosnije je činjenica da malo gdje u Hrvatskoj postoji trg ili ulica nazvana njegovim imenom. Ni nakon 100-te obljetnice rođenja Grad Zagreb mu se i na taj način nije odužio. Istaknuti pojedinci poput zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića i Svetog Oca pape Ivana Pavla II (1920.-2005.) u glavnom gradu ostali su do današnjih dana bez ikakvih spomena, iako su među najzaslužnijima za stvaranje slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države.

Ulica, trg, park i neka značajnija kulturna ustanova u Zagrebu ne nosi  ime ni po bl. kardinalu Alojziju Stepincu!

Dosad su s nekoliko strana upućene zamolbe i apeli  da se po ovim velikanima u središtu grada nazove neki trg ili ulica, ali na sve to odgovor je – marginaliziranje i šutnja.

Osim što se po njima ne zovu ulice i trgovi, u Zagrebu nema ni njihovih spomenika ni biste.

Nisu zaslužili!?

Komunisti i partizani

Zaslužili su više nego Ivan Goran Kovačić, August Cesarac, Vladimir Nazor, Miroslav Krleža i niz drugih njima sličnih komunista i partizana, po kojima se nazivaju i neke najznačajnije hrvatske nagrade, ali i kulturne ustanove. Čak i škole!

Ako je suditi po ovom nesvakidašnjem činu, onda se stječe dojam da Hrvatska ne priznaje svoje velikane, ili pak da još „živi“ u bivšoj, propaloj Jugoslaviji.

Nakon II. svjetskog rata nije se moglo dogoditi da se zadrži neka ulica ili trg po imenu nekoga tko nije bio za „Tita i partiju“, a danas je normalno da oni koji su bili prvi kad je trebalo, koji su stvorili Hrvatsku koračaju po ulicama i trgovima koji se nazivaju po istaknutim komunistima i neprijateljima Hrvatske i hrvatstva.

Gdje toga ima?

Kakva smo to država, kad  ne možemo ni nakon njezine uspostave ulice i trgove nazvati po svojim, hrvatskim junacima?

I još samo to: Zbog čega hrvatski branitelji nisu „glavni“ u odborima za imenovanje ulica, trgova, pa i škola i kulturnih ustanova, već smo i taj segment prepustili onima koji nas i time vraćaju u daleku prošlost, za koju smo mislili da  je  iza nas? T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 23 kolovoza, 2022, 23:56

  KATOLIČKU CRKVU TREBA ZABRANITI!!!
  KATOLIČKU, ODNOSNO, KRŠAĆANSKU CRKVU TREBA ,KAKO SADA STAVR STOJI, ODMAH ZABRANITI U INTERESU LJUDSKE SLOBODE,DOSTAOJANSTVA I CIVILIZACIJSKOG NAPRETKA, JER JE TO KORPORACIJA KOJA SVOJIM USTROJEM KAO KASTINSKA I PLJAČAKŠKO-EKSPLOATATORSKA ORGANIZACIJA SVOJIM USTROJEM UTEMELJUJE KULT SMRTI ,KULT KRVI I ZLOČINA , OMALOVAŽAVAJUĆI BIT LJUDSKOG BIĆA ,NJEGOVO DOSTOJANSTVO I SLOBODU . DAKLE,ONA UPORNO,NASILNO I KRVOLOČNO ,DESTRUIRA LJUDSKU ZAJEDNICU SVOJIM ZLOČINAČKIM DJELOVANJEM ODUZIMAJUĆI PRAVO SVAKOM LJUDSKOM BIĆU ,KOJE JU SLIJEDI ,DA BUDE LJUDSKO BIĆE SVJESNO SEBE I SVOGA POSTOJANJA ,SVOJE SPOSOBNOSTI DA MIJENJA SEBE I SVIJET U KOJEM ŽIVI.ONA GA ,NAPROTIV, OTUĐUJE ,POPREDMEĆUJE I TRAŽI DA BUDE,PONIZAN ,POSLUŠAN ,SPREMAN NA SVE PATNJE I ŽRTVE I ZLOČINE , OBEĆAVAJUĆI MU ONAJ ESHATOLOŠKI SVIJET U KOJEM SE ŽIVI NOVI ,DRUGI I BOLJI ŽIVOT ČOVJEKA. DAKLE, KRŠĆANSTVO SE SLUŽI NOTORNIM I JAVNIM LAŽIMA, PREVARAMA, KOJE DO SADA CIVILIZACIJSKO-SVJETOVNO -USTROJENO DRUŠTVO ,ODNOSNO, ZAJEDNICA NIJE SANKCIONIRALA ,ZABRANOM. A KAKO STOJI STVAR SA KRIŽEM I RASPELOM,KOJI SU SIMBOLI KULTA ZLOČINA I SMRTI , POVIJESNO JE ZNANO. OBORUŽANA TIM SIMBOLIMA KRŠAĆNSKA CRKVA JE ,U SVOM POVIJESNOM HODU PROIZVELA NAJVEĆE I NAJMONSTRUOZNIJE ZLOČINE PROTIV ČOVJEKA I ČOVJEĆNOSTI ,UNIŠTAVAJUĆI FIZIČKI LJUDSKE SKUPINE I CIJELE NARODNE ZAJEDENICE SA POSTOJEĆIM NJIHOVIM CIVILIZACIJSKIM DOSTIGNUĆIMA. POSEBNO I JAVNO KAŽNJAVANJE BILE SU ORGIJE PALJENJA LJUDSKIH ŽIVIH BIĆA ,DOK SU SVAKA DRUGA SMAKNUĆA BILI PRIVILEGIJA, MAKAR SU I ONA BILA NAJSVIREPIJEG NAČINA IZVRŠENJA. NAJMASOVNIJE I NAJSVIREPIJE ZLOČINE , KOJE JE KRŠĆANSTVO IZVELO U SVOM HODU KROZ POVIJEST, JE CONCQUISTADA SREDNJE I CIJIELE JUŽNE AMERIKE , KADA SU U SVOM POHODU VRŠILI MASOVNA ISTREBLJENJA TAMOŠNJIH STANOIVNIKA I RAZARANJE SVIH NJIHOVIH CIVILIZACIJSKIH DOSTIGNUĆA . POVIJEST SVJEDOČI DA JE TO BIO TEK POČETAK KRŠAĆNASKOG ZLOČINAČKOG, OSVAJAČKO-PLJAČKAŠKGO POHODA KOJI SE NASTAVIO DO DANAŠNJIH DANA ,KROZ RAZNE RATOVE ,NJENOG ISPRTKA KAPITALISTIČKOG SUSTAVA ODNOSA,A KOJI SU UVIJEK KRVOLOČINI .KRAŠĆANSTVO JE EKSPLOATATORSKA KORPORACIJA KOJA SVOJE POTREBE APSOLUTNOG VLADANJA OSTVARUJE I DANAS ,UVIJEK ZLOČINOM PROTIV ČOVJEKA I ČOVJEČNOSTI,PROIZVODEĆI PODIJELE MEĐU LJUDIMA ,NA ONE SVOJE ,APSOLUTNO POSLUŠNE I ONE DRUGE PROTIV KOJIH SE IDE ,MAČEM ,RASPELOM I PATRICAMA OKO VRATA ,KAO SIMBOLIMA , A ZAVRŠAVA HOLOKAUSTSKIM ISTEREBLJNJEM ILI KONCENTRACIJSKIM LOGORIMA U KOJIMA SE UMIRE NA NAJSVIREPIJI NAČIN.TREBA SE SJETITI VJERSKOG RATA U JUGOSLOAVIJI KOJI JE REZULTIRAO PODIJELOM NARODA NA ONE DRUGE I DRUGAČIJE,NARAVNO,U PRVOM REDEU ,PO VJERI ,NACIJI I POLITIČKOM SVJETONAZORU. PA DANAS IMAMO OPLJAČKAN I DEVASTIRAN
  CIJELI BALKAN NA KOJEM SU ŽIVJELI JUGOSLAVENI.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code