NIJE BIO USTAŠKI LOGOR ZA DJECU NEGO PRIHVATILIŠTE CRVENOG KRIŽA

NIJE BIO USTAŠKI LOGOR ZA DJECU NEGO PRIHVATILIŠTE CRVENOG KRIŽA

10. listopada, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Zasmetala je formulacija prema kojoj je u Sisku djelovao „ustaški konclogor za djecu“, a ne prihvatilište Crvenoga križa. K tome, ni riječi o povijesnoj istini koja je osvjetlala obraz Siščana i stanovnika okolnih sela, jer su u svojim obiteljima zaštitili i spasili život 5500 malih nesretnika. Kako se ratnim i počesto nepouzdanim statističkim podacima – osobito sa srbijansko-srpske i ljevičarske strane – olako i najlakše dodaju nule, poslužimo se izvornim pokazateljima sisačkoga mrtvozornika o pokopu 1152 mališana

Napisao: Josip Frković

Sramota! Sram vas bilo!“, „Logor, logor, logor!“, neartikuliranim glasovima i histerično visokim tonovima, još u petak vrištala je SDP-ova Kristina Ikić Baniček na oporbene vijećnike Gradskoga vijeća koji su se drznuli osporiti tvrdnje iz pripremljena pisanog obrazloženja za imenovanje ulica i trgova. Jer, doista boljševički bajkovito zvuči priča, odnosno navodna inicijativa od lanjskoga listopada, prema kojoj su sisački gimnazijalci i nekoliko stotina građana svojim potpisima zaiskali imenovanje javne površine u čast humanitarke Dijane Obexner Budisavljević. Nepunu godinu kasnije, pak, gradska komisija zaprimila je zahtjev „vrišteče“ gradonačelnice da se prostor između groblja i susjednoga stambenog naselja nazove po istoj osobi. Krivo biste zaključili da je dijelu oporbenih vijećnika HDZ-a i HSP-a AS zasmetalo spominjanje časnoga imena plemenite Austrijanke, koja je i u ratnom kaosu smogla snage spašavati nezbrinutu djecu, ratnu siročad s Kozare i Korduna (oporbenjaci su u znak neslaganja napustili sjednicu, a HDZ-ov neuspješni kandidat za prvoga čovjeka grada iz toga kluba za odluku većine čak je glasovao?! – op.a.). Dapače, zasmetala je formulacija prema kojoj je u Sisku djelovao „ustaški konclogor za djecu“, a ne prihvatilište Crvenoga križa. K tome, ni riječi o povijesnoj istini koja je osvjetlala obraz Siščana i stanovnika okolnih sela, jer su u svojim obiteljima zaštitili i spasili život 5500 malih nesretnika. Kako se ratnim i počesto nepouzdanim statističkim podacima – osobito sa srbijansko-srpske i ljevičarske strane – olako i najlakše dodaju nule, poslužimo se izvornim pokazateljima sisačkoga mrtvozornika o pokopu 1152 mališana.

Izostao ratni zločinac Milorad Pupovac

Prema evidenciji od 25. rujna 1942., 1193 djeteta predana su na prehranu gradskim obiteljima, a 662 su predana biološkim roditeljima. I dok je sisački liječnik dr. David Egstein u prihvatilištu ostavio dokumente o tome da su djeca na lokacijama današnjega Doma kulture i u Teslićevoj staklani umirala od pjegavoga tifusa, dizenterije, ospica, upale pluća, skorbuta, difterije, zaušnjaka, gnojne infekcije i pothranjenosti, teško je prihvatiti Pupovčev, Vulinov i ini velikosrpski mit o „zarobljavanju i namjeri likvidacije u najvećem dječjem ustaškom logoru u Evropi“. I mada je ovogodišnja, peta po redu obnovljena komemoracija na Viktorovcu, uz parastos četvorice pravoslavnih svećenika Zagrebačke i Slavonske eparhije, održana u odsutnosti scenarista ovakvih i sličnih, mahom protuhrvatski intoniranih skupova, ratnoga zločinca Milorada Pupovca (valjda na svadbi srbijanskoga princa Karađorđevića – nap.p.), ni Banjalučanka Dobrila Kukolj ni Aneta Lalić (SNV) nisu propustile ustaljene izraze. „Na Kozari je od roditelja oteto 23.000 djece“ ili „“koji su tu pobijeni i pomrli..“. Riječ je, dakako, o trosmislenim srpskim formulacijama koje se, ovisno o prigodi, upotrebljavaju prilikom evociranja povijesnih činjenica. Zbog toga, osobito tendencioznoga politiziranja teme, dostavljeni je poziv organizatora odbio vlč. Branimir Motočić, povjerenik Sisačke biskupije za ekumenizam.

Nezaboravna izjava „Srbobranu“

Spomenimo da su na Viktorovcu s bijelim cvjetovima u ruci od dužnosnika viđeni zamjenik sisačko-moslavačkoga župana dr. Dušan Bjelajac, potpredsjednik SABA Hrvatske Milovan Bojčetić, načelnik općine Dvor Nikola Arbutina, sisački imam Alem ef. Crnkić i drugi. Zamoljena za izjavu „Novostima“ o spornim povijesnim činjenicama, gradonačelnica Ikić Baniček je kazala: – O tome se na Gradskom vijeću jučer vodila vrlo burna rasprava. Neki vijećnici, koje ne mogu drukčije nazvati nego filofašistima, pokušali su negirati da je na području Siska postojao dječji logor, te relativizirati ratne zločine. Zbog toga sam još odlučnija da antifašizam i njegove tekovine što bolje sačuvam i prenesem na mlada pokoljenja. Nakon glupih SF-SN brezovičkih pokliča, rekli bismo da K.Ikić Baniček otima glumački antifašistički primat Stipi Mesiću. Šefica SDP-a i grada Siska, uspjela je uz pomoć svoje stranačke i pridružene većine, dosadašnji mali dio Nazorova šetališta, s fontanom Gabrijele Kolar, na obali Kupe imenovati parkom Dijane Budisavljević, perivoj kraj Gimnazije imenom Tee Benčić Rimay, a odsječak ulice do rotora na Zagrebačkoj cesti imenom u „Oluji“ poginuloga zapovjednika Stjepana Grgca. T

11 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Milovan
  #1 Milovan 22 listopada, 2017, 13:57

  Da bi se moglo ispravno zaključivati, hrvatski posavče, ne treba biti suvremenik događaja, ali treba mnogo čitati i bilježiti ono što su stvarni svjedoci vidjeli i vjerodostojno zapisali, a novinari prenijeli. Teško zamisliva zvjerstva što su ih, bez ikakva razloga, srbijanci i oni koji to na silu žele biti učinili hrvatskom narodu, dovoljno i previše su za milijun godina. Onima koji od Hrvatske žele napraviti srbiju ili šugoslaviju, najbolje je da u miru odaberu državu u kojoj im je bolje. Da prestanu spomeni ovih i onih iz prošlosti, s oprezom da se ne pojavljuju antife i slični nastavljači komunističkih nedjela, otrova čije djelovanje od 1917. ne preshnjuje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Andrija
  #2 Andrija 21 listopada, 2017, 11:10

  Hrvatska se nagleda svakojakih čuda, al ne nađe štrika za toliko Juda!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Luka
  #3 Luka 13 listopada, 2017, 08:34

  Ne treba biti suvremenik nekih odvratnih ratnih zbivanja, nego samo zdravorazumski i s nacionalnim osjećajem zaključiti što se zbivalo na Bleiburgu, Teznom, što u Kočevskom Rogu ili pak u Hudoj Jami (Laško). Dakle, autorima povijesnih svjedočanstava je da rasuđuju i pri tome nije nužno biti povjesničar Klasić. Jer, hrvatska je prošlost više nego tragična, samo zato što su htjeli obnoviti Zvon. kraljevstvo s krivim i zločinačkim U-režimom. A Vlasima, zločinačkom čoporu četnika, dovoljno za brušenje samo maloga mozga i lažljivih jezičina ..

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. saša leopold
  #4 saša leopold 12 listopada, 2017, 22:41

  Kada nešto pišem ili govorim, tada čvrsto stojim iza toga, jer inače ne bih bio čovjek od riječi, ognjištarac, desničar, katolik, hrvat, već komunjara, udbaš, orijunaš, četnik, srboslaven. Nažalost, “mnogi antifašistićki mitovi su u Hrvatskoj preživjeli…Osnivački mit SFRJ glasio je da su svi jugoslavenski narodi sudjelovali u oslobodilačkom ratu protiv fašističkih okupatora i njihovih pomagača – kojih je bio mali broj. Ovaj mit je bio potreban da bi se očuvao mit o bratstvu i jedinstvu jugoslavenskih naroda….Napisano je na tisuće knjiga o drugom svjetskom ratu u jugoslaviji, ali nasuprot tome stanje u historiografiji je bilo posve nesuvislo. To se ponajprije odnosi na broj ratnih žrtava.” OZNAČENI CITATI NJEMAČKOG POVJESNIČARA PROF. DR. ALEXANDERA KORBA iz njegove knjige “U sjeni svjetskog rata: masovno nasilje ustaša protiv srba, židova i roma u Hrvatskoj 1941-1945. godine.” (ista još nije prevedena na hrvatski).
  O nazivanju nazivima i pogrdama koje nisu dokazane idemo redom:
  – Njemačka država i Wehrmacht partizane nisu priznavali za vojsku, već su isti imali status sličan današjim teroristima (ISIL i slično) te je za njih korišten naziv PARTIZANISCHE BANDITEN.
  – Nikolaj Tolstoj u svojoj knjizi Ministar i pokolji koju je napisao na osnovu povijesnih vrela britanske i američke vojske navodi (npr. na stranici 124. iz izvješća 61. pješačke brigade u Koruškoj po Sir James Wilson, mlađi časnik zelenih bereta engleske vojske) “Jugići su bili prljavi, ne disciplinirani i ne pouzdani”. Na strani 307. iste knjige stoji “General sir James Wilson, tada podoficir u Greenjacket bataljonu pod zapovjedništvom brigadnog generala Gorea sjeća se izbacivanja jedne bande partizana iz gradske vijećnice Klagenfurta. Ta ga sjećanja zabavljaju….u minutu do tri, raščupana, titoistička posada trkom je iskrsnula, svaki stežući torbu plijena..” Na istoj strani knjige malo ispod stoji “…britanske trupe su smatrale titove sljedbenike NAJOBIČNIJOM FUKAROM – SKLONI UBIJANJU I PLJAČCI, ALI MINIMALNE BORBENE SPOSOBNOSTI.”
  Dragi moj Anonimuse držim da ti je ovo za sada dovoljno o smrdljivoj srbo-partizanskoj bandi.
  Znam i ja dosta priča od starijih ljudi iz tog vremena. Jedna od njih nam kazuje da su u svibnju 1945. razgovarala dva prijatelja – ustaše iz Doboja. Upita jedan potiho – hoićemo li večeras slušati na krugovalu Staljina? Drugi kimne glavom i uvečer čuju oba kako Staljin zapovijeda svome malom sluganu Titu da pobije 200.000 hrvata koji su u Austriji.
  Samo istina i lustracija.
  S vjerom u Krista protiv komunista.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Herbert
  #5 Herbert 12 listopada, 2017, 17:12

  Hrvatski Posavče! Ne piše autor ovakve tekstove zato što uživa u nevjerojatnim, monstruoznim zvjerstvima četničkim, partizanskim i svim drugim perverzijama ubijanja ljudskih života, nego zato da svijetu pokaže i dokaže istinu o nebrojenim hrvatskim stradanjima u ratu i poraću. Zar srbadija iza izgubljena rata i dalje ne ratuje lažljivim jezičinama protiv Hrvatske, a naša im vlast zbog svojih sjedećih tapecirunga i položaja na vrhu sve to dopušta. A zar je povjesnik Klasić rođen 1930., a Markovina i Jakovina 1929., možda njima vjeruješ. U pitanju je ipak komunistička zavjera, jer drže da su samo oni dostojni vladanja. O mentalnom zdravlju KIB neću previše…Živio logor za djecu, kako ona tvrdi i u bunilu blebeće. Heroina je svakako najvećeg ološa u zemlji, jer se drži slovenoserbskom manjinkom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. saša leopold
  #6 saša leopold 10 listopada, 2017, 20:14

  Nije bitno kada se tko rodio, već što zna, govori i čini.
  Zahvaljujem gospodinu Josipu Frkoviću na podrobnijem povijesnom prikazu prihvatiliša od mog jučerašnjeg komentara.
  Tek kada se svima u glavama javno obznani / pojasni istina o hrvatskoj vojsci i partizanskoj bandi, to jest kada se provede lustracija kao narod ćemo noći naprijed.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 11 listopada, 2017, 10:20

   SA LE…
   Nemreš nekog nazivat nazivima i pogrdama koje nisu dokazane.
   Od priče starijih iz tog doba znam da je onda bio oblači kaput kakakv ti daju ili ode glava za SUPROTNO.
   Brojke ponekad varaju, važno kakav je bio pristup poslije.
   Pa koliko za bivše države domaćih ljudi nije moglo dobit posao u sisačkim firmama.
   Najprije ONI, a ispod crte MI.
   Pa ni sada nije bolje jer nemaju gdje radit.
   Zato i odlaze VAN.
   A ova gradonačelnicama samo neka”VRIŠTI”.
   sad ste se svi odjednom”preobukli”.
   A ovima poput autora teksta za SFRJ je bio jako dobar i ugodan život. Obitelj i on imali su svega.
   SA LE ubuduće provjeri činjenice za nastup na portalu.

   Odgovorite na ovaj komentar
 7. hrvtaski posavac
  #7 hrvtaski posavac 10 listopada, 2017, 14:57

  Kad već imate petlje mjenjat nazive Ulica i Trgova, onda platite i izmjene dokumenata, memoranduma, pa i takse za upise novih naziva iz gradskog proračuna….A s čijim novcem….NAŠIM…
  Umjesto toga radije asfalirajte i ukulturite one neasfaltirane ulice u Gradu Sisku, posebno na Zelenom brijegu. Jedna uska ulica LONJSKA nakon otvaranja Bakranove postala je usko grlo i glavna žila kucavica prema Martinskoj Posavini…
  O ovom “VRIŠTANJU” Kristinke nek se malo pobrinu i psihijatri ili ini liječnici….Predlažem da prije podnošenja zahtjeva za kandidaturu prođu specijalistički LIJEČNIČKI pregled i obvezno DETEKTOR LAŽI.
  U svakoj instituciji postoje pravila ponašanja, a ovoj NAŠOJ gradonačelnici to očito fali. treba joj neki bolji castin menager izvana i iznutra. Njen gospon očito tome nije dorastao da ju poduči pravim manirima. To je ono JA…JA…i samo JA….Vi ostali u GRADU ništa ne znate, a potrebni ste za funkcioniranje. Tako izjavljuje naša KIKI. Žao mi je što nije krenula stopama ponašanja svoji roditelja, posebno legende sisačke trgovine gospona Viktora.
  U tome je specijalista Ivica Dadović za kojeg ne znam da bi prešal test detektora da mu ga dela Romeo Vričko, kad znamo kaj je obećao ZA MOJU POSAVINU….odnosno kaj je izvršio od toga.
  A za dječji logor svejedno kakav naziv nosio.
  Dosta nam je više PARTIZANA i USTAŠA.
  Autor teksta se nije niti rodio ili je bio vrlo malen kada je okončan Drugi svjetski rat da bi bio svjedok događaja.
  Ajmo malo konzultirat i povjesničare- specijalite za ove teme. Neka se više donese konačno riješenje i objelodani što je istina o događaju. samo “naklapate” bez pravih argumenata.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Black Jack
   Black Jack 12 listopada, 2017, 18:17

   “Dosta nam je više PARTIZANA i USTAŠA.”!?

   Ustaše svi od titinih četnik partizana zaklani a šumski banditi i danas još uvijek svuda na vlast da kradu narod!

   Odgovorite na ovaj komentar
 8. Anonimno
  #8 Anonimno 10 listopada, 2017, 13:24

  Pupovca treba suditi za terorizam.Tako isto druga Stazica.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. john tot
  #9 john tot 10 listopada, 2017, 06:24

  Nije lako Antifama,Trump ih proglašava terorističkom organizacijom,kosti nevinih polako izbijaju na površinu…vjerojatno im u san dolaze djevojačke pletenice iz Hude jame,bezbroj ucviljenih hrvatskih obitelji…bude se u košmaru i vrište,valjda misleći da će time izbjeći Sud nebeski…tako i ova jadnica na mjestu gradonačelnice.

  Odgovorite na ovaj komentar

<