OD PONEDJELJKA GRADONAČELNIK MOŽE OBAVLJATI SVOJU DUŽNOST

OD PONEDJELJKA GRADONAČELNIK MOŽE OBAVLJATI SVOJU DUŽNOST

11. travnja, 2015.

Milan Bandiæ u pratnji odvjetnika dolazi na Županijski sud u Zagrebu
Službenu odluku u ponedjeljak 13. travnja dobit će USKOK i Bandićevi odvjetnici
Priredio: Dražen Stjepandić
Fotografija:www.index.hr

Prema neslužbenoj informaciji, koju je u petak poslijepodne objavilo nekoliko hrvatskih medija, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da gradonačelnik Milan Bandić, koji se u istrazi u aferi Agram ponovno brani sa slobode, može obavljati svoju dužnost.
Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman izjavila je nakon ročišta da je sudac istrage odbio Uskokov prijedlog, dodajući da će se na takvu odluku žaliti nakon što ju dobiju napismeno.

Osim odluke suca istrage Zdenka Posavca o novom zahtjevu da se Bandiću odredi istražni zatvor u petak je o slučaju zagrebačkog gradonačelnika odlučivalo i izvanraspravno vijeće suda koje među ostalim treba odrediti može li Bandić, nakon odluke Ustavnog suda, obavljati svoju dužnost.

I ta je odluka donesena, no ona po riječima zamjenika glasnogovornika suda Ratka Šćekića neće biti objavljena prije ponedjeljka kada ju prime Uskok i Bandićeva obrana.

“Što se tiče mjera opreza to vam ne mogu reći jer odluka nije dostavljena pisanim putem strankama i nema smisla da stranke odluku doznaju iz medija. Praksa je i običaj da prvo stranke dobiju odluku pa da se ona tek onda priopći medijima”, kazao je Šćekić.

Dodao je i da je novi zahtjev da se Bandiću odredi istražni zatvor sudac istrage odbio uz zaključak da nema opasnosti da bi na slobodi ponovio kazneno djelo i utjecao na svjedoke.
Ostaje na slobodi
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostaje na slobodi, službeno je potvrđeno sa Županijskog suda u Zagrebu. Osim toga, prema još uvijek neslužbenim informacijama, isti je sud odlučio da se Bandić može vratiti na dužnost gradonačelnika i obavljati sve poslove povezane s tom dužnošću. Ta bi odluka i službeno trebala biti objavljena u ponedjeljak.
Naime, nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda koji je Bandiću ukinuo istražni zatvor i naložio da se oduzeto jamstvo od 15 milijuna kuna ponovno vrati na depozitni račun Županijskog suda, Bandić je istoga dana pušten na slobodu. Uslijedila je reakcija USKOK-a, koji je prema Županijskome sudu išao s dva nova prijedloga da se Bandiću odredi istražni zatvor. U prvom prijedlogu, kako je priopćio USKOK, zatraženo je “sukladno odluci Ustavnog suda” da se Bandiću odredi istražni zatvor i naplati jamstvo od 15 milijuna kuna “imajući u vidu da je okrivljeni postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke”.
Obavljanje poslova gradonačelnika
U drugom prijedlogu također je zatražen istražni zatvor, ali ne zbog kršenja uvjeta jamstva, već zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela poticanja svjedokinje Vide Demarin na davanje lažnog iskaza i s tim povezanog krivotvorenja dokumenta te sprječavanja dokazivanja. Na sudu su procijenili da se radi o dva prijedloga u istom predmetu te je odlučeno da će se stoga oba prijedloga razmatrati na istom ročištu.
I dok se čekalo da nadležni sudac istrage Županijskog suda Zdenko Posavec zakaže ročište, već u kasnijim prijepodnevnim satima sastalo se Izvanraspravno vijeće istog suda koje je ponovno odlučivalo o tome ostaje li na snazi mjera opreza izrečena Bandiću prilikom puštanja na slobodu u studenom prošle godine, koja se odnosi na zabranu obavljanja poslova gradonačelnika. Tu je zabranu Izvanraspravno vijeće prije mjesec dana već ukinulo, ali je Bandić tada ponovno završio u istražnom zatvoru, pa se sve zakompliciralo. Ustavni sud iz formalnih je razloga ovoga tjedna ukinuo i to rješenje Izvanraspravnog vijeća sugerirajući da o tome ponovno odluči, što se u petak 10. travnja i dogodilo.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code