ZAPAŽENI FILMOVI PRODUKCIJE FACTUM

ZAPAŽENI FILMOVI PRODUKCIJE FACTUM

3. kolovoza, 2014.

Vuksic motovun Custom

 Produkcija Factum ovoga ljeta ostvaruje rekordno sudjelovanje na domaćim i regionalnim festivalima. Filmovi Goli Tihe K. Gudac, Djeca tranzicije Matije Vukšića i Ljubavna odiseja Tatjane Božić bit će prikazani u dokumentarnoj konkurenciji Sarajevo Film Festivala (15 – 23. kolovoza), a Factum će s projektom dokumentarnog filma Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević Veličan u Sarajevu biti prisutan i u industry sekciji Docu Rough Cut Boutique.

Tijekom kolovoza, Factumovi filmovi  sudjeluju i u natjecateljskim programima ostalih značajnih regionalnih festivala – Djeca tranzicije prikazana su na Motovun Film Festivalu, Ljubavna odiseja i Prolaz za Stellu Ljiljane Šišmanović bit će prikazana na Liburnia Film Festivalu, a Goli na Dokufestu u Prizrenu.

U filmu Goli redateljica, koristeći arhivske fotografije i iskaze bliskih ljudi, razotkriva veliku i bolnu obiteljsku tajnu, začetu prije šest desetljeća u političkom logoru Goli otok. Riječ je o redateljskom prvijencu producentice Tihe K. Gudac koji se pokazao uspješnim još u fazi projekta. Sudjelovao je na nekoliko značajnih radionica, a na Docu Rough Cut Boutiqueu u Sarajevu 2012. osvojio je nagradu DOK.Incubator. Osim u Sarajevu, film će biti prikazan u natjecateljskom programu Balkan:Dox festivala Dokufest u Prizrenu (Kosovo, 16 – 24. kolovoza).

Djeca tranzicije novi je film Matije Vukšića, redatelja poznatog po hvaljenim dokumentarnim portretima Benjamin (2009) i Irokez (2010). Prateći četvero djece iz raznih krajeva Hrvatske i njihove priče o odrastanju, autor donosi potresnu sliku hrvatskog društva, istovremeno propitujući kako danas izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje te kakvo naslijeđe ostavljamo za našu zajedničku budućnost? Djeca tranzicije  premijerno su prikazana u glavnom  programu ovogodišnjeg, 17. Motovun Film Festivala.

Film Ljubavna odiseja humorističan je i nemilosrdan prikaz ljubavnog života redateljice Tatjane Božić. Ovaj debitantski dugometražni dokumentarac autorice koja živi i radi na relaciji Zagreb – Amsterdam prikazan je početkom godine u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, a prikazan je i na otvaranju jubilarnog desetog izdanja ZagrebDoxa.

Osim u Sarajevu, film Ljubavna odiseja bit će prikazan i u natjecateljskom programu  Liburnia Film Festivala. Na istom će festivalu biti premijerno prikazan Prolaz za Stellu, najnoviji film Ljiljane Šišmanović, o djevojčici čiji je osobni svijet ograničen bolešću i invaliditetom, ali i samoživošću i bešćutnošću susjeda.

Uz spomenuta tri filma u natjecateljskom programu, Factum je ove godine prisutan i u industry dijelu Sarajevo Film Festivala. U Docu Rough Cut Boutiqueu, programu namijenjenom razvoju dokumentarnih projekata u fazi grube montaže, sudjeluje scenaristica i redateljica Katarina Zrinka Matijević Veličan s projektom Iza lica zrcala. Riječ je o autobiografskom dokumentarcu snimanom u Lici, koji prikazuje putovanje jedne žene ka samosvijesti, samopouzdanju i zrelosti. T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code