PETRINJCI SE PRISJETILI TUŽNE 1991.  

PETRINJCI SE PRISJETILI TUŽNE 1991.  

18. rujna, 2021.

 

Građani ratom i potresom teško opustošene Petrinje, u četvrtak 16. rujna, su se molitvama u župnoj crkvi sv. Lovre i tužnom povorkom do spomenika “gromovima”, stradalim braniteljima i civilima, prisjetili 598  žrtava agresivnoga fašističkoga rata četničke Srbije i svekolikoga uzurpatorskoga svestosavlja. Predvodeći misno slavlje zadušnice, neposredni svjedok krvava napada i razaranja grada 1991., tadašnji župnik petrinjsko-hrastovički, biskup mons. dr. Vlado Košić, kazao je kako se iza 16. rujna ponovio pet dana kasnije još jedan bjesomučan nasrtaj na stari hrvatski grad kulture, učiteljske pedagogije i mesoprerade. Upitao se pri tome zašto smo u tom nasrtaju podivljala velikosrpstva morali napuštati zavičaj i zašto su prilikom zločinačkih napada u pustoj mržnji uništavali sve pred sobom. Zašto su desetljećima, od nesretne 1918. i SHS-a, kraljevine Karađorđevića i Titove jugoslavenske države, povlašteni hrvatomrsci željeli na našem svetom tlu uspostaviti svoju četničku državu bez Hrvata, prema teorijama Garašanina, Vuka Stefanovića Karadžića i Stevana Moljevića. Štoviše, uz masovna stradanja nedužnih hrvatskih vojnika i civila iza 1945. naš narod željeli prikazati genocidnim. U nastavku je biskup Košić podsjetio da ideja velike Srbije agresivno tinja i danas pod imenom “srpskoga sveta” i na čelu s “neostvarenim osvajačem Banovine” iz 1995. u Glini.

Molitvu kod spomenika “gromovima”, poslije mons. Košića, vodio je i poglavar Hrvatske pravoslavne crkve arhiepiskop o. Aleksandar Ivanov , koji od 17. lipnja – kada je blagoslovom nazočio primopredaji darovane nove kuće Hrvata iz Australije bračnom paru branitelja Plavljanića u Jošavici i polaganju vijenca na spomenik od Srba 1. rujna 1991. ubijenih ruskih novinara u Panjanima. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 23 rujna, 2021, 18:42

    VI PETRINJCI ,ZAISTA ,IMATE RAZLOGA I NE ZNAM KAKO BI GA IMENOVA,OSIM DA VAM PREDLOŽIM ,DA KAO NIKADA DO SADA U POVIJESTI,SE DOGODILO ,DA JEDN NAROD PODIŽE SPOMENIK SRAMA ,ONOG LJUDKSOG , JEDNOM DRIPCU KATOLIČKO-ZLOČINAČKE PASMINE, ZLOČINCU VISOKOG STUPNJA OSMIŠLJNE ZLOČINAČKE IDEJE RATOVANJA ,DA BI POSTAO NEKO I NEŠTO ,KATOLIČKO-NACISTIČKE PROVENIJENCIJE ,KOJI JE JEDAN NAROD GURNUO U RATNE POSLJEDICE I SIROMAŠTVO ,BAŠ UPRAVO TIM PROIZVEDENIM VJERSKIM RATAOM,DA BIOSTAVRIO SVOJE NACISTIČKO-KATOLIČKE AMBICIJE.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code