NOĆ MUZEJA U ZNAKU DOMOVINSKOG RATA

NOĆ MUZEJA U ZNAKU DOMOVINSKOG RATA

22. ožujka, 2018.

 

 

Na neki način možda bi to bio i poticaj državnim institucijama da se osnuje i Hrvatski muzej Domovinskoga rata, tim prije što u Hrvatskoj postoje takve institucije na „stotinu i jednu temu“, ali ne i na temu suvremene, slavne hrvatske prošlosti.

Stoga, kako bilo da bilo, vjerujemo da Hrvatsko muzejsko društvo, kao organizator, neće odbaciti ovaj, kako su neki možda malo i pretjerano rekli, zlatan vrijedan prijedlog, a sve s ciljem – da se ne zaboravi

Napisao: Mladen Pavković

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) uputila je prijedlog Hrvatskom muzejskom društvu da početkom iduće godine tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja posveti – hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, odnosno stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Tema ovogodišnje manifestacije bila je Muzeji i sport, a naglasak je stavljen na sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta kao kulturološkoj vrijednosti i njegovoj nazočnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva.

Iznimna važnost

Nu, tijekom proteklih trinaest godina, koliko se održava ova manifestacija, redale su se i druge teme, ali ne i one o Domovinskome ratu. Vrijeme je stoga da hrvatski muzeji širom otvore svoja vrata, organiziraju izložbe, tribine i razne druge kulturne događaje vezane uz predloženu temu, tim prije što je ova tema od iznimne važnosti, poglavito danas kad se dobrim dijelom marginalizira i podcjenjuje.

Tijekom Noći muzeja, koja se inače organizira u stotinjak gradova, tijekom siječnja svake godine, brojni posjetitelji ove manifestacije, barem na jedan dan imali bi iznimnu prigodu upoznati se sa stvaranjem hrvatske države, ali i sa žrtvama srpske i ine agresije. Jedan dio muzeja već je otvorio postave iz Domovinskoga rata, dok za one koji ih još nemaju bio bi to poticaj da ih organiziraju, kako bi se prije svega mladi upoznali s ovom temom. Osim toga, do Noći muzeja 2019. ima dovoljno vremena da muzeji još prikupe građu iz Domovinskoga rata i na taj način obogate svoj fundus.

U tu manifestaciju trebali bi se uključiti i Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, ali i brojne Udruge proizašle iz Domovinskoga rata.

Poticaj državnim institucijama

Na neki način možda bi to bio i poticaj državnim institucijama da se osnuje i Hrvatski muzej Domovinskoga rata, tim prije što u Hrvatskoj postoje takve institucije na „stotinu i jednu temu“, ali ne i na temu suvremene, slavne hrvatske prošlosti.

Stoga, kako bilo da bilo, vjerujemo da Hrvatsko muzejsko društvo, kao organizator, neće odbaciti ovaj, kako su neki možda malo i pretjerano rekli, zlatan vrijedan prijedlog, a sve s ciljem – da se ne zaboravi! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 22 ožujka, 2018, 16:08

    Opet dobra ideja- Muzej domovinskoga rata. Već i vrapci imaju svoje muzeje, samo ne branitelji.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code