PERATOVIĆ NA PANTOVČAKU

PERATOVIĆ NA PANTOVČAKU

1. lipnja, 2015.

t20150601_104028

U ponedjeljak 1. lipnja u svom Uredu na Pantovčaku povjerenica predsjednice RH za zviždače Vesna Balenović je primila istraživačkog novinara Željka Peratovića, dobitnika HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. godinu, kojeg su prošlog četvrtka na njegovu imanju u Luci Pokupskoj kod Karlovca u večernjim satima fizički napala i pretukla trojica muškaraca, nakon čega mu je pružena liječnička pomoć u karlovačkoj Općoj bolnici na Švarči.

Najstrože osuđujem napad na novinara Željka Peratovića, i pozivam nadležne službe i institucije da se ne zaustave samo na utvrđivanju identiteta „batinaša“, već da čim prije utvrde i tko su nalogodavci i privedu ih licu pravde – rekla je Vesna Balenović.

Uvjeren sam da napad nije povezan s mojim tekstovima objavljenim prije par godina o ilegalnom šljunčarenju na rijeci Kupi. Napadače ne poznajem i nisam ih u svojim tekstovima niti jednom prilikom poimence prozvao, niti doveo u vezu sa ilegalnim vađenjem šljunka. Duboko sam uvjeren da je do teškog fizičkog napada, pri čemu mi je život bio ugrožen, došlo zbog mojeg istraživačkog rada na slučaju Perković – kaže Željko Peratović.

Da je to posve moguće potvrđuju brojni slučajevi prijetnji upućenih drugim svjedocima koji na sudu u Münchenu aktivno rasvjetljavaju teške zločine koje je počinila UDBA nad našim domoljubima u inozemstvu, u vrijeme bivše države. Ne čudi da je zbog pritisaka koji se u Hrvatskoj događaju nad svjedocima procesa u Münchenu do sada od svjedočenja odustalo 11 svjedoka.

Nakon napada na Peratovića, ostaje nam samo zamisliti što bi se do sada dogodilo obitelji Krmpotić, da su nastavili uživati pravnu sigurnost, kakvu nam u ovom trenutku pružaju hrvatske službe koje brinu o sigurnosti građana. Ne bi me posebno začudilo da su naručioci napada na Peratovića u vezi s nekim bivšim stanarima Pantovčaka – rekla je Vesna Balenović.

Ne zanima nas je li napadnuti novinar lijeve ili desne provenijencije, jeli ovisan ili neovisan, je li istraživački novinar ili kolumnist. Napade na novinare, bez razlike treba najstrože osuditi. S novinarima se, nitko ne smije obračunavati šakama i palicama. Novinari smiju strepiti samo od novinarskih kritičara i javnosti, nipošto od batinaša. Novinari su oči i uši građana i novinare treba bezuvjetno zaštititi – rekla je Vesna Balenović.

Kao predsjednica udruge Zviždač posebno cijenim trud i napor novinara u rasvjetljavanju brojnih zviždačkih predmeta. Kao što zviždače treba zaštiti posebnim Zakonom o zaštiti zviždača, tako treba u najvećoj mogućoj mjeri zaštititi i novinare i svaki napad na njih proglasiti kaznenim djelom. Na žalost, napad na Peratovića nije usamljen slučaj napada na novinare, pa ću svakako još danas pokušati izvijestiti predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović o najnovijim pritiscima, progonu i napadima koje trpe novinari u svome radu – dodala je Vesna Balenović.

Udruga Zviždač T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code