PIJANA VELEPOSLANICA U SARAJEVU

PIJANA VELEPOSLANICA U SARAJEVU

28. srpnja, 2013.

natasa vodusek foto

I druge priče iz slovenskog visokog društva

Piše: Mihovil Tomić

Čini se da su nedavne snažne međunarodne kritike Republike Slovenije kao jedne od zemalja s izrazito raširenom korupcijom počele davati prve konkretne rezultate. Slovensko pravosuđe zadnjih mjeseci vrlo je aktivno: nakon osuđujućih presuda nekadašnjem premijeru Janezu Janši u aferi Patria, nekadašnjem ministru unutarnjih poslova Igoru Bavčaru, prvom tajkunu pivskog giganta iz Laškog Borisu Šrotu i nekadašnjoj direktorici Vegrada iz Velenja Hildi Tovšak, na red je došla i bivša  ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Nataša Vodušek.

 

PIJANA KROZ CRVENO

Gospođica Vodušek postala je glavnom zvijezdom međunarodnih crnih kronika 13. listopada 2008. kad se Mercedesom s diplomatskim oznakama vraćala kući u kasnim noćnim satima, prošla kroz crveno svjetlo na semaforu jednog sarajevskog križanja i udarila u vozilo Sarajlije Nijaza Zorlaka, oca troje djece. Sarajlija je u nesreći teško stradao i ostao trajni invalid, dok su u jakom sudaru slovensku veleposlanicu spasili zračni jastuci. Policijska istraga utvrdila je da je vozila pod utjecajem alkohola. Izmjereno joj je za žensku osobu nemalih 1,75 promila alkohola u krvi. Prema nekim neslužbenim diplomatskim izvorima, često je viđana s čašicom u ruci.

U BiH ju je štitio diplomatski imunitet, ali se nakon izazivanja prometne nesreće vratila u Ljubljanu, a Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije nakon dva mjeseca istrage i službeno ju je povuklo s dužnosti iz Sarajeva. Smijenjena je na prijedlog bivšeg predsjednika Republike Danila Türka.

Unesrećeni Zorlak već se pet godina oporavlja od zadobivenih ozljeda, a utvrđen mu je 60-postotni invaliditet kao izravna posljedica spomenute prometne nesreće. U rujnu ove godine očekuje ročište na Općinskom sudu u Sarajevu u sporu koji se već treću godinu vodi protiv osiguravajućeg društva nekadašnje ambasadorice Vodušek radi materijalne odštete.

 

KLUPKO SE POČELO ODMOTAVATI

Nakon teške prometne nesreće počelo se odmotavati klupko pa su na vidjelo izišli prikriveni podaci o njezinu skandaloznom ponašanju u vrijeme ambasadorskog mandata u Sarajevu.

Stanari zgrade u Sarajevu u kojoj je stanovala Vodušek navodno su pisali nekolicini novinskih redakcija da njihova susjeda iz Slovenije s diplomatskom putovnicom ima ozbiljnih problema s alkoholom i da zbog njezina ponašanja trpe već duže vrijeme. Sarajevski susjedi Nataše Vodušek u pismima medijima iznosili su da ona često potpuno pijana remeti njihov mir u ranim jutarnjim satima, a društvo joj, kako navode, pravi i njezina majka.

Donosimo dio pisma čitatelja koje su objavili neki mediji iz BiH, u kojem se djelomice ocrtavaju lik i djelo nedavno osuđene i zatvorene slovenske ambasadorice:

Jedne su se noći zaglavile u autu jer su bile veoma pijane. Kad su napokon izišle iz auta, nisu uspjele pogoditi svoju kuću, pa su krenule da otvore susjednu, susjednu kuću. Pale su i psovke, bilo je vrlo bučno pa su probudile cijeli komšiluk. Buka se nastavila i kad su uspjele da uđu u svoju kuću.

U jednoj od bezbrojnih karakterističnih situacija, Nataša Vodušek je bila toliko intoksinirana da je bukvalno četveronoške izišla iz auta i jedva ga zaključala, a pri tome je zaboravila da joj je majka u autu, gdje ju je ostavila da spava. Poslije nekog vremena bunovna mati se probudila i počela da vrišti, lupa i doziva u pomoć. Prava je vika nastala kad su ušle u kuću, činilo nam se da se tuku.“

 

PRESUDA PA ZATVOR

Sredinom prosinca 2011. bivša ambasadorica osuđena je nepravomoćno na godinu dana zatvorske kazne zbog izazivanja prometne nesreće u Sarajevu. Osim zatvorskom kaznom, Okružni sud u Ljubljani kaznio ju je i sa šest mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom. Na izrečenu presudu Vodušek se žalila, ali je ljubljanski Visoki sud potvrdio presudu Okružnog pa je ona postala pravomoćnom početkom  travnja 2013.

Vodušek je zatražila šestomjesečnu odgodu izdržavanja kazne, ali sud u Ljubljani je odbio njezin zahtjev pa je Vodušek počela služiti jednogodišnju kaznu zatvora 20. srpnja 2013. Prema službenom priopćenju Mateje Jazbec, predstavnice za odnose s javnošću na ljubljanskom okružnom sudu, Vodušek se javila na izdržavanje kazne u poznati ženski zatvor Ig nedaleko od Ljubljane. Ondje se već nalazi Hilda Tovšak i postoji mogućnost da dvije slovenske intelektualke postanu „zatvorske cimerice“.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova, gdje je Vodušek još uvijek u radnom odnosu, zasad ne komentira presudu ali razmatra zakonsku proceduru za izvanredni otkaz svojoj službenici na temelju pravomoćne presude.

 

I BIVŠI SUPRUG ČEKA PRESUDU

Nataša Vodušek bivša je supruga slovenskog novinara Vladimira Vodušeka. Par se razišao zbog ljubavne afere koju je njezin tadašnji suprug imao s nekadašnjom novinarkom slovenskog POP TV-a Janjom Pavlin, s kojom ima i izvanbračno dijete. Zanimljiv je detalj i podatak da je gospodin Vodušek studentski kolega sadašnjeg predsjednika Slovenije Boruta Pahora.

Kako je od ljubavi do mržnje jedan korak, nekadašnji bračni par Vodušek imao je i slučaj obiteljskog nasilja te je tom prilikom Vladimir Vodušek uhićen radi nanošenja ozljeda bivšoj veleposlanici. Da je on sklon nasilju, potvrđuje i incident na kongresu političke stranke Nova Slovenija u Novoj Gorici, gdje je objekt njegova fizičkog nasrtaja bio fotograf Jani Božič. Srećom, stradao je samo fotografski aparat.

Očito i on ima ozbiljnih problema s pravosuđem. Optužen je zbog pokušaja ucjenjivanja poduzeća „Unior“ iz Zreča kako bi ono zakupilo oglasni prostor na njegovoj Info TV, koja je od ožujka 2013. u stečaju zbog dugova od blizu 3 milijuna eura. Bude li proglašen krivim, u zatvor bi uskoro mogao i bivši suprug već osuđene ambasadorice. Slovenski mediji neslužbeno navode iznos veći od 100.000 eura, za koliko Vodušeka tereti slovensko specijalno tužilaštvo na temelju  zatečene protupravne naplate u tvrtki Unior. Prema slovenskom zakonu za to kazneno djelo prijeti mu do nevjerojatnih osam godina zatvora.

 

VRUĆA PRAVOSUDNA JESEN

Slovenski kazneno-pravosudni procesi koji su u tijeku obećavaju daljnju borbu protiv korupcije i početak vruće jeseni u sudnicama Ljubljane. Čini se da se slovensko pravosuđe nakon žestokih kritika EU i počasnog prvog mjesta na listi korupcije ozbiljno latilo posla. Od pravosudnih pikanterija koje uskoro očekuje finale sudskih postupaka posebnu pozornost privlači kazneni predmet ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča i njegovih sinova u predmetu Stožice. Prije nekoliko dana objavljena je vijest da jedan od Jankovičevih sinova prodao hotel u Omišlju na otoku Krku za tri milijuna eura. Jankoviči su se u rujnu 2012. našli pod udarom slovenske kriminalističke policije koja je tada obavila pretrese njihovih ljubljanskih kuća i stanova u sklopu istrage protiv Zorana Jankoviča, osumnjičenog za zlouporabu položaja, pranje novca i krivotvorenje isprava. Pritom su se istraživali i njihovi poslovi u Hrvatskoj. Slovenski poreznici nisu bili sasvim uvjereni u SF priču Zorana Jankoviča da je riječ o povratu obiteljskih dugova.

Zatim, spomenuli bismo i slučaj nekadašnje šefice kabineta Boruta Pahora, Simone Dimic, u slučaju Vegrad, pa slučaj Hypo u kojem glavnu ulogu ima ljubljanski odvjetnik Miro Senica, poznatiji kao životni suputnik nekadašnje ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, a još poznatiji kao osumnjičenik u slučaju bizarne nasilne smrti liječnika Saše Baričeviča iz Ljubljane u slučaju sodomije pod radnim nazivom „Bulmastifi“.

Na kraju ne možemo ne spomenuti i pravosudnu aferu u predmetu Nove kreditne banke Maribor (NKBM) koja je financijski teška oko 60 milijuna eura, čiji krakovi dosežu sve do Hrvatske i istražuje se uz pomoć krugova prijašnjeg potpredsjednika hrvatske vlade. Trag novca iz Maribora vodi prema Zadru, Zagrebu i Slavonskom Brodu. Slučajno ili ne, predsjednica Nadzornog odbora NKBM-a nekoć je bila sadašnja premijerka Slovenije, Alenka Bratušek. U javnoj obrani pred slovenskim parlamentom izjavila je da su svi sporni i sumnjivi krediti NKBM-a dodijeljeni u vrijeme vlade Janeza Janše. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 12 kolovoza, 2013, 00:01

  Prihodnji teden se končajo sodne počitnice in sodstvo bo, v skladu z zloglasno »zavezo državljanom« med vlado in sodstvom za »izboljšanje stanja v sodstvu«, pospešilo procesiranje zadev. Kar je super, vprašanje je le, koliko koristi bodo od tega imeli »uporabniki« pravosodnega sistema, predvsem kazenskega.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pevec
  #2 Pevec 31 srpnja, 2013, 11:15

  Podsjeća na Majdu Sepe

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Robi
  #3 Robi 31 srpnja, 2013, 09:33

  Ima toga i u Hrvatskoj diplomaciji. Ne treba zbog toga zavirivati u susjedno slovensko dvorište.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code