PATRIJARH IRINEJ: REŠIO SAM DA SE ŽENIM

PATRIJARH IRINEJ: REŠIO SAM DA SE ŽENIM

22. siječnja, 2016.

Vinkovacke-braniteljske-udruge-Patrijarh-Irinej-u-svojoj-poslanici-Republiku-Hrvatsku-podijelio-u-duhu-Memoranduma-SANU

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da su Srbi dužni da brane svoju porodicu, svetinje i državu na Kosovu i Metohiji i da treba da pokušaju da to učine na miran način.
„Naravno da treba pokušati primeniti sve mere bez sile, ali, ako onaj ko čini nasilje hoće po svaku cenu da ga izvrši, dužni smo da se borimo“, poručio je patrijarh Irinej za Televiziju „Hram“ u božićnom intervjuu, koji je u četvrtak objavljen na sajtu Srpske pravoslavne crkve.
Patrijarh Irinej je izrazio nadu da Srbi neće doći u poziciju da Kosovo i Metohiju brane silom, te da ima i drugih načina. Nije pomenuo široku kojačku lepezu odbrane Kosova i vaskolikog Srbstva, ali se da naslutiti baš to što je, ispunjen pravoslavnom mudrošću, naglasio – svi su se ratovi na kraju završavali za pregovaračkim stolom, a “sporna pitanja, pa tako i pitanje u vezi sa Kosovom i Metohijom, treba riješiti dogovorom, a ne ulaskom u sukob”.
Niko nije ni malo posumnjao u patrijarhovu vekovnu mudrost, pogotovu u to da su “Srbi skloni da uvijek primaju nešto tuđe, a da se odreknu svoga i da je primjena tradicionalnih vrijednosti ono što ih može očuvati kao narod”. „Ne moramo da pružamo otpor tuđem, nego da primenjujemo ono što je do sada vredelo. Da to praktikujemo u svom životu i preporučujemo drugima i da ukazujemo na lepotu i sadržaj srpskih običaja“, rekao je patrijarh Irinej. Nije kraj besede patrijarhove; sav zabrinut, teško, nepovrtno, čak, frustriran, ustvrdio je kako “od neprijateljske Evrope Srbima dođe i politika rađanja koja je uslovila da srpski domovi i škole ostanu poluprazne”.
Porodica je, nema sumnje, u velikoj krizi, a mali broj rođene djece alarmantan, ostavi nas patrijarh u dilemi šta bi tek bilo da je broj dece nešto veći. “To je problem o kome bi trebalo da svi razmišljamo. Crkva je možda najpozvanija da o tome govori, ali bi trebalo da država i prosveta učine svoje“, reče zabrinuti Irinej.
Poput svojedobno Gojka Stojčevića, Irinej je konstatovao kako su povezani pad nataliteta i niskog morala, mladih, u šta niko ne posumnja. Zajednička uloga svih je da, istakao je Irinej, zgroženi promiskuitetom posrnule mladeži, angažuju sve preostale pravoslavno-patriotske snage, te da “mladima predoče šta su to prave vrednosti i kako da oplemene svoj život”.
Posebno se osvrnuo na različite, opasne seksualne tendencije: “Deca sada u cvetu mladosti dožive i prežive ono što doživljavaju odrasle ličnosti. Najmanje se razmišlja o udadbi i ženidbi. U brak se ulazi sa 35, 40 godina, a tada već postaje kasno za rađanje“, upozorio je patrijarh. On je ukazao da u vreme božićnih praznika “svaki Srbin i hrišćanin treba da oseti radost davanja”. „Siromašnima je velika radost kad ih se setite. Ne treba mnogo da učinite, pa da radost i praznik uveličate“, poručio je patrijarh Irinej.
Ostala je dilema: rađanje ili apstinencija. Ili razvrat. Kosovo je neupitno.T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 22 siječnja, 2016, 07:52

  MORAL MORALIZATORA

  E, stati je Srbin kad na glavu stavi kotlic i pusti bradu pa izmedju toga sve vidi osim sebee. Tako je otprilike rezonirao vladika Kacavenda uoci i nakon pokolja Srebrenice (sve-bre-unistise): odlucio je da zivi bez ograda i po svojoj volji koju kao jedinom zakonu koji je taj svesteni Srbin pozavao i priznavao. I Kacavenda se je odlucio da se spari u posebnim brakovima – kad se jednog izdovolji, nadje se drugi da ga zamieni. No, Kacavenda se nije pario sa zenskinjem, nego sa sebi srodnim – pederima. Igr’o ti je Kacavenda simutanku pa – sve izgubio. ‘Ko moze nek to dojavi ‘patrijarhu Ireneju’.
  Selam svima ostalima – vas Iso Corluka.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code