NOVI ŽUPAN SE NE MOŽE RIJEŠITI MERZELIČINIH SAVJETNIKA

NOVI ŽUPAN SE NE MOŽE RIJEŠITI MERZELIČINIH SAVJETNIKA

12. prosinca, 2014.

20140925zinic.press2a Custom

Nastavlja li se sisačka politička korupcija?

Napisao: Josip Frković

Dobrano je bio u pravu stari politički lisac, Davorko Vidović, kad je gubitničke večeri 26. listopada, uza čestitanja novom HDZ-ovu županu Ivi Žiniću, priznao poraz, dodajući zatim kako još uvijek nije sve gotovo. Sljedeću prigodu za se i jalovu vladajuću stranku Zorana Milanovića, koja je u Sisačko-moslavačkoj županiji izgubila tlo pod nogama, očekuje na proljeće. Nakon teško ostvarive skupštinske većine i očekivana neizglasavanja proračuna, dakako. Zbog kriminalne osmogodišnje političke korupcije, u kojoj su autokratskim odlukama bivše čelnice Marine Lovrić Merzel opelješeni milijuni kuna, savjetnik HGK i vjerojatna žrtva podvala zlopamtljiva Milanovića svoju šansu vidi na još jednim prijevremenim izborima 2015. A u nju bi opet valjalo ulupati 6 milijuna kuna osiromašenih poreznih obveznika. I prije okončanja drugoga izbornog kruga, pak, vjeru u stabilnost regionalne vlasti sa zamjenicima iz prethodne garniture Vahovec-Nekvapil i s njim na vrhu piramide, vjerujući i anketama „Rizola“, polagao je Vidović na skupštinsku većini zbrdazdoljene mnogočlane SDP-ove koalicije, kojoj su kičmu činili razni plaćenici. Redom nekompetentni političari opće populističke prakse, pljeskatori, nosači dužnosničkih kišobrana, damskih torbi i komemoracijskih vijenaca, gotovo tjelohranitelji omiljenom vođi, čelnici na brzinu sklepanih stranaka. Bez zluradosti, uz autorovo poštivanje svakog poštenog rada i zanimanja, galerija se kreće od parketara, zatvorskih čuvara i mehaničara do radnika, seljaka i metalurških sindikalaca. U njihovu držanju i halapljivu bezobzirnom zgrtanju love, međutim, nije bilo čestitosti. Po 5000, počesto i 8000 kuna mjesečno (poput plaće bogatih rafineraca Ine – op.a.) iznosile su naknade čuvara SDP-ove koalicije, predsjednika udruga iz radnoga odnosa, predstavnika manjinskih zajednica i izmišljenih „regionalaca“   

TEŠKI PREGOVORI I UCJENE KASKADERA  

Samo u drugom mandatu koštali su županiju 6 milijuna kuna. Sisački jedinstveni primjer političke korupcije u kojem je bilo 13 aktera, diletantskih kaskadera, glumaca-savjetnika, članova odbora i upravnih vijeća, cijela obezglavljena galerija likova, od travnja do konca listopada ove godine suočila se s potrebom imperativnoga prestrojavanja. Ne zbog ideoloških ili svjetonazorskih razloga, ponajprije – dok je MLM bila iza rešetaka – zbog uskraćenih isplata osam mjesečnih honorara. Pravo na to, podsjetimo, dobili su autonomnom odlukom svemoćne županice. Najprije se „pravaški programski suradnik SDP-a“, predsjednik Županijske skupštine povlaštena savjetničkoga statusa i iznosa honorara, Željko Soldo, stavio na čelo zagonetnoga multistranačkog kluba vijećnika, da bi potom jasnije formulirao očekivanja. Svi bivši povlaštenici zaprijetili su sudskom tužbom. Bez obzira što su – da je preciznije zakonske vage božice Iustitije, bez arbitriranja vrha SDP-a – trebalo vraćati nezakonito stečene stotine tisuća kuna. U tom i takvu ozračju, dešava se, međutim, izborna pobjeda novoga župana, HDZ-ova Ive Žinića. Jasno i glasno u kampanji je najavljivao ukidanje triju nefunkcionalnih i politički štetnih savjeta svoje po mnogo čemu glasovite prethodnice. Iste one koja u klupama Hrvatskoga sabora iza istražnoga zatvora – koje li ironije – očekuje sudske klupe i donošenje optužnice za brda laži, basnoslovno prisvojeno bogatstvo i 12 počinjenih kaznenih djela. Žinićeva najava se, dakako, uz odobravanja javnosti i ostvarila. Nakon slavodobitničkoga trijumfa i ulaska novoga župana u crvenu palaču Druge ulice, početkom prosinca slijedi i prvi hladan tuš: Petorica savjetnika, koji su iz petnih žila „drukali“ za bivšu partijsku i regionalnu drugaricu spremni su uz naknadu na preslagivanje glasačke mašinerije i promjenu dresa?! Bila je to, možda i bleferska izjava Milivoja Tičarića (DSU).

ŽELJKO SOLDO KUNKTATORSKI NE SAZIVA SKUPŠTINU  

Senzacionalnu vijest prvi je na naslovnici obznanio primorsko-istarski dnevnik, precizirajući da Emil Franjević (HSU), Dubravko Obadić (HSLS), Milivoj Tičarić (DSU), Rajko Mladenović i Vlado Đaković (HDRS) priznaju novoga vladara i pristaju na suradnju sa Žinićem. Zauzvrat traže isplatu konzultantskih, osam mjeseci zakašnjelih 40.000 kuna honorara. Istodobno, već spominjani predsjednik Županijske skupštine, Željko Soldo, koji je preraspodjelu prostorija i useljavanje zamjenika župana iz redova srpske manjine „zloglasnoga četnika Bogdana Rkmana“ u dotadašnju  sobu volontera pravaša nazvao diverzijom Ive Žinića. Ali, nije pokazivao interes za sazivanje regionalnoga parlamenta i dogovore o potvrđivanju izmjena ovogodišnjeg i potvrđivanja proračuna 2015. Bio je to početak odavno očekivana zapleta i ucjena dobro potkoženih plaćenika, od kojih valjda doeducirani gospodarski i socijalni znalci, Milivoj Tičarić i Vlado Đaković, navodno ostaju u članstvu Nadzornoga odbora razvojne agencije županije s naknadama od 500 kuna po sjednici?! Ta činjenica zorno potvrđuje pretpostavke o napornim pregovorima HDZ-ova dožupana Marina Piletića. U daljnjim kadrovskim kombinatorikama koje na kapaljku dospijevaju javnost, ime Emila Franjevića spominje se uz dužnost budućeg potpredsjednika Skupštine. Umirovljena HDZ-ova saborska zastupnica Ivanka Roksandić (poznata po antologijskoj šaljivoj izjavi „kako je novi porez Vlade, tzv. „harač“, „oduševio građane koji ulicama slave…“ – nap. a.), rado bi u fotelju nove predsjednice Skupštine.

IPAK NIŠTA OD IZVANSUDSKE NAGODBE

Građani Siska i ostalih sisačko-moslavačkih gradova i mjesta najrazličitije komentiraju novonastalu delikatnu situaciju, u kojoj bi se i pod „prisilnom upravom HDZ-a“ do 2017. nastavile korupcionaške igre bez granica, trgovalo njihovim novcem iz sve tanjeg županijskoga proračuna. Koliko se može vjerovati izjavi čelnika marginalnoga obiteljskog DSU-a Milivoja Tičarića,  obećaje da će „u nastavku realizacije već utvrđenih razvojnih programa petorka djelovati za dobrobit županije…, pita se dio poznavatelja sisačke političke scene. Trošak za stolom domjenaka MLM za DSU od 5.900 kuna spominje i u Uskokovoj kaznenoj prijavi. Ako je pak Tičarić i dalje uvjeren u pozitivan ishod sudskoga postupka protiv županije, odnosno da Žinić svakako mora isplatiti zaostatke („što nam je SDP-ova klika htjela oduzeti…“ – nap. a.) hitro formiranoj  HDZ-u interesno lojalnoj petorki, mnogi se neće tek tako složiti. Stariji članovi HDZ-a, među njima i oni iz temeljnih gradskih ogranaka, predsjedniku stranke Karamarku poručuju kako bi bilo najispravnij novim izborima „ispeglati“ sve negativnosti nelegalne i nedemokratske političke prakse u Sisačko-moslavačkoj županiji. Portal „Tjedno.HR“ od službe protokola županije prije pet-šest dana zaiskao je pristup informacijama, odnosno službenu potvrdu ponuđene izvansudske nagodbi s bivšim savjetnicima, kako je to javnosti predočio Tičarić, Emil Franjević sve opovrgava i veli da nije čuo glas Žinićeva pristanka. Dakle, nije gotovo kad je gotovo, nego onda kad župan kaže da je gotovo…T

5 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Guest
    #1 Guest 14 prosinca, 2014, 00:56

    No a kako da se čovjek riješi svih onih koji ustvari jesu njemu i to na sve načine omogućili da zasjedne na funkciju.Ma nema teroretske šanse da se on njih riješi….

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code