ŠPIJUNSKA OPREMA PREKO OGLASA

ŠPIJUNSKA OPREMA PREKO OGLASA

19. prosinca, 2011.

 

prisluskivanje
Može se pratiti svakoga tko ima mobitel

Piše: Mihovil Tomić

Posebnim programima koji se lako mogu naći na internetu moguće je špijunirati svaku osobu koja posjeduje mobilni telefon! Preko tih softvera mogu se lako pratiti SMS-ovi i MMS-ovi, prisluškivati razgovori, pa čak gledati u kalendar, foto-galeriju i imenik mobitela.

Najlakše je to napraviti preko aplikacije frend lokator koja u svakom trenutku locira osobu u kojem je gradu ili kojom ulicom hoda! Iako se narušavanje privatnosti smatra krivičnim djelom, nijedan slučaj kod nas nije do sada procesuiran, jer je velikoj većini ljudi način špijuniranja preko mobitela još nepoznat.

Tako na primjer, ako vas netko prati, a vaš mobilni uređaj ima uključenu internet vezu, mogućnost da sazna gdje se točno nalazite je veoma precizna, pogreška je samo do 10 metara! Čak i ako je „žrtva“ isključila Internet i dalje je mogu pratiti preko antena s pogreškom od 50 metara.

Kada su u pitanju pravne osobe, postoji i mogućnost da vlasnik neke tvrtke od određenog provajdera kupi nekoliko telefona sa sustavom za praćenje kako bi kontrolirao radnike, ali ti isti zaposleni moraju dati pismenu suglasnost za takav čin, u suprotnom, riječ je o kršenju ljudskih prava.

 

BESPLATNE APLIKACIJE

Aplikacije za špijuniranje su lako dostupne svima, a neke se mogu čak i besplatno skinuti preko interneta. Instalacija programa za špijunažu traje svega nekoliko minuta i može je instalirati tko god želi. Poslije toga, dovoljno je samo ukucati broj telefona osobe i vidjeti gdje se nalazi. Postoji i poseban softver koji se ubaci u telefon „žrtve“ i njime se kontroliraju SMS-ovi i MMS-ovi, pozivi, imenik i fotografije… Prema neslužbenim podacima, za ovaj program zainteresirani progonitelji izdvajaju i do 1.500 eura.

Mnogi roditelji primjenjuju ovakve softvere kako bi pratili kretanje svoje djece, s kim se dopisuju i sl. Upotreba ovakvih softvera je nezakonita, ali preko malih oglasa se može lako nabaviti, obavještajna zajednica je dobila strašnu konkurenciju. Prije smo pisali o upotrebi sustava Watson koji omogućuje praćenje svih telefonskih razgovora, e-mailova, faxova koji se vode putem svih vrsta digitalnih i analognih komunikacija, osobito mobitela u svim zemljama s kojima Hrvatska graniči. Watson omogućava čak i praćenje kretanja prisluškivanih osoba (zapravo prati kretanje mobitela), te prisluškivanje osoba čak i kad je mobitel isključen jer mikrofon mobitel pretvara u bubu koja snima svaki razgovor u krugu 15 metara oko mobitela.

Mobitel i internet su brzo postali sredstvo za masovno praćenje i nadzor. Prije smo pisali kako je malo građana koji se nisu našli u elektronskom izviđanju domaćih ili inozemnih obavještajnih službi, CIE ili neke od službi zemalja u susjedstvu. Naglasili smo kako Dodikove službe i slovenska SOVA posebno aktivne na teritoriju Hrvatske. Sada im se pridružuju službe za elektronsko izviđanje s opremom nabavljenom preko oglasa. Državnom big braderu priključuju se brojna mala braća. T

 

 

 

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code