NOVE GRAĐEVINSKE PARCELE U ISTRI

NOVE GRAĐEVINSKE PARCELE U ISTRI

12. kolovoza, 2013.

IMG 4579

Ivan Jakovčić pogodovao britanskom investitoru

 

Napisao: Saša Radović

Veliki Nino opet jaše punim galopom. U zaključnoj akciji, u posljednjem mandatu Ivan Jakovčić nalaže Zavodu za prostorno uređenje izradu Izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije, u kojoj poduzeću Ilirija Tri d.o.o. urbanizira zemljište ranije kupljeno kao poljoprivredno.

Ilirija Tri d.o.o. jedna je od 11 tvrtki koje je u Hrvatskoj osnovao fond Coöperatie EMAC Illyrian Land Fund, sa sjedištem u Amsterdamu, a njime upravlja tvrtka EMAC Capital sa sjedištem u Londonu. EMAC-u navodno raspolaže američkim i britanskim kapitalom, ali Republika Hrvatska ne pita za porijeklo kapitala. Preko niza tvrtki Ilirija (uz dodavanje brojeva) kupila je neurbanizirana zemljišta od Istre do Dubrovnika, po nekim procjenama oko 15 milijuna kvadratnih metara. Treba samo u poslove u Istri uključiti IDS i Ivana Jakovčića.

SKUPŠTINA ODOBRILA BEZ RASPRAVE

U nastavku te nove istarske priče događa se urbanistički apsurd: Jakovčić nalaže da se neizgrađeni dijelovi izdvojenih građevinskih područja ugostiteljsko-turističke namjene unutar postojećih stambeno-turističkih područja u dijelu Barbariga zapad i Peroj jug, unutar zaštićenog obalnog pojasa, „realociraju“ na novu lokaciju izvan ZOP-a. Na taj način formira se novo izdvojeno građevinsko područje ugostiteljsko-turističke namjene unutar turističkog razvojnog područja Negrin na području Gajane. Odluku o izmjenama i dopunama plana bez rasprave usvaja Skupština na predzadnjoj sjednici prošlog saziva, te Zavod trenutno na tome radi. Urbanizam kao struka pada na niske grane.

Daljnje urbanizacije „praznih“ zemljišta neosporno odgovaraju investitorima, no osim poreza na kupnju zemljišta nema druge koristi. Samo se kupuje i eventualno preprodaje, vrti se bijeli i crni novac. Iliriji Dva d.o.o. u županijski Prostorni plan unosi se golf-igralište na Vodnjanštini, na 107 ha, uz pripadajuće smještajne kapacitete u vilama i hotelu – hotel od oko 150 ležaja te petnestak luksuznih vila sa 100 ležaja. Za Iliriju Devet d.o.o. definiran je Turistički punkt Gajana površine 2 ha, s 50 ležaja, za Iliriju Jedanaest d.o.o. Canestrin na 1,63 ha s pet vila. Ilirija Deset d.o.o. planski dobiva Turistički punkt Komunal, gdje je pet tisuća metara namijenjeno gradnji malog hotela ili pansiona, s ukupno 25 ležaja. U svakom slučaju kupovina poljoprivrednog zemljišta zahvaljujući Jakovčiću i suradnicima Iliriji bez broja d.o.o. isplatila se. Dobro je ako se bude gradilo, a dobro je i ako se preproda s projektima i s riješenom dokumentacijom. Isto se događalo i još se događa i sa spomenutom kriminalnom aferom Dragonera – Barbariga gdje se milijun m2 djevičanske istarske obale prebacuje iz ruke u ruku i mijenja vlasnike – ali se planovi ne realiziraju.

Općina Vodnjan na kojoj se sve događa ostaje i bez zemljišta i bez investiranja, bez novih radnih mjesta, a kapaciteti su rezervirani. Od gradnje nema ni „g“! – možda je neće ni biti. Velikim igračima to i nije važno, milijuni pa i milijarde bijelog i crnog kapitala, svjetskog i hrvatskog – vrte se vrte, peru…

ISTARSKI MODEL BOGAĆENJA

Najjednostavnija rješenja najbolja su, i koji puta – genijalna. Istarski model bogaćenja elite toliko je jednostavan da ga možemo nazvati genijalnim!

Ostvarenje Tuđmanove vizije o vlastitoj familiji i još o 199 bogatih familija koje će vladati Hrvatskom konkretizirano je u nekoliko modela. Svi ti modeli kriminalne su malverzacije s naftom, bankama, kreditima, poduzećima, nekretninama i zemljištem. Ovi modeli mogu se podijeliti u tri frakcije: šverc, pretvorba i privatizacija, te upravni kriminal.

Šverc! Najkrvaviji model je onaj s naftom, švercom hrvatske nafte u SAO Krajinu za srpske tenkove koji su ubijali naše branitelje. Utržak je deponiran u bankama poreznih oaza na Kajmanskim i Djevičanskim otocima, Panami, Bermudima… Bilo je i manje krvavih naftnih manipulacija (također kriminalnih) koje su također rezultirale enormnim bogaćenjima ministara i dužnosnika. Slijedi šverc oružja, duhana, droga, pranje novca i dr.

Pretvorba i privatizacija nanijela je najviše štete državi Hrvatskoj, ali je iznjedrila najveći broj multimilijunaša. U izvješću Državne revizije 2004. godine, od 1556 poduzeća samo 75 zakonito je privatizirano, a 1481 poduzeće nezakonito. To znači da je pretvorba 95,17 postotni – kriminal! DORH je ove rezultate revizije pretvorbe i privatizacije – spremio u koš za smeće! Revizija pretvorbe i privatizacije banaka nije nikad obavljena.

KRIMINAL U UREDIMA ZA URBANIZAM I GRADITELJSTVO

Upravni kriminal najdugovječniji je i proizvodi se u uredima za urbanizam i graditeljstvo. Počelo je u istarskoj mega aferi Dragonera – Barbariga, pa je nazvan „Istarskim modelom“. Milijun m2 prodano je strancu za 5 eura/m2 zemlje na kojoj nije bilo moguće graditi (park prirode Brijuni, priobalje) da bi po promjeni namjene u građevinsko područje cijena vrtoglavo skočila. Istarski model uspješno se provodi i danas u Istri i po cijeloj državi. Dobar je primjer nedavna afera bivšeg ministra turizma: Veljko Ostojić kupuje zemljište obraslo grmljem u blizini Rovinja na kojem se ništa ne može graditi. Cijena – sitnica, manje od 1 eur/m2, ukupno 900 tisuća kuna za 11 hektara! Veljko odlazi u Ured i odmah počinje „urbanizacija“ – promjena namjene. Pustopoljina preko noći postaje vrijedno gradilište „s turističkom namjenom“. Za 25 milijuna i 600 tisuća kuna kupuje je zagrebački Heruc. Zarada – hm, sitnica, čistih 24 milijuna! U ovoj aferici – najsmješnija je poruka DORH-a: „ Nakon svih radnji koje je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Puli i koje sada provodi USKOK, bit će donijeta odluka o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena“. Po dosadašnjim iskustvima, nadamo se da ćemo biti pravovremeno obaviješteni prije 2054. godine!

Istarski model u Istri iskoristili su mnogi; Nadan Vidošević, načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić, još nekoliko načelnika, Jakovčić, Žufić, Naperotić… Po cijeloj Hrvatskoj „ni broja im se ne zna!“.

No, pustimo prošlost – okrenimo se budućnosti, kako kaže naš premijer Zoki. Svojom povijesnom rečenicom „nećemo ganjati vještice“ amnestirao je sve zločince i lopove koji su razgrabili resurse Republike Hrvatske i postali tajkuni. Usput je amnestirao i udbaške ubojice, ali to nije važno za ovaj tekst.

Okrećemo se budućnosti, doduše sa strahom. Hoće li se i nakon ulaska u EU nastaviti rasap države, rasprodaja obale, otoka i svega što smo baštinili? Hoćemo li i dalje biti pijuni u svjetskoj i hrvatskoj igri pranja novca i legalizaciji crnog kapitala?

Anno Domini MMXIII. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Snježana PAVIĆ
  #1 Snježana PAVIĆ 16 kolovoza, 2013, 08:40

  Mi smo krivi jer smo pustili da nam takvi kroje domoljublje, pa su prvo prozivali sve Petroviće i Jovanoviće, a sad bi i mene htjeli natjerati da se sramim dida Ive i dida Nikole, jer bi valjda Ive i Nikola bili veći Hrvatii domoljubi da su se, umjesto u partizane, prijavili u Mussolinijevu vojsku i borili se da im djeca i unuci govore talijanski, kad ih je Pavelić već u svibnju 1941. izručio Talijanima, zajedno s cijelim područjem Zadra, Šibenika i Splita.
  Ne, ja se neću sramiti, dosta tog terora lažnih domoljuba!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Lučonoša
  #2 Lučonoša 14 kolovoza, 2013, 08:35

  Što ćemo s IDS-ovim poduzetnikom Albertom Faggianom kada je tvrtka Euro-petrol, koju je prodao slovenskom Petrolu (ostavši njen direktor) dobila zanimljiv posao opskrbe gorivom Podravke, kojoj je na čelu SDP-ovac Zvonimir Mršić?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zenodor
  #3 zenodor 12 kolovoza, 2013, 16:31

  Mi smo SVI pijuni 101%-ni već od 2003. i nema te sile u Hrvatskoj (i svijetu) koja bi to “stanje” mogla promijeniti.
  Razumijem vašu “agoniju” ali pomirite se s stvarnošću u kojoj su također i mnooogo veće/jače zemlje od “naše”.
  To što mogu angloameričke & židovske bankarske korporacije i konzorciji – “običan čovjek” ne može ni sanjati.
  Živite, kao i svi mi, u banana-državi (par-excellence) i svoj život prilagodite “tome”, ako ne zbog sebe – onda radi ostalih članova obitelji.
  Šutnja je zlato – probajte – i vidjet ćete da je “to” istina.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code