“PJESME” MIRE GAVRANA

“PJESME” MIRE GAVRANA

23. studenoga, 2013.

1113-Gavran-Pjesme-Pozivnica

Pjesme, novoobjavljena je knjiga Mira Gavrana, uglednijeg i dinamičnijeg književnika u hrvatskoj književnoj ovodobnici. Objavljena je u nakladništvu Mozaik knjige (2013.), javnosti će biti predstavljena u ponedjeljak (25. studenog 2013. u 12 sati), u dvorani Društva hrvatskih književnika. Predstvljači knjige književnoj su javnosti dobro znani autoriteti, kako istaknuta književnica Julijana Matanović, tako i urednik knjige Zoran Maljković, i pojedine pjesme iz knjige će interpretirati Robert Kurbaša.

Miro Gavran je poznat svekolikoj čitalačkoj i kazališnoj javnosti kao uspješan prozaik i dramatičar, tijekom proteklih tridesetak godina, pisao i poeziju, kadkad je objavljujući u periodici. “I tek  u pedeset i drugoj godini života, odlučio se napraviti strogi izbor svoga pjesničkog stvaralaštva i pred književnu javnost izići s prvom pjesničkom zbirkom. Rezultat je pravo malo  književno iznenadjenje. Dobili smo knjigu sugestivnih jasnih pjesama u kojima se lijepota izričaja isprepliće s dubokom misaonošću  , ne ostavljajući   nikoga  ravnodušnim, niti u nedoumici „što je pjesnik želio reći“.  Promatrajući ih na prvi pogled samo u tematskoj ravni, primjetit ćemo da njegovi stihovi govore o ljubavi, prijateljstvu, duhovnim nemirima i potrazi za smislom života, čak i o tjeskobnom ratu . Ali – o čemu got pisao pjesnik Gavran kao da nam svakim stihom pokazuje koliko je ovaj život ljiep, uzvišen, tajnovit i neponovljiv. Kao da nas poziva da u njegovim pjesmama doživimo ljepotu našeg trajanja na ovome svijetu. Knjiga za istinske književne „sladokusce“. Naglasio je Zoran Maljković na omotu knjige.  

Knjiga Pjesme sadržajno je sastavljena od pomno izabiranih (između mnoštva) književnikovih pjesama, koje je i sam autor odabrao. Zaista Pjesme nisu jedna od mnoštva Gavarnovih knjiga, u odnosu na prijašnje ova je knjiga ovodobnija a u mnogo čemu i uvjerljivija, čak i komunikativnija, jer autor ne bježi od duhovitih i ne predvidivih, pa i primjedbenih zapažanja, a uz sve to dodatno obogaćuje u mnogočemu  dojmljivo književnikovo književno  djelo. Zaista riječ je o iznimnoj zbirci pjesama koja će iznenaditi mnoge ljubitelje i poznavatelje poezije.

Ivan Raos T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code