NAGRADE NA 12. LIBURNIA FILM FESTIVALU

NAGRADE NA 12. LIBURNIA FILM FESTIVALU

1. rujna, 2014.

LFF12 proglasenja MCVurnek photo 2048px 2 of 2

Najbolji film 12. Liburnia Film Festivala je “Potrošeni” redatelja Boruta Šeparovića (producent Borut Šeparović, produkcija Montažstroj), obznanio je peteročlani žiri posljednje festivalske večeri u lučici u Ičićima. Publika je najvišu prosječnu ocjenu dodijelila filmu “4. majmun” redatelja Hrvoja Mabića (producenti: Morana Komljenović, Hrvoje Mabić, Robert Zuber; produkcija: Fade In, HRT), najbolji je regionalni film “Mula, skupina korijenja svezanih zajedno” redateljice Sabine Mikelić (producentica Nicole Hewitt, produkcija Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu – odjel za animaciju i nove medije) a posebno priznanje u regionalnom programu dobio je film “Povratak posljednjeg” redatelja Igora Paulića nastao u samostalnoj produkciji.

Dodijeljene su i nagrade struci: nagradu za najbolju režiju dobila je Tatjana Božić za film “Ljubavna odiseja”, za najbolju fotografiju Lovro Čepelak za “Maslačak” koji je i režirao, za montažu Boudewijn Koole (“Ljubavna odiseja”) a za dizajn zvuka Marko Pelaić za film “Ovrha” redatelja Nevena Hitreca.

Nagrada za najbolji regionalni film 12. LFF-a, koju dodjeljuje Balkan Documentary Center, ide filmu “Mula, skupina korijenja svezanih zajedno” Sabine Mikelić za njeno eksperimentiranje s filmskim formama, za hrabar autorski potpis, dubinu naracije i redateljičin velik potencijal da prijeđe i proširi granice filma.

Posebno priznanje u regionalnom programu ide Igoru Pauliću za film “Povratak posljednjeg” zato što je sa svojim likom, gospodinom Olegom Mandićem, uspio stvoriti povjerljiv odnos obilježen međusobnim poštovanjem, te zato što mu je izgradio “sigurnu zonu” i omogućio mu da pred publikom iskreno i intimno progovori o užasima nacističkog logora.

Nagrada žirija 12. LFF-a za najbolju režiju ide Tatjani Božić za režiju filma “Ljubavna odiseja” za suvereno režiranu dokumentarnu priču u kojoj hrabro, duhovito i samokritično izlaže sebe, svoju obitelj, sadašnjeg partnera te prijašnje ljubavnike u gorko-slatkoj potrazi za odgovorima o (ne)postojanju vječne ljubavi, muško-ženskim odnosima, vezivanju i gubitku sebe, koja ne ostavlja ravnodušnim. Nagradu dodjeljuje Institut za dokumentarni film – IDF iz Praga.

Nagrada 12. LFF-a za najbolju fotografiju ide Lovri Čepelaku za film “Maslačak” za njegov sjajan vizualni jezik i razigranost prilikom snimanja glavnog protagonista i prostora u kojem on stvara.

Nagrada žirija 12. LFF-a za najbolju montažu ide Boudewijnu Kooleu za film “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić za zaigranu i razgranatu kompoziciju djela, koja nekoliko narativnih linija razvija usporedo te koja umješno i ritmično povezuje različite izlagačke moduse, filmske formate, arhivsku građu i asocijativne kadrove u dojmljivu melodramsku cjelinu.

Nagrada za najbolji dizajn zvuka 12. LFF-a ide Marku Pelaiću za film “Ovrha” za sjajno postignuće u kreiranju zvučne osnove koja gledatelje stavlja na isto mjesto i u isto vrijeme u kojem se nalaze likovi, te za uspješnost u doprinosu tenziji priče kroz dizajn zvuka.T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code