ORLIĆ: ODGOJ VAŽNIJI OD OBRAZOVANJA

ORLIĆ: ODGOJ VAŽNIJI OD OBRAZOVANJA

3. prosinca, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Piše: Šefik Štef Orlić

Znanost,posebice neka znanstvena područja i znanstvene discipline rastu, razvijaju se, napreduju, usavršavaju se i osuvremenjuju brzinom progresije, pri čemu mnoga znanja, spoznaje, tehnologije, tehnike, metode i oblici rada brzo zastarjevaju.

ISTINA&DOMOVINA, svemu tome je nužno potrebno prilagoditi odgoj i obrazovanje, od vrtića do doktorskih studija, kao i cijeli školski sustav, po horizontalnoj i vertikalnoj strukturi, uz kvalitetnu propusnost uskladiti sa potrebama društva i gospodarstva, kako ne bismo nastavili sa „proizvodnjom“ zanimanja i zvanja koja se ne mogu implementirati u tržište rada.

Odgajati čovjeka

Pri tome ne bismo trebali zaboraviti jednu bitnu činjenicu, kako onoga tko ne cijeni i ne poštuje sebe i svoje, neće cijeniti niti poštivati drugi, tko god oni bili. ISTINA&DOMOVINA, jedno su riječi, a drugo su djela, posebice na međunarodnim skupovima. Neće Angela niti Tusk, ničije dijete pripremati za maturu. Odgoj je važniji od obrazovanja! Odgajati – ne suca, ne vojnika, nego čovjeka.

Kako bismo se tome približili, nužna je reforma školstva, ali ne onakva i na onaj način kakvih je bilo nekoliko desetaka u radnom vijeku nastavnika, već prilagođena sadašnjosti s realnom vizijom budućnosti. Nema veze kako nazivamo tu promjenu kurikularna, kurikul ili kao opći, posebni ili specijalni, važno je počne od najradinije dječje dobi do specijalističkih studija, konstantnog obrazovanja, usavršavanja kroz rad, nužno potrebnog da bi ostao u svijetu rada i izvrsnosti. To bi se moralo moći pratiti i vrjednovati, stvarajući preduvjete za one koji su izvan prosjeka koji su već sada izvrsni s elementima inovativnosti uspješnosti.

Tu je aktualna ministrica zakazala, nije predvidjela potreban iznos sredstava za izvođenje predstavljenih promjena, stavljena je u drugi plan, jer je izgubila povjerenje vladajućih, a njen mecena radi svoje štetne štakorske politike osobnih probitaka se povukao, izazivajući dalju štetu po cijelu Hrvatsku, nisu obrazovani, emocionalno su zajedno svi disfunkcionalni i nedozrelih odgovornih postupanja.

Razvikana i osporavana, eksperimentalna i konačno frontalna kurikularna reforma je velikim dijelom trebala riješiti većinu školskih problema koji su život i društvo u ovom trenutku i vremenu postavili pred nas sve.

Po nastavnim područjima i nastavnim predmetima je trebalo odabrati i rasporediti nastavne sadržaje i linijsko spiralnom (uzlaznom) nizu, uspostaviti korelaciju među njima, te ih na suvremen način približiti učenicima, uz nužno potrebno razumijevanje i primjenu naučenog na rješavanje problema iz života. ISTINA&DOMOVINA, pri tom je od samog početka učenike trebalo učiti kako učiti. Učenje napamet, štrebanje, učenje radi učenja i samo za ocjenu, trebalo je nestati iz škola. Trebalo se maksimalno razvijati produktivno mišljenje, logičko zaključivanje, stvaranje asocijacija između poznatoga i novog povezivanja naučenog, prepoznavanje sličnog, procjenjivanje… na temelju iskustva, eksperimenta, simulacije, pri čemu je trebalo otkrivati izvrsnost, talentiranost, nadarenost, kao i poteškoće pojedinih učenika u učenju i shvaćanju i primjeni naučenog, kako bi im se na vrijeme pružila stručna pomoć. To je sve direktno u domeni (učitelja, profesora), kojima bi stalno pri ruci trebala biti na raspolaganju pomoć stručne školske službe. istina

Čini mi se, kako u cijeloj toj napuhanoj priči oko kurikularne reforme, njene primjene, realizacije i konačnih ishoda, se najmanje mislilo na izvršitelje svih tih promjena zamišljenih i napisanih reformi. Za to je direktno odgovoran HNS i ministrica u Vladi HDZ, koji se ne može eskupirati od cijele situcije. Svima nam je potpuno jasno, da nastavnicima iako su stručnjaci za svoj predmet, odgoj i obrazovanje općenito, sve te promjene donose puno novog, drugačijeg, složenijeg i do tad nepoznatog posla i obaveza, što je trebalo adekvatno evaluirati u koeficijentima složenosti poslova i zadataka.

Totalna zabluda

ISTINA&DOMOVINA,nije to niti jednostavno napraviti, pogotovo onome tko je zalutao u školstvo, iz bilo kojeg razloga i nije sam po svojoj primarnoj želji i volji izabrao taj častan poziv. Mnogi nemaju pojma što sve nastavnici moraju raditi i za što sve su odgovorni. O tome se puno lamentira u javnosti, a sve bez argumenata i po sustavu da se najbolje zna tuđi posao, a svoj se ne radi ili radi kako ne treba. U prvom planu većina vidi puno „slobodnog“ vremena, dugačke praznike i prosječno dnevno četri građanska sata bivanja na radnom mjestu.

ISTINA&DOMOVINA, to je totalna zabluda, neznanje, neupućenost i licemjerna zamjena teza.

Neka im je vječna slava i hvala! Vama poštovani Dragovoljci i istinski branitelji veliko hvala! T

 

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. mared
  #1 mared 13 veljače, 2020, 13:34

  PROČITAJTE MOJE ISPITANJE
  Pozdrav svima, koristim ovaj medij da vas predstavim privatnoj kreditnoj kompaniji koja donosi ogromne razlike. Ponudili su mi zajam i govorim iz iskustva. Njihove usluge su super i nude zajam od 2%. Jednog dana, dok sam pretraživao Internet, izgledalo je razočaravajuće kada sam naišao na svedočenje muškarca koji je takođe bio prevarant i završio sa legitimnom kreditnom kompanijom pod nazivom Jose luis kreditna kompanija ([email protected]) ili (joseluislosns @ aol.com)
  gdje je napokon dobio zajam. , pa sam odlučio kontaktirati istu tvrtku za zajmove i tada sam im ispričao svoju priču kako su me prevarili 4 različita zajmodavca koji nisu učinili ništa osim što su mi nanijeli više boli. Objasnio sam kompaniji poštom i sve što su mi rekli da više ne plačem jer ću dobiti zajam od njihove kompanije i također je izabrao pravi kontakt s njima. Ispunio sam obrazac za kredit i ispunio sve što sam tražio i dao mi kredit od 34.000 eura za ovu sjajnu kompaniju kojom je upravljao gospodin Jose luis. Danas sam sretan zbog svoje porodice jer mi je ova kompanija dala zajam, pa sam dao zavjet da ću stalno svjedočiti putem interneta kako sam dobio kredit. Treba li vam hitno zajam? ljubazno i ​​brzo kontaktirajte jose luis zajam putem e-maila: ([email protected]) ili
  ([email protected])}. Mislim da i drugi ljudi svjedoče o istom poštenom zajmodavcu

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Magdalena
  #2 Magdalena 6 prosinca, 2019, 17:57

  Ovo je čisti plagijat, s ponekom izmijenjenom riječi. Gospodine uredniče, pozabavite se time.

  Odgovorite na ovaj komentar

<