OBJAVIMO I REGISTAR RATNIH PROFITERA

OBJAVIMO I REGISTAR RATNIH PROFITERA

29. prosinca, 2012.

 

fotomontaza
Neka se zna i tko je pokrao Hrvatsku!

Piše: Ante Matić

Puštanje u javnost imena i prezimena hrvatski branitelja 19. prosinca ove godine, minstar branitelja Fred Matić i neki čelni ljudi države svečano su predstavili Registar branitelja u jednom zagrebačkom muzeju.

“Objavom Registra skidamo teret s Vlade. Pritisak javnosti na objavu Registra je velik, raste već duže vremena i ušli smo u bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija, a druga traži objavu Registra. Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu. Na svima nama je da se prema ovom Registru postavimo odgovorno i da se što prije počnemo baviti našom budućnošću umjesto da se bavimo događajima koji su bili i ostali iza nas”, kazao je ministar branitelja Fred Matić i dodao kako je on ponosan na to što je registar branitelja u javnosti i dostupan svakome, pa čak i naših dušmanima koji će neka imena zloupotrijebiti kad se pojave na graničnom prijelazu zemlje „nebeskog naroda“.

 

REGISTAR KONAČNO DOSTUPAN

Autori projekta o objavi registra navode da što se njih tiče dilema nije bila hoće li Registar biti objavljen ili ne, nego kada, te tvrde da čak i da nisu objavili Registar – “to bi učinio netko drugi” jer je već dostupan velikom broju ljudi. Pored tradicionalnih argumenata – činjenice da su popisi ratnih veterana javni u drugim zemljama te da većina braniteljskih udruga blagonaklono gleda na otvaranje ove škrinje tajni – Registar je bilo nužno objaviti iz razloga što svi branitelji nisu isti, te je sasvim nelogično poistovjetiti branitelje iz Vukovara i policajce iz Istre.

Već je bilo iznenađenja kad su znatiželjniji građani potražili  zanimljiva imena iz javnog i političkog života. Računalna sigurnost Ministarstva obrane je “sramotno niska”, te su je mogli probiti i nešto vještiji srednjoškolci.

Registar branitelja ima i svoju posvetu: osim beskrajnog poštovanja iskazanog istinskim ratnicima koji nisu marili za vlastiti život braneći domovinu kada je bilo potrebno, za objavu Registra zaslužno je i sjećanje na novinara Sinišu Glavaševića i snimatelje Gordana Lederera i Pavu Urbana, te na sve koje smo već zaboravili, a nismo smjeli.

Kad se zađe među branitelje i njihove sudbine otkriva se diorama naše ponerologije pojedinca, pa čak i naroda kao takvog. Izjave nekih branitelja i  časnika se razlikuju isto onako kako se razlikuju mišljenja onih koji su živjeli i ginuli za Hrvatsku od onih koji su živjeli od Juge i sad žive od Hrvatske, koji je nisu željeli, a danas su se umrežili u komunističku mrežnicu i žive kao lordovi. Isto onako kako su živjeli njihovi partizanski i komunistički očevi i djedovi u Titovoj satrapiji.

Tomislav Šantić, 322 ratna dana u borbenom sektoru. U Registru je, ali posljednjih 17 godina živi prepušten sam sebi, u neljudskim uvjetima. Iako ima status branitelja samo je jedan od tisuća branitelja koji su izgubljeni slučajevi za sve one koji su ih doveli do ruba egzistencije. A tek onih dvije tisuće branitelja što digoše ruke na sebe, na svoje male ljudske živote. Jesu li i njihova imena u Registru hrvatske gluposti i političke naive.

Uz šampanjac, drugovi i gospoda na božićnom druženju s predsjednikom države u mišljenjima su podijeljeni.

“To su trebali obaviti još davno. Ne bi bilo nikakvih problema, nikakvih pitanja i odavno bi se sve zajedno rješilo. Nema tu nikakvih tajnosti”, kazao je Rahim Ademi.

“Tu neće biti nekakve velike koristi, bojim se samo da ne bi ulica počela birati tko je bio branitelj, tko nije bio branitelj i shodno tome bojim se krivih podataka”, dodao je Pavao Miljavac, bivši načelnik Glavnog stožera.

“Ja sam mogao sumnjati jer nemam pojma gdje je tko bio, sumnjati da je uopće netko negdje bio, ali sad ako pročitam da je netko bio zajedno sa mnom u mojoj postrojbi, a nije bio, budite sigurni da ću ga prijavti. Jer ne mogu dozvolti da netko stoji kraj mene ako nije bio kraj mene u ratu”, rekao je dopredsjednik HVIDRA-e Zadar, Klaudio Vidaić

 

OBJAVITI I ONE KOJI SU POKRALI DRŽAVU

Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara računalo zbog Registra neće ni upaliti.

“S registrom branitelja se ništa ne dobiva, niti se gubi. Mislim kako Hrvatska država ima puno važnijih problema nego da sad gubimo jedno mjesec dana oko toga”, poručio je Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.

I drugi branitelji su podijeljeni. Dok jedni govore kako će pogledati tko je branio Hrvatsku, drugi vjeruju da bi bilo pametnije objaviti koliko je netko novaca pokrao iz države.

Listat će se i poznata imena. Ćiro ima pričuvni čin brigadira, ali nije u registru. Brine ga ipak nešto drugo.

“Ovo mi se ne dopada, jer se bojim da bi netko mogao biti razočaran jer administrativno se negdje griješilo pa ga se nije uvrstilo. Jako sam zabrinut”, priznao je Ćiro Blažević.

U registru primjerice nema Franje Tuđmana, a ni vodećih predstavnika sadašnje vlasti: predsjednika, premijera ni predsjednika Sabora. Zato premijer države nastale u Domovinskom ratu za Hrvatsku kaže da je slučajna država. Za njega i je slučajna, ali ne i za one koji su za nju dali živote, uključujući i one branitelje koji su kasnije zbog takvih na vlasti, bez dana braniteljskog staža, dizali na sebe ruke.

Tko je branitelj, a tko ne, sada mogu provjeriti svi na web adresi:

registar.branitelji.hr.

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. gustirna
    #1 gustirna 31 prosinca, 2012, 19:21

    interesantno uspijeli ste nabrojiti tri novinara.bravo..

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code