NOVA KOLUMNA SAŠE RADOVIĆA: NAJVEĆI FAKE NEWS SU VIJESTI O USPJESIMA PLENKOVIĆEVE VLADE

NOVA KOLUMNA SAŠE RADOVIĆA: NAJVEĆI FAKE NEWS SU VIJESTI O USPJESIMA PLENKOVIĆEVE VLADE

27. siječnja, 2019.

 

Piše: Saša Radović

Kažu da je 21. siječnja najdepresivniji dan u godini. Ali, za naš svekoliki puk najgori, najdepresivniji i najtužniji je dan Gospodnji, 22. siječnja 2019. godine. Baš tog utorka, tog 22. siječnja, sve institucije koje rade svoj posao, ali i svi mi zgroženi smo bili kad nam se na TV ekranima pojavio ministar Božinović. Tako tužno i ojađeno lice dugo nismo vidjeli. Doduše, ispod njegovih modernih, velikih naočala nismo mogli vidjeti suze, ali vjerojatno ih je bilo. Glasom koji je odavao najveću moguću tugu, ali i strah, ukazao nam je, da unatoč pokušaju “destabilizacije pojedinca i institucije koju predstavlja” – nacionalna sigurnost nije ugrožena! Sva sreća! Ali! Ostaje sumnja, znamo da ono što se čuje i vidi na TV – nije uvijek istina, pa se i ministri mogu prevariti. Možda nam je nacionalna sigurnost ipak ugrožena? Sjetite se samo koliko puta nam je Vakula obećavao sunce, a ono kiša, provala oblaka, grmi, sijeva…

Svi smo se zabrinuli, a kako i ne bi bili zabrinuti – kad se fotografija ministra Tomislava Tolušića pojavila u javnosti. Što će reći Hrvatska, što će reći svijet? Navodno uz ministra, zapravo na njemu, sjedi kurva (pardon; prostitutka!), a on ušmrkava kokain. Užas! Imamo najviše ministara u Europskoj uniji (20!), ali tako nešto ni jedan od tih naših dužnosnika ne bi mogao ni pomisliti. Sva je sreća da imamo i Sigurnosno obavještajnu agenciju. Ta je SOA, takoreći isti čas utvrdila da su fotografije potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića fotomontaža, odnosno falsifikat. Djelo je to mrskih nam unutrašnjih ili vanjskih neprijatelja.

Koka i prostitutka

A, zatim i bomba s Gornjeg grada; TV insert sa sjednice Vlade. Premijer Plenković osvrnuo se na aferu s fotomontažom svog potpredsjednika Tomislava Tolušića. I premijer je imao tužno lice prilikom poruke, ali glas mu nije zadrhtao: “To je svakako pokušaj fabrikacije, krivotvorenja, kompromitirajućih fotografija potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića. Suočili smo se s novom vrstom pokušaja kompromitiranja i destabilizacije. Moram priznati, najpodmukliji pokušaj do sada”. Strašno! Gore i od diploma i magisterija mnoštva naših dužnosnika koje zlobnici proglašavaju lažnim ili falsificiranim, baš kao što su i ove fotografije.

Za tjedan ili dva, sve bi prošlo mirno, brzo bi utihnulo, iako sve dnevne i noćne vijesti 90% vremena troše na ovu aferu, nazvanu Koka i prostitutka. Ali, eto vraga, mnogima nije promakla jedna premijerova rečenica: „Jako sam začuđen što dio komentara, to ide na neke političke aktere i jedan dio ljudi u medijima, koji misle da je ovo PR pokušaj skretanja pozornosti s drugih tema”.

Hm, samo politički akteri i mediji(?) – premijer valjda misli da ostali svekoliki puk ne misli ili da nema pravo misliti. No, po mišljenjima mnogih, premijer je učinio neoprostivu grešku – sam je gurnuo sumnju u široki krug javnosti. Spomenuo je ono što nikako nije trebalo spomenuti. I zaista, ni jedan misleći stanovnik Hrvatske više ne sumnja da je lansiranje tih anatemiziranih fotografija zaista najobičniji spin Vlade RH – skretanje s kancerogenih, milijardskih i aktualnih mega afera Borg i F-16!

Ako je afera, Koka i kurva zaista spin (a to se ne usuđujemo reći) onda je to samo dio magle kojom vladajući pokušavaju pokriti sumnjive aktualne igre kao što su Agrokor s evidentnim drpom (Borg!), te pokušaj kupnje oldtajmera F-16, 35 godina starih. Borgovci su drpili pola milijarde, a samo za popravke prastarih olupina F-16 Barak, hrvatski porezni obveznici platili bi u deset godina – uz preskupu kupnju – još 7 ili 8 milijarda kuna novoosnovanoj firmi Planet IX., kćeri firme King ICT. Čijoj firmi?

S obzirom da je vrlo opasno spominjati riječi; korupciju i kriminal (odmah se to proglašava govorom mržnje!), sigurnije je izjaviti da postoji javna sumnja o „nepriličnosti” ili „neopravdanosti” i onih afera, gdje nema ni pljačke ni krađe. Te afere koje nikoga ne zanimaju osim hrvatske moćnike, kao što je prisluškivanje tih moćnika; afera Hotmail, afera SMS, igre s Kolindinim savjetnicima i slično – ipak imaju jedan važan cilj. One ne proizvode ništa osim medijske hajke, ali odvlače pozornost od nestajanja naših milijarda. Problem je što te milijarde mogu nahraniti gladnu hrvatsku djecu, a nestaju u džepovima lopova. Jalove afere prisluškivanja ili fotografiranja – ne mogu se jesti, ali pripadaju u istu grupu zla.

Najnoviju aferu, Koka i kurva, u smislu sulude medijske promocije spremno su popratili ministri što je još više razvilo našu sumnju. Naime, naši ministri na sva pitanja odgovaraju sa: „Hvala” ili „Nemam komentara”. Ovaj puta bili su vrlo spremni! Vrlo čudno, ali valjda su se na vrijeme spremili i nastupili su u punom sjaju.

Goli otok

Tolušićeve mitske fotografije imaju dvostruko djelovanje; jedno je sumnja o spomenutom odvlačenju od afera „koje se mogu jesti” (Agrokor, F-16…), a drugo je (dalekosežnije!). To je sumnja o pripremi stvaranja daljnjih represija prema nepodobnima.

Prvi krak, odvlačenje je od mega afera. Do sada se akcija pokazala vrlo učinkovitom. Premijer i ministri zadivili su svoju javnost spremnošću da zaštite „nacionalnu sigurnost”. Uz scenske nastupe odlično pripremljenih ministara, naivnom puku priča se učinila vjerodostojnom. Zaboravili smo na pohlepne Borgovce i njihove političke suradnike, zaboravili smo i bojne zrakoplove. Bilo je ljepše pogledati našu predsjednicu. S dubokim prezirom na licu tiho je i sugestivno prozborila da je „ona fotografija” – dno, dna! Doduše, Ivi Josipoviću nije se svidjela. Kaže: „Izjava predsjednice je gadljiva, njeno zgražanje je licemjerno”. Što vi mislite o tome???

Onaj drugi krak ove aferice mnogo je opasniji. Sumnja u poštenje u ovoj fotografskoj igri odnosi se na pripremu terena za donošenje akata i zakona koji će „umiriti” neposlušne podanike da govore ili objavljuju činjenice i istine. Ukoliko netko javno iskaže da je afera, Koka i kurva, običan spin – nema sumnje da će isti tren izjava biti označena „govorom mržnje”. Uostalom, stalno spominjanje „govora mržnje” za istinite izjave, postalo je svakodnevnica. Svaka istina o opće poznatoj nesposobnosti, bahatosti i aroganciji naše vlasti – također je „govor mržnje”.

Priča o kurvi, kokainu i ministru Tolušiću, uz nevjerojatnu medijsku promociju, izvanredna je podloga za donošenje cenzure svakog slobodnog mišljenja i objave. Duh našeg druga Tita, ljubičice bijele, pojavljuje se iz mraka prošlosti – verbalni delikt s usputnim Golim otokom – postala je naša stvarnost. I budućnost! Stalne uvrede visokih dužnosnika i omalovažavanja svakog nižeg od sebe ”nije govor mržnje”, ali se progone i kažnjavaju svi oni koji im vrate istom mjerom, jer to onda „jest govor mržnje”…

Bit će kažnjive i lažne vijesti, fake news. Interesantno je saznati, kakva će kazna biti za premijerovu objavu „velikih uspjeha njegove vladavine”, dok je u tom vremenu panično pobjeglo 10 posto stanovništva Hrvatske. A, tek, kakva kazna za poznatu priču predsjednice: Bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta!”

S obzirom na eskalaciju silne želje vlasti da ušutka nepodobne, da zabrani montaže fotografija i fake news, te da samo oni smiju vrijeđati nas – bilo bi dobro pozvati na akciju Gorana Marića, ministra državne imovine; Goli otok je devastiran i objekte treba što prije osvježiti i adaptirati. Zakon o verbalnom deliktu (bez obzira kako se taj zakon zvao), samo što nije donesen. Uskoro će u našem vrlom i nepotkupljivom Hrvatskom saboru – 76 rukica, poletjeti uvis!

Ako nastavimo s našom „hrvatskom šutnjom”!

Anno Domini MMXIX. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. SOFIJA ROSA
    #1 SOFIJA ROSA 19 veljače, 2019, 23:17

    Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: [email protected]

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code