NAZIV DOMOVINSKI RAT JE POGREŠAN, RATOVALI SMO PROTIV SRPSKE I INE AGRESIJE

NAZIV DOMOVINSKI RAT JE POGREŠAN, RATOVALI SMO PROTIV SRPSKE I INE AGRESIJE

14. studenoga, 2021.

 

Kad se u medijima objavljuju sjećanja na stradale hrvatske branitelje žalosno je i jadno da ni tamo ne piše protiv koga su se borili i od čije su ruke – poginuli, kao da je to manje važno, pa iz tih sjećanja neki mogu zaključiti da su možebitno poginuli i u prometnim nesrećama!

Sve u svemu, svijetu treba poslati jasniju sliku o tome što se na ovim prostorima događalo u borbi za slobodu i nezavisnost, jer sintagma Domovinski rat više podsjeća na „građanski“ nego na rat protiv agresora

Napisao: Mladen Pavković

Često se čudom čudimo kako i zašto izvan granica Hrvatske malo tko zna kakav smo rat vodili za oslobođenje i samostalnost naše države, odnosno protiv koga smo se borili, tim prije jer  smo sve to jednostavno nazvali – Domovinski rat.

A Domovinski rat imali su i Rusi. Oni su objavili i niz knjiga na tu temu, kao što su „Priče iz Domovinskog rata“, koje su objavljene i u Zagrebu, 1946.!

Krenulo u Globusu

Sintagmu Domovinski rat prvi put je javno objavio  tjednik Globus (1991.). Navodno da je to „izmislio“ novinar Marko Grčić, koji je u nedostatku drugih izraza, to jednostavno preveo s ruskog, a potom je to objeručke prihvatio također novinar i urednik Denis Kuljiš i tako je to ime postalo dio svakodnevnog jezika i formalne komunikacije.

Drugim riječima, što ćemo se mučiti, kad je ionako u svijetu sve izmišljeno!?

Ovim „inovatorima“ išla je na ruku i činjenica da nisu sudjelovali u obrani države i da su imali vremena na pretek.

I tako malo-pomalo Domovinski rat se uvriježio, unatoč svim nepreciznostima i prijeporima.

Kod  ove sintagme je problem i kod  prijevoda. Za strance sigurno ništa ne znači Domovinski rat, jer na temelju tog imena ne mogu ništa saznati protiv koga smo se i zašto borili, tko su bili agresori i tome slično, pa je na taj način sve do danas u prvom redu „zaštićena“ Srbija, kao „ona nema veze s Domovinskim ratom“!?

Srbi, odnosno agresori na Republiku Hrvatsku, inače se i prigodom obilježavanja i komemoracija gotovo više i ne spominju, već se manje-više o njima govori kao o „neprijateljima“, što će reći da smo se borili protiv nekakvih „marsijanaca“, pa čak možebitno i sami protiv sebe!

Filmovi nisu snimljeni

Žalosno je i jadno što u hrvatskim veleposlanstvima diljem svijeta (svaka čast iznimkama) stvaranju hrvatske države ne posvećuju naročitu pažnju. Naime, kad ste čuli ili čitali da je povodom Dana pobjede, domovinske  zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u nekom našem veleposlanstvu priređena izložba, tribina, projekcija filmova ili slično, a što se  odnosi na noviju, suvremenu hrvatsku povijest? Oni i dalje (svaka čast iznimkama) pričaju svojim domaćinima o AVNOJ-u i ZAVNOH-u, pa nije ni čudno što diljem svijeta malo tko zna za Hrvatsku, a još manje što se ovdje događalo od 1990. godine..

Za Hrvatsku stranci ne mogu saznati ni putem igranih filmova, a niti knjiga. Filmovi o stvaranju države uglavnom nisu snimljeni, a poglavito ne o Vukovaru, Škabrnji, Pakracu, Voćinu, Saborskom…pa i o Dubrovniku u ratu, dok knjiga na tu temu ima relativno mnogo, ali tiskane su u iznimno malim nakladama i u 99 posto slučajeva nisu prevedena na strane jezike, kao što je to primjerice knjiga „Anđeo“ kanadsko-hrvatske književnice Katarine Pejaković koja je o svom trošku prevela ovaj domoljubni roman i na engleski.

Dakle, naziv Domovinski rat ne govori ništa o karakteru rata od 1991.-1995., iako Deklaracija o Domovinskom ratu (2000. g.), kako je izvrsno zaključio i prof. dr. sc. Vladimir Karabalić, to najbolje objašnjava, tim više što se u tom dokumentu naglašava i ovo:

„Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica“!

Kad se u medijima objavljuju sjećanja na stradale hrvatske branitelje žalosno je i jadno da ni tamo ne piše protiv koga su se borili i od čije su ruke – poginuli, kao da je to manje važno, pa iz tih sjećanja neki mogu zaključiti da su možebitno poginuli i u prometnim nesrećama!

Sve u svemu, svijetu treba poslati jasniju sliku o tome što se na ovim prostorima događalo u borbi za slobodu i nezavisnost, jer sintagma Domovinski rat više podsjeća na „građanski“ nego na rat protiv agresora.

U Hrvatskoj se također malo ili ništa ne govori i ne piše o jednom od najvećih krvnika Balkana – Slobodanu Miloševiću. U Srbiji su o njegovim posljednjim danima, prije odlaska u Haag, snimili i tv seriju, koju su gledali milijuni ljudi, a u kojoj se baš ne ističe kao srpski junak, dok ovdje kod nas kao da je njegovo ime „zaštićeno“ poput „švicarskog sira“, pa se stječe dojam da Hrvati više pljuju, gaze i marginaliziraju svoje nego one koji su nam donijeli bol i patnju.

Stoga, kako bilo da bilo, mi nismo vodili  Domovinski rat, već rat za oslobođenje, protiv srpske i ine agresije i tome slično.

Kad bi se tako govorilo i pisalo mnogima bi bilo mnogo jasnije što se to u Hrvatskoj događalo od 1991.-1995. i tko je kriv za svo zlo koje nas je snašlo. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Mujo Basinac
  #1 Mujo Basinac 15 studenoga, 2021, 21:52

  Marš seronjo srpski,ti ćeš nama tumačiti tu svoju srpsko-memorandumsku bljezgariju.
  Marš iz hrvatskog medijskog prostora i odi tamo istočno od Drine i nadosiri koliko te volja sa tim tvojim primitivnim bljuvotinama.
  Ni sami Srbi ne žele takvog jednog primitivca,pa si došao ovdje srat. Mrš,mrš.mrš..sikter smeće jedno.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO-MARXISTA
  #2 FRANO-MARXISTA 15 studenoga, 2021, 04:02

  AGRESIJA KRŠČANSKE CRKVE NA BALKAN!!

  NA BALKANU NIJE BILO NIKAKVE DRUGE AGRESIJE OSIM AGRESIJE ATLANSKOG PAKTA ,U SIMBIOZI SA ZLOČINAČKOM ,KRŠĆANSKOM KORPORACIJOM ,VATIKANOM:
  PROMJENA DRUŠTVENIH SUSTAVA NA PODRUČJU BALKANA JE PROGRAM ATLANSKOG SAVEZA U POTKROVITELJSTVU NAJBOGATIJEG I NAJUTJECAJNIJEG ,GLAVNO-KOMANDUJUĆEG DRUŠTVENOG FAKTORA ,KATOLIČLKE,ZLOČINAČKO-,NACISTIČKO-ŠOVONISTIČKE CRKVE,ODNOSNO ZLOČINAČKE KRŠĆANSKE KORPORACIJE ,VATIKANA.TO JE BIO PROGRAM KOJI SE GRADIO OD ZAVRŠETEKA II-GOG SVJETSKOG RATA ,NAZVAN HLADNIM RATOM ,A PROGRAM SE NAZIVAO ,NACH OSTEN,PO HITLROVOM PROGRAMU ,KOMUNIZAM MORA PASTI.
  PA SVE OVO ŠTO PROČITAH U OVOM KOMENTARU JE POPIS REDOSLELIJEDA DRUŠTVENO-POLITIČKIH ZBIVANJA ,A NE DIJALEKTIČKO-MATERIJALISTIČKOG ODREĐENJA KOJE NUDI NOVU PERSPEKTIVU RAZVOJA I DRUGAČIJI USTROJ DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA,IZ KOJIH ,REČE MARX ,EMANIRAJU SVI DRUGI ODNOSI ,A ONI SU ONO OBILJEŽJE KOJE NAJAVLJUJE NEŠTO NOVO I BOLJE OD STAROG.MEĐUTIM ,MI SMO POD PRITISKOM EVROPSKOG VLADAJUĆEG KAPITALA ,KAO ZEMELJA U RAZVOJU, KOJA TEREBA NOVU TEHNIKU I TEHNOLOGIJU, A PO ZAHTJEVU KROVNE ILI POKROVNE,ZLOČINAČKE I NAJBOGATIJE ORGANIZACIJE, SA APSOLUTNIM POLITIČKIM I EKONOMSKIM UTJECAJEM NA SVE EVROPSKE ,POLITIČKE I EKONOMSKE ODNOSE I PRILIKE,ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA MORALI TOLERITRATI DA SE U NAŠEM DRUŠTVENOM USTROJU ,DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA CRKVA POSTAVLJA KAO DRUŠTVENA INSTITUCIJA, A NE SAMO RELIGIOZNA INTERESNA ZAJEDNICA KOJA ISKLJUČIVO DJELUJE NA RELIGIOZNOM PODRUČJU SVOGA POSTOJANJA, PA SMO IMALI VELIKU CRKVENU AKTIVNOST,KAO POLITIČKE INSTITUCIJE ZBOG ČEGA SMO VODILI I SUDSKE SPOROVE SA TOM ZLOČINAČKOM KORPORACIJOM. PA ČITAVO VRIJEME HLADNOG RATA ,ČAK SMO S’CRKVOM VODILI I SUDSKE SPOROVE ,JER JE PREKORAČIVALA ONE VJERSKE STANDARDE I BAVILA SE POLIĆKIM KATOLIČANSTVOM.
  A EVROPSKI VLADAJUĆI-MONOPOLSKI KAPITAL ,UDRUŽEN SA ZLOČINAČKOM-KRŠĆANSKOM KORPORACIJOM ,OSNAŽEN, TREBA MU TRŽIŠTE I GEOPOLOTIČKA VLADAVINA KONTRA RUSIJE,PA ODLUČILA ZAPODJENUTI VJERSKI RAT KAO NAJUSPJEŠNJI OBLIK,MODEL, RAZBIJANJA BALKANSKIH SOCIJALISTIČKIH ZAMETAKA DRUPŠTVENIH I DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA KOJI SU OPASNI IZAZOV ZA KRŠAĆNSKI MONOPOL ZAPADA.
  I NARAVNO GLAVANI PROVODITELJI SU BILI ONI LJUDI KOJI SE NIKADA NISU ,REKAO BI HEGEL ,IZDIGLI NA STUPANJ SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI ,I POSTALI SVJESNI SEBE ISVIJETA U KOJEM ŽIVE I PERSPEKTIVE RAZVOJA I ŽIVLJENJA.A ONI SU ZATUCANI TUĐMAN ,RAČAN I OSTALA KATOLIČKA BAGRA, KOJI SU I AMBICIOZNI DA BUDU ILI DA POSTANU NETKO I NEŠTO ,PA MAKAR U KATOLIČKOM OKRILJU. I EVO ŠTA DANAS IMAMO,DRUŠTVENO-PROIZVODNE ODNOSE KOJI SU ,NE SAMO KOD NAS NEGO U CIJELOJ EVROPI NA PRAGU PROMJENA ,ONIH KOJI SE KOTRLJAJU U SVIJESTI NARODA O SVOM TOTALNO NESIGURNOM POLOŽJU ,REKAO BI HEGEL, A ON SE ZOVE NARODNI DUH ,KOJI ĆE PORUŠITI OVE ,TEHNIČKI I TEHNOLOŠKI PREVLADANE PROIZVODNE ODNOSE, U KOJIMA ZLOČINAČKA CRKVA NEĆE VIŠE USPJEVATI ODRŽATI SVOJ POLOŽAJ KROVNE ORGANIZACIJE ,LEGLA SVIH DOSADAŠNJIH NARODNIH I VRMENSKIH ZALA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code