OPATIJA NA IZLOŽBI U BEČU

OPATIJA NA IZLOŽBI U BEČU

26. studenoga, 2013.

JuC5BEna20obala20Opatije 19112028c2920Wien20Museum Custom

U bečkom gradskom muzeju Wien Museum Karlsplatz proteklih  je dana otvorena izložba posvećena Jadranskoj obali. Izložba pod nazivom „Austrijska Rivijera. Beč otkriva more“ obuhvaća najpoznatije jadranske turističke destinacije stanovnika biše monarhije, a pored gradova kao što su slovenski Portorož, talijanski Grado ili hrvatski Brijuni centralno mjesto izložbe zauzima „kraljica hrvatskog turizma“ Opatija, koja naredne godine proslavlja 170. obljetnicu organiziranog turizma.

1873. uspostavljena je direktna linija Beč-Rijeka, što je znatno pridonijelo razvoju takozvane „austrijske Rivijere“. Opatija je još 1880. godine bila malo ribarsko selo, a dvadeset godina kasnije mjesto je postalo popularnim ljetovalištem za goste iz Austrije. Izgrađeni su mondeni hoteli, vile i lječilišta, a mnogi od investitora su i sami bili Bečani te su u Opatiju prenijeli prepoznatljiv bečki aristokratski štih.

Izložbu, čijem otvorenju je nazočio i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, otvorio je bečki gradonačelnik Michael Häupl, a pogledati se može sve do 30. ožujka 2014. godine. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code