NJEMAČKI FESTIVAL TOLERANCIJE U OSIJEKU

NJEMAČKI FESTIVAL TOLERANCIJE U OSIJEKU

6. travnja, 2014.

10155418 681406325231075 252085239 n

Dana 8.travnja s početkom u 8:45 na Filozofskom fakultetu u Osijeku uvodnim predavanjem: “Što znači pismen?” i “Pismenost i film” započet će program prvog Festivala tolerancije i promjene gledišta “Sichtwechsel”.

Festival tolerancije i promjene gledišta održava se od 8.-12.travnja u kinu Urania. U festival su uključeni različiti dionici koji putem usmjerenih aktivnosti (radionice, panel rasprave, izložba plakata) kao i besplatnim filmskim projekcijama suvremenih filmskih naslova s njemačkog govornog područja otvaraju teme prihvaćanja različitosti, tolerancije prema drugima i drugačijima te poštivanja jezičnih i kulturnih raznolikosti.  

Osim promocije filmskog stvaralaštva austrijskih i njemačkih producenata jedan od ciljeva ovog festivala je očuvanje i popularizacije njemačkog jezika, običaja i kulture na području koje je do kraja Prvog svjetskog rata pripadalo austrijsko-njemačkom govornom i kulturnom krugu. Svi filmovi svojom radnjom otvaraju teme prihvaćanja različitosti, tolerancije prema drugima i drugačijima te poštivanja jezičnih i kulturnih raznolikosti.

Korištenjem glazbe i filma kao medija, otvaraju se nove mogućnosti mladima u cilju povezivanja kulturne, filmske i glazbene scene Hrvatske s partnerskim zemljama Austrijom i Njemačkom, a stvaranjem novih suradnji i kreativnih prijateljstava promiču se jezične, vjerske, kulturne i druge različitosti, tolerancija, pozitivna integracija i razvija svijest o granicama kao geografskim pojmovima, ali ne i barijerama.

Festival je organiziran na poticaj austrijske (Ružica Čubela) i njemačke (Stephanie Merkel) lektorice, a uz potporu Austrijskog kulturnog foruma, korištem filma kao medija otvara niz tema o kojima se ne govori, a koje ne toleranciju, ne prihvaćanje različitosti, ne trpeljivost i mržnju prenose s generacije na generaciju.

Upravo dijalog je ono što nam svima nedostaje kako bismo promijenili okruženje u kojem živimo i pomaknuli graniciekoje razdvajaju, a koje nisu državne nego su primarno u glavama svih nas.

S tim u vezi odabrani su filmski naslovi, radionice i paneli koji svojom radnjom otvaraju teme čiji je osnovni cilj učiniti barem mali korak na putu k velikoj promjeni.

Sve projekcije, radionice i paneli besplatni su za građane. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code