NEDEMOKRATSKA IZMJENA USTAVA

NEDEMOKRATSKA IZMJENA USTAVA

5. prosinca, 2013.

 

milanovic-sdp

Izjava HHO-a o kršenju temeljnih ljudskih prava na raspravu

 

 

ZA HHO: Ivan Zvopnimir Čičak, predsjednik

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) smatra svojom dužnošću i obvezom upozoriti  Hrvatski sabor i hrvatsku javnost o protudemokratskoj proceduri javne rasprave o Prijedlogu nacrta promjena Ustava RH. Načinom na koji se ona provodi krše se temeljna ljudska prava da svi građani-birači imaju pravo i dužnost sudjelovati u svakoj fazi rasprave o donošenju ili promjeni Ustava. Ta demokratska tradicija nepisano je pravilo parlamenarme demokracije u cijelom svijetu.

 

BEZ ŠIREK KRUGA STRUČNJAKA

Prijedlog nacrta  promjena Ustava prema odluci Odbora za ustav i poslovnik Sabora RH objavljen je samo na internet stanicama Sabora RH čime je izbjegnuta, odnosno bitno sužena, javna rasprava o predloženim promjenama. Internet stranice Hrvatskoga sabora nisu javnost, nego službeno glasilo jedne državne institucije. Javnost, između ostalih, čine mediji, te je bila dužnost nadležnih institucija Hrvatskoga sabora da putem javnih medija (elektroničkih i tiskanih) obavijeste građane RH o sadržaju predloženih promjena. Napominjemo da veliki dio građana RH nema internet, niti se s njime zna ili može služiti. Hrvatski je Sabor trebao, odnosno morao, i drugim načinima omogućiti građanima RH kvalitetnu prezentaciju radne verzije nacrta prijedloga i uključenje u raspravu o predloženim promjenama. Pored ostalog , moglo se putem plaćenih oglasa u medijima, obavijestiti građane o sadržaju i ciljevima predloženih promjena, a nakon toga trebalo je organizirati javne rasprave, koje bi okupile što veći dio zainteresirane javnosti. Prije svega, valjalo je nastojati privući širok krug ustavno-pravnih stučnjaka, politologa, nevladinih udruga, ali i svih ostalih zainteresiranih pojedinaca, grupa i institucija širom Hrvatske. Hrvatska nije samo Zagreb, ni zgrada Hrvatskoga sabora!

 

I PARTIJA SE PONAŠALA DEMOKRATSKIJE

Osim toga, rok od sedam dana plus naknadno izborenih još sedam dana, nerazumno je kratak rok za raspravu o tako prevažnom dokumentu kao što je Ustav RH. Izvršni odbor HHO-a, također izražava svoje nezadovoljstvo što su radnu skupinu u pisanju ovog nacrta činili samo odabrani zastupnici Sabora (njih 12), bez da su u tu skupinu odmah uključeni ustavnopravni stručnjaci kao i politolozi i drugi intelektualci, kao što je to bio slučaj prilikom pisanja hrvatskog Ustava. Čak i u komunističkom režimu vodilo se računa o dojmu da Ustav doista piše široka skupina ljudi iako je partijski vrh donosio odluke o svemu.

Ovakav način promjene Ustava, koji se u svijetu donosi konsenzusom političkih snaga samo je nastavak „orbanizacije“ hrvatske politike započet pretvaranjem hrvatske javne televizije u stranačku televiziju (Izjava HHO-a br.9/2013 od 10.07.2013.)[1]. IOHHO–a poziva saborski Odbor za ustav i poslovnik da otkloni ove nedostatke, produži rok rasprave i ispuni tehničke pretpostavke za iscrpnu javnu raspravu.Izjava HHO-a br. 09/2013 o stanju na HRT-u i slučaju Radman – http://hho.hr/izjava-br-92013-o-stanju-na-hrt-u-i-slucaju-radman/ T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Barba
  #1 Barba 14 prosinca, 2013, 11:05

  Milanovic je naopaka osoba: njegov nacin misljenja je – negiranje onoga sto zdrav razum vidi i prihvaca. Ta osoba sobom pokazuje kakav nacin misljenja ima osoba bez temeljne kulture, koja nije uprljana sekrecijama ‘Titove skole’ na brijegu kod Kumrovca. Uzmu li se Milanoviceve izjave u zrcalu – dobit cemo pozitiv i shvatiti da nas on i nehotice savjetuje da mu ne vjerujemo.

  POZOR: Milanovic je glasnogovornik zakulisnog lobija koji sve cini da zadrzi polozaje na kojima se donose odluke i daju zapovijedi. Ti vampiri jugomarksizma NE OPRASTAJU NAMA TO STO NIKAD NISMO UPERILI SVOJE ORUZJE PROTIV SVOG VLASTITOG NARODA, kako su to oni cinili u zadnjih sedamdeset godina.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. biber
  #2 biber 12 prosinca, 2013, 14:26

  lijenog li i tupavog naroda hrvatskog koji nema volje da sa grbace strese ovu bezboznu gamad

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. drot kefa
  #3 drot kefa 10 prosinca, 2013, 08:16

  Pusićka poručila da će Vlada vratiti optimizam, narod umro od smijeha…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code