NAVIJANJE U ZADNJEM KOLU HNL-a

NAVIJANJE U ZADNJEM KOLU HNL-a

1. lipnja, 2015.

2006-07-02_Kohorta_na_Osijek-Ethnikos_Intertoto_4147

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 36. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

RNK SPLIT – HNK HAJDUK 1 : 1

Utakmica 36. kola 1. HNL odigrana je 29. svibnja 2015. g. , u 17.00 sati, u Splitu, na stadionu Park mladeži. Pred oko 25000 gledatelja, od kojih oko 8000 pripadnika Torcide (navijača HNK Hajduk) i oko 300 Crvenih đavola (navijača RNK Split), odigrana je utakmica bez većih navijačkih izgreda. Od neprimjernog navijačkog ponašanja izdvajamo:

  • u 53. minuti pripadnici Torcide, nezadovoljni sudskom odlukom da ne dosudi kazneni udarac, glasno vrijeđaju suca, vićući „majmune“ i „Cigane“

  • u 73. minuti pripadnici Torcide višekratno skandiraju „Sudac Turčine, napuši se kurčine!“

  • do kraja utakmice pripadnici Torcide višekratno skandiraju već uobičajene uvrede „Mamiću pederu“, „Mamiću Cigane“, te „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“

GNK DINAMO – HNK RIJEKA 4 : 0

Utakmica 36. kola 1. HNL odigrana je 29. svibnja 2015., u 19.00 sati, na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Petnaestak tisuća gledatelja u Maksimiru, a među njima oko 100 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), te 50-ak članova BBB Fan cluba, ispratilo je posljednje kolo Prve HNL u Zagrebu, na stadionu Maksimir. Susret je uglavnom protekao u sportskom ozračju uz nekoliko verbalnih ispada. Armada u 26. i 44. mnuti skandira HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te „Jebo vas Mamić“. U 10. minuti Armada skandira „Purgerske pičke“.

Očito razočarani rezultatom, pripadnici Armade napuštaju maksimirski stadion, a dio gledatelja na zapadnoj tribini ispraća ih sa „Šugava Rijeko, puna si Srba, na brini Rijeko ima još vrba“.

NK OSIJEK – NK SLAVEN BELUPO 3 : 2

Utakmica 36. kola Prve HNL odigrana u subotu, 30. svibnja 2015. u 19,00 sati, na stadionu Gradski vrt u Osijeku

Čak 10.000 gledatelja okupilo se u Osijeku na posljednjoj utakmici ovogodišnjeg prvenstva, a susret je pratio i rekordan broj pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), njih oko 1.000. Gostujući navijači nisu primjećeni. Većim dijelom utakmice navijanje Kohorte bilo je korektno, ali u nekoliko navrata njeni su pripadnici prešli granicu korektnoga.

U 36. i 37.minuti u nekoliko navrata skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, uz pjevanje „Jebemo, jebemo HNS“. Drugo poluvrijeme obilježili su pirotehnički incidenti. Tako Kohorta u 61. minuti pali 3-4 dimne kutije, a dvije bacaju na igralište. Uz to, u istoj minuti čuje se odjek petarde i topovskog udara. Zbog gustog oblaka dima sudac je nakratko morao pekinuti utakmicu. U nastavku, u 76. minuti pale se baklje i bengalke, a četri baklje padaju na teren među igrače, Nakon toga navijaći su se smirili, da bi poslije pobjedničkog pogotka NK Osijeka neki pripadnici Kohorte zapalili nekoliko stolica na tribini, koje su vatrogasci brzo ugasili.

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code