PISMO SREĆKA ĐURANOVIĆA

PISMO SREĆKA ĐURANOVIĆA

5. prosinca, 2012.

Poštovana gospodo,

Vezano za članak u kojem grupa tzv. „zabrinutih“ radnika HŽ-a navodi da sam ja jedna od osoba koja je dio tima kojem se imputira da je oštetio HŽ Cargo, želio bih istaknuti slijedeće: 

Kao bivši direktor Agita, obnašao sam funkciju od 01.02.2010. do 06.04.2012. Svoj sam mandat dao na raspolaganje novoj Upravi, a koji je na moje zadovoljstvo i prihvaćen, tako da od navedenog datuma, sukladno međusobnim ugovornim odnosima, nisam više djelatnik  sustava HŽ-a. Pri tome želim naglasiti da me politika nije niti postavila na to mjesto, a niti bila motiv za moj odlazak s navedene funkcije.

U periodu tijekom mog mandata morao sam donositi niz poslovnih odluka, koje nisu bile niti jednostavne,a niti bez određenih posljedica na moje zdravlje, ali sam sve svoje Odluke temeljio na pozitivnim  činjenicama da prvenstveno zaštitim interese društva Agit, kao državne firme u vlasništvu HŽ-a. Želim također napomenuti da je Agit d.o.o. završilo poslovnu godinu 2011. s dobiti i nije opteretilo niti vlasnika niti porezne obveznike, tako da sam društvo predao novoj Upravi kao jednu pozitivnu kompaniju bez mogućnosti otkrivanja tzv. repova. 

Za Vašu informaciju, Agit d.o.o. je bilo jedno od rijetkih društava koje nije potpisalo kolektivni Ugovor sa Sindikatima, što je bio izvor latentnih objeda na moje ime kako od strane tadašnjeg rukovodstava Sindikata, tako i njihovih članova unutar Agita. Također smo bili jedno od rijetkih ovisnih društava HŽ-a u kojem sam pokušavao napraviti restrukturiranje društva, a koje je iz niza razloga svaki puta bilo opstruirano od strane Sindikata i tzv. dušebrižnika Agita-a, a koji su uvelike odgovorni za današnje katastrofalno stanje unutar grupacije i koji su svojim stavovima i neradom doprinijeli eventualnom ubrzanom procesu privatizacije HŽ Carga. Naravno da im bilo kakva pozitivna promjena nije odgovarala, pa im niti privatizacija ne odgovara, jer će izgubiti tzv. stečena prava koja su tijekom godina nerada u sustavu i stekli. 

Što se tiče angažmana Agita u projektu revitalizacije industrijskog kolosjeka u poslovnoj zoni Vukovar, točno je da je Agit bio jedan od potpisnika Sporazuma, zajedno s HŽ Cargom, gradom Vukovar i kompanijom M-San, kao jednom od zainteresiranih partnera u navedenom projektu. Navedeni projekt temeljio se na poticanju gospodarskog razvoja grada Vukovara i potpisan je u najboljoj namjeri  na godišnjicu grada Vukovara. Da bi se navedeni projekt realizirao bilo je potrebno da se ispune odgovarajući uvjeti od strane svih zainteresiranih potpisnika Sporazuma. Što se tiče uloge Agita d.o.o. u navedenom projektu, od trenutka potpisivanja Sporazuma pa do mog odlaska iz sustava HŽ-a, Agit nije stvorio bilo kakvu financijsku obvezu prema bilo kojem sudioniku iz Sporazuma niti prema bilo kom ovisnom društvu iz grupacije HŽ-a, pa tako nije niti mogao napraviti bilo kakvu štetu po pitanju projekta. 

Budući da je Agit za vrijeme mog mandata bio predvodnik svih pozitivnih promjena unutar sustava HŽ-a, a koje nisu odgovarale navedenim dušebrižnicima kojima je jedini zadatak pisanje anonimnih prijava i očuvanje svojih pozicija koje uglavnom privilegijama stekli, pojavljivanje mojeg imena u tekstu smatram kao nastavak objeda na moj račun, jer oni koji su mojim načinom upravljanja izgubili svoja „stečena prava“ i eventualnu osobnu korist, ne mogu to lako zaboraviti, pa čak eto i skoro osam mjeseci od mog napuštanja navedene funkcije. S druge strane imam osjećaj da se navedenim tekstom želi skrenuti pozornost od krucijalnih problema u ovom trenutku, a to su negativni poslovni  rezultati grupacije i odgovornost za iste nove Uprave kako unutar HŽ-a tako i ovisnih društava.

I na kraju želim istaknuti da bih gotovo sve svoje poslovne  Odluke, u slučaju istog poslovnog okruženja ponovio, jer su iste temeljene na zdravim poslovnim argumentima i bez ikakvih mojih osobnih interesa.     

U uvjerenju da ćete, u cilju objektivnog informiranja čitatelja, a samim time i moje zaštite kao bivšeg direktora, ovo moje viđenje problema privatizacije HŽ-a i objaviti na Vašem portalu.

U slučaju da Vam treba bilo kakvo dodatno pojašnjenje, slobodno me možete kontaktirati,

S poštovanjem,

U Zagrebu, 03.12.2012.

mr. Srećko Đuranović, dipl. ing. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. agitovac
  #1 agitovac 22 srpnja, 2013, 07:46

  Jesenko, ajde ne piši više gluposti. Sudskim putem si dobio otkaz zbog krađe paleta i goriva. Svi mi to u Agitu znamo. Nije ti kriv Đuranović što si krao.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. jesenko
  #2 jesenko 19 srpnja, 2013, 11:03

  ma za mene se nezna a I zna ,a a za ĐURANOVIĆA SE ZNA

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. agitovac
  #3 agitovac 12 lipnja, 2013, 06:20

  Radio jedan Jesenko u Agitu i bila mu mala plaća vozača. Pa krao gorivo i palete. Pa ga institucija procesuirala i dobio otkaz. Bravo za Đuranovića. Hrabar neki tip.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. jesenko
  #4 jesenko 16 svibnja, 2013, 10:09

  poštovanje svima KO NEZNA SREČKA ĐURANOVIĆA SKUPO BIH GA PLATIO nek se pošteno institucije detaljno pozabave sa ovim čovjekom pa če te vidjeti rezultat čovjek je da ne vjeruješ svojim očima a na čelu agita hž.-državne firme

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. ložač
  #5 ložač 6 prosinca, 2012, 11:36

  šta ovaj trkelja? u 20 godina hrvatske državnosti lova koja je ukucana bez veze i imalo smisla u hž mogli smo sagradit željeznicu do kine i natrag! pa jeste vi vidjeli ašto liče naše pruge i pragovi,vagoni i lokomotive i umorna lica konduktera a u hž infrastrukturi ima 10.000 ljudi viška koji su svih ovih godina zapošljavani preko rodbine i političkih veza.i sad ta prekobrojna ekipa čeka ugovore s milijunskom otpremninom . navodno ih ove godine bude oko 3000 otpušteno a sljedeće još 5ooo. pa tko će tu prekobrojnu bagru koja po cijele dane igra igrice i twitta na kompjuterima po hž-eovim toplim uredima na kraju platiti?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code