NAJNOVIJE NA PORTALU

NOVE FRLJIĆEVE SVINJARIJE U RIJECI

NOVE FRLJIĆEVE SVINJARIJE U RIJECI

27. ožujka, 2015.

images_cms-image-000011590
O državnom trošku nastavlja se vrijeđati one koji su državu stvarali

Napisao: Mladen Pavković

Fotografija:www.direktno.hr

U „Životinjskoj farmi“, predstavi koja će osvanuti na kazališnim daskama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, jugoslavenski provokator Oliver Frljić bez problema može odigrati i ulogu gospodina Fredericka, koju je George Orwell u svojoj istoimenoj satiričnoj noveli ili bajki najvjerojatnije posvetio Adolfu Hitleru. Naime, članovi ovog već smiješnog i žalosnog teatra na riječkom su Korzu, uz dozvolu Grada i ostalih institucija, postavili šator. Na taj način, vele, najavljuju premijeru „Životinjske farme“ u svojoj „farmi“, gdje se prema svemu sudeći uistinu ne zna (kao u ovom romanu) „tko je svinja, a tko čovjek“. To naravno ne mislimo doslovno, da se netko ne nađe uvrijeđen. No, u ovom su teatru „buhe“ preuzele glavnu riječ, pa otkako je stigao „Frederick“ (inače najpoznatiji kao bivši dečko Daniele Trbović) sve je okrenuto prema ismijavanju, vrijeđanju i klevetanju hrvatskih branitelja, stradalnika, pa i hrvatske države. Za te riječke „umjetnike“ i to – umjetnost.

Sada su, kao što smo istaknuli, u centru grada postavili šator, ali s ciljem da i na taj način, legalno, blate i omalovažavaju časne i poštene ljude, koji su za razliku od njih bili prvi kad je trebalo, ali ne u životinjskoj farmi, već na braniku hrvatske Domovine. Oni svoju „životinjsku farmu“, koju prikazuju kao umjetnost, ne bi mogli imati da nemaju potporu ultraljevičara, kojima je također u interesu da se pogazi i pregazi sve što podsjeća na dane ponosa i slave.

Klevetanje i vrijeđanje branitelja

Netko je na ulazu u šator objesio smrdljive gaće s likom intendanta Olivera Frljića. Pa, kad je bal, nek je – bal. Riječki „umjetnici“ smatraju da će vrijeđanjem i klevetanjem hrvatskih branitelja privući veliki broj posjetitelja na svoju novu predstavu ( i zaraditi silne novce) u kojoj svinje imaju glavnu riječ, odnosno u kojoj se na kraju ipak ne zna „tko je svinja, a tko čovjek“.

Ovo će poznato književno i kazališno djelo premijerno biti izvedeno u riječkoj „farmi“, odnosno teatru uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, odnosno u vrijeme kad se s ponosnom sjećamo Josipa Jovića, prve hrvatske žrtve u Domovinskome ratu.

Dakle, nije njima cilj dobra kazališna predstava, tim više što pod vodstvom „buhe“ oni to nisu u stanju ni izvesti, već prije svega ismijati „krvavi Uskrs“ i hrvatske stradalnike koji se već nekoliko mjeseci časno, mirno i dostojanstveno u Savskoj 66 u Zagrebu, pod vodstvom Glogoškog i Klemma, bore za svoja prava.

Kažu – njihove su predstave uvijek ispunjene do posljednjeg mjesta. Pa, kad dođe cirkus u Rijeku ili drugdje, ista je stvar. A umjetnici su jedni i drugi. Razlika je jedino u tome što oni koji igraju „svinje“ u „Životinjskoj farmi“ bogato su nagrađeni od ultraljevičara, od kojih će se neki nadamo se također prepoznati u ovom kazališnom komadu u kojem su, prema svinjama, „svi jednaki, ali neki su ipak jednakiji od drugih“.

Frljić i svinje

Stoga, i mi pozivamo građane Rijeke, ali i druge, da dođu i razgledaju šator koji vrijeđa i omalovažava Junake hrvatskog Domovinskoga rata te koji nema blage veza s Orwellovom predstavom.

Ne viđa se to svaki dan.

No, kad bi na sličan način Frljić, koji slobodno u predstavi može glumiti i svinju, izveo nešto takvoga protiv bivših partizana, a današnjih antifašista, čvrsto vjerujemo da bi ga po hitnom postupku izbacili iz „Životinjske farme“, nabili bi mu četničku šubaru na glavu, i poslali u Šabac, ili pak na psihijatriju. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. soul
  #1 soul 1 travnja, 2015, 21:14

  Od uvijek na Kvarneru i sjeverno jadranskim otocima po Uskrsu počinje turistička sezona.Već u Svibnju kreću kamperi oni sa kućicama kao i sa šatorima.No,čini se da će ove sezone biti prebrojavanja turista kampera- šatoraša i to po autoru ovoga članka jer istoga će po njegovim aršinima VRIJEĐATI svaki šator koji liči na onaj u Savskoj a postavljen od stranih turista na kvarnerskoj rivijeri.Autoru članka bilo bi uputno da par svojih godina provede na Kvarneru ,uvjeren sam da bi definitivno promijenio svoje stavove,mišljenja, poglede na svijet jer bi shvatio da je Europa tamo od uvijek hrlila sa šatorima i kamp kućicama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. propeler
  #2 propeler 27 ožujka, 2015, 16:48

  hoće li čuveni riječki odsjek pnuskok-a ministra ranka ostojića upasti u hnk u rijeci i priupitati ovog jadnog frljića s kojim i čijim novcem financira ove trivijalne permonmance po korzu? usput mogu nastaviti s istragom u riječkim tržnicama…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • soul
   soul 1 travnja, 2015, 20:55

   PROPELER….bit će da se financira novcima iz fonda baba anke ” spasimo djecu hrvatske”.,naravno najprije svoju vlastitu .

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code