PARANOJA ŽELJKA JOVANOVIĆA

PARANOJA ŽELJKA JOVANOVIĆA

12. rujna, 2012.

 

Piše: Jasna Babić

  „Ovo što se dogodilo, na koji način je politika krenula i suprotstavila se interesima djece da bi ostvarila jeftine političke poene u jednoj sredini kao što je Kaštel odvratno je…“ reče ovih dana s moralnim gnjušanjem Željko Jovanović, ministar školstva aktualne Vlade.

 Recentni  povod je naoko  tričav, to  dalekosežnije opasan:  godine 2012.  hrvatsku  obrazovnu  strategiju  određuju  bodovi po kojima neki  adolescenti  imaju prvenstvo za upis u četverogodišnju Poljoprivrednu školu u Kaštel Štafiliću, gradiću kraj Trogira koji broji nešto više od 2.000 stanovnika.   Pošto su svi  pučkoškolci konzumirali zaslužene upisne prednosti,   preostalo je 40-tak  slobodnih školskih klupa, pa je   ravnatelj, zajedno s nadležnim županijskim tijelom, odlučio prazna mjesta upotpuniti onima „ispod crte“.  

MJESTO U RAZREDU

Tko razmišlja o smislu raspoloživih obrazovnih kapaciteta, tome je računica  posve jasna. Jesu li time ugroženi đaci  koji su udovoljili kriterijima? Nisu. Je li itko  ostao bez zasluženoga mjesta u razredu? Nije. Zašto onda preostalim tinejdžerima ne pružiti šansu za željeno školovanje?    

 Onda je poput „boga iz mašine“ (rekao bi aktualni premijer, nerealizirani latinsko-hrvatski prevoditelj) nastupio  ministar  Jovanović. Taj  lik zreloga domaćega birokrata u naponu snage,  obavio je  egzekutivno čišćenje  škole u ime Njezinoga  Veličanstva Bodne Liste.  Smjenio je ravnatelja, razjurio djecu, ostavio prazna učenička mjesta i uzgred izrekao  tu rečenicu o moralno „odvratnome“. Sugeira  da su upisani učenici  dio urote nadležnoga županijskoga HDZ-a, dok, na drugojn strani,  izbacuje na površinu  psihološki problem paranoje koji našega Jovanovića, očito, izjeda u njegovom ministarskom tavorenju.

  Kao mališan bio je odlikaš, na ponos i diku svojih roditelja. Premda do dana-današnjega nije zaboravio tu blistavu liniju svoje  školujuće mladosti,  za političku afirmaciju Željka Jovanovića posve je nebitna. Za njegovu političku afirmaciju daleko je bitnije da se, kao liječnik, izvještio u marketingu farmaceutskim preparatima koji zahtijevaju sve bolesniju populaciju.

 Tek da podsjetimo: svaka budala bez problema postaje profesionalni  političar ako se nađe dovoljno visoko na bodnoj listi dvaju vodećih stranaka. Dakako da svakoj političkoj budali bodna lista postaje neprikosnovena svetinja osobito u školskim klupama…

POLITIČKE PREPREKE I ZAPREKE

Možda je HDZ na neki način doista umiješao svoje prste u poneku upisnicu Poljoprivredne škole u dalmatinskome gradiću, kako je to prastari običaj u Hrvatskoj.  Sam ministar Jovanović stotinu puta okoristio se svojim političkim vezama da sebi i svojim najmilijima olakša kretanje po hrvatskom društvenom univerzumu do postavljenoga cilja. Štoviše, kao dugogodišnji protagonist  političke  scene najaktivnije sudjeluje u kreiranju političkih zapreka i prepreka u živoj društvenoj svakodnevnici, štreberski uvjeren kako provodi jedan pravičan moralni imperativ  autoriteta Zakona.     

 Lov na vještice bio je dosljedna provedba zakona i pravne feudalne države, njemački konc-logori samo su provodili rasne zakone,  hrvatska privatizacija odvijala se u skladu sa neprikosnovenim zakonom. Svima njima je nešto zajedničko: služili su kao moralni oslonac s povijesno-političkih preteča Željka Jovanovića,  tek primjerka zrele birokracije u svom aktualnom jurišu po hrvatskim terenima.

 No, kako reče jedan evropski mudrac, kada se neka pojava čini najmoćnija, u sebi nosi sjeme vlastite propasti.   T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code