PIRATI NAJVIŠE SKIDALI NINU BADRIĆ

PIRATI NAJVIŠE SKIDALI NINU BADRIĆ

5. siječnja, 2012.

0000286261_l_0_6UHa5v

U okviru Instituta hrvatske glazbe djeluje Odjel za legalnost digitalne glazbe, koji je tijekom prosinca 2011. nadgledao najposjećenije svjetske i hrvatske stranice za nelegalnu razmjenu sadržaja i od njihovih vlasnika tražio uklanjanje linkova na oko 20 piratiziranih novijih albuma domaće produkcije.

Popis albuma uključuje izvođače različitih žanrova (hip-hop: TBF, Connect, Dječaci; rock: Hladno pivo, Goran Bare i Majke, The Bambi Molesters; zabavna i pop glazba – Nina Badrić, Massimo, Oliver i Hauser). Uz albume već poznatih izvođača uključeni su i albumi novijih, kao što su Radio Luksemburg, Viktorija Novosel i B.B. Kong.

IHG posebno ističe brzu i kvalitetnu suradnju s hrvatskim Googleom, koji je na njihov zahtjev trajno s pretraživača uklonio 294 stranice s direktnim linkovima na piratizirane albume hrvatskih glazbenika.

Uklonjene stranice više se neće pojavljivati u rezultatima pretraživanja, a u suradnji s Googleom svaki će se mjesec uklanjati sve više njih.

Najveći broj zahtjeva je poslan prema raznim stranicama za razmjenu sadržaja. Broj linkova na albume domaćih izvođača na njima je ogroman, što jasno govori o velikom interesu za hrvatsku glazbu različitih žanrova.

Tijekom prosinca 2011. na zahtjev IHG-a linkovi na 20-ak albuma u izdanju domaćih diskografa uklonjeni su više od 1700 puta.

Većina stranica odmah po zahtjevu IHG-a je bez protupitanja uklonila nezakoniti sadržaj, što govori o svjesnosti vlasnika stranica da je i razmjena zaštićenog sadržaja koji predstavlja intelektualno vlasništvo, nezakonita aktivnost koja ide direktno na štetu glazbenika i ostalih vlasnika sadržaja. Broj uklonjenih linkova, čak i za ovako mali broj glazbenih albuma, dokaz je ogromnih razmjera štete koju domaća glazbena industrija trpi od internet piratstva.

IHG navodi kako su piratima među dvadesetak albuma uključenih u pregled (koji se širi na dnevnoj bazi) trenutačno najzanimljiviji ovi:

Nina Badrić – NeBo; Massimo – Dodirni me slučajno; TBF – Nostalgično Fantastično; Hladno pivo – Svijet glamura; Goran Bare i Majke – Teške boje; Dječaci – Istina, Oliver i Hauser – Noć nek’ tiho svira; Zoran Predin i Matija Dedić – Tragovi u sjeti; Connect – 3jumf; Radio Luksemburg – Radio Luksemburg u boji; Klapa Kampanel – Aj ća volim te; General Woo – Verbalni delikt; B.B.Kong – Ovo je revolucija; Marko Tolja – Božić u kazalištu i The Bambi Molesters – A Night In Zagreb.

IHG također kaže kako su svi spomenuti albumi dostupni u prodavaonicama ploča i CD-a ili u web trgovinama, legalan download domaćeg MP3 albuma u prosjeku košta 50 kn, a niti jedan CD s popisa nije skuplji od 99 kn (većina ih je osjetno jeftinija).

Iskreno rečeno, moramo priznati da nam se brojka od 20 albuma tijekom čitave 2011. godine čini jako malom, tako da bismo rekli kako je ovo “ukidanje linkova” od strane IHG-a, barem zasad više simbolične prirode.

Izvor: Vidi.hr T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code