NEMA PROSLAVE OSNIVANJA 117. BRIGADE

NEMA PROSLAVE OSNIVANJA 117. BRIGADE

29. rujna, 2021.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) pokrenula je inicijativu da se ove godine svečano obilježi 30-ta obljetnica osnivanja slavne 117. brigade Hrvatske vojske, u koju su tijekom Domovinskog rata bili uključeni branitelji gotovo iz svih krajeva Koprivničko – križevačke županije.

Brigada je djelovala tijekom 1991. i 1992. godine, a njezino zapovjedništvo  osnovano je 3/4. listopada 1991.

Pripadnici brigade su ratovali na više ratišta, a najveći obol su dali na novljanskom bojištu, u prvim napadnim djelovanjima Hrvatske vojske. Poginulo je 38  branitelja, dok ih je nekoliko stotina ranjeno.

Zapovjednik brigade bio je  pukovnik Dragutin Kralj, koji je ujedno bio i ratni zapovjednik obrane Grada Koprivnice, a prije toga i zapovjednik Općinskog štaba Narodne zaštite.

Nakon što je krajem srpnja 1992. brigada ukinuta, jedan dio njezinih pripadnika otišao je u druge ratne postrojbe, a neki i u novoosnovani Centar za obuku mladih vojnika, koji je bio osnovan u koprivničkoj vojarni.

Žalosno je što  dosad još ni jedna ustanova u ovoj županiji ne nosi ime po 117. brigadi, kao i to da je  pripadnicima brigade, kojih je bilo nekoliko tisuća, dosad dodijeljeno  iznimno malo (skromnih) odličja,  na državnoj razini.

“Ako ni ove godine ne budu gradske ili županijske službe organizirale obilježavanje ovog važnog datuma u povijesti naše županije, a prema svemu sudeći ne će, onda ćemo kao i ranijih godina sami otići u bivšu vojarnu i podno Križa života, položiti vijenac i zapaliti svijeće. Dosta nam je ignoriranja, tim prije što je kroz brigadu prošlo oko 5000 branitelja – rekao je ratni zapovjednik Dragutin Kralj, uz napomenu da do danas nitko nije pokazao zanimanje za obilježavanje 30.”-te obljetnice 117. brigade.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code