OBMANA: Običan hleb boje kafom i kakaoom!

OBMANA: Običan hleb boje kafom i kakaoom!

8. prosinca, 2014.

hleb-pecivo-pekara-foto-shutterstock-1417994743-596990 Custom

Mnoge pekare od običnog belog brašna prave lažni crni hleb, prepun supstanci koje ne bi smele da postoje u ovom pekarskom proizvodu.

BEOGRAD – Jedan od prvih saveta koji dobijemo kad odlučimo da se pravilno hranimo jeste da smanjimo unos belog hleba i da pređemo na crni ili ražani.

Međutim, nije svaki hleb koji se zove ražani 100 odsto ražani jer hleb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna spada u tu kategoriju. Pored toga, takvo pecivo može da bude puno aditiva i emulgatora. Ima onih koji se odlučuju za takozvani beskvasni hleb, ali stručnjaci navode da se benefit beskvasnog hleba gubi ako se u njemu nalazi mnogo sode bikarbone, a upravo tako je u većini slučajeva. Iako nam, kad pomislimo na nezdrav hleb, prva asocijacija bude upravo beli, trebalo bi istaći da nije ni svaki hleb koji nije bele boje obavezno i zdrav. Pojedine pekare prave crni hleb koji zapravo to nije.

Puni veštačkih boja

– On ima tamnu boju, dobijenu upotrebom supstanci koje ne bi smele da postoje u hlebu – ražani malt, kafa, kakao, pekarske prirodne i veštačke boje, crveno vino – kaže za Kurir jedan od pekara odlično upoznat s metodom bojenja hleba.

Ono što je problem s kojim se sreću potrošači jeste to što većina proizvođača ne krši zakon jer pravilno deklarišu svoj hleb.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da proveri da li u ražanom hlebu ima minimum 30 odsto ražanog brašna.

Bez kontrole

– To znači da, ako inspektor ne kontroliše pekara tokom proizvodnje, kad taj hleb kasnije dođe u prodavnice, nemoguće je proveriti o kakvom se hlebu radi – kaže Papović.

Činjenice
KAKO PREPOZNATI PRAVI CRNI HLEB

– Stavite u vodu parče sredine crnog hleba i ako hleb pobeli, a voda potamni, znaćete o čemu je reč
– Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli
– Crni hleb ne može biti vazdušast i elastičan
– Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina
– Crni hleb ima drugačiji miris od belog

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code