OPET NAJVIŠE VRIJEĐALI MAMIĆA

OPET NAJVIŠE VRIJEĐALI MAMIĆA

15. srpnja, 2014.

zdravkomamic Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmicu Superkupa, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

HNK RIJEKA – GNK DINAMO 2 : 1

Utakmica Superkupa odigrana u Rijeci 11. srpnja  2014. na stadionu Kantrida u 20.30 sati pred oko 8.000 gledatelja

Otvorenje nogometne sezone utakmicom Superkupa između Rijeke i Dinama, odigrana je u dobro popunjenom stadionu na Kantridi i u navijačkom ozračju koje je neodoljivo podsjećalo na ono iz proteklih sezona. Naime na tribinama se okupilo preko 2.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), te blizu 400 Bad Blue Boysa-istok (skupina koja sebe predstavlja kao navijače GNK Dinama), čije se navijanje i ovom prilikom svelo na antimamićevske uzvike i skandiranja. Gromoglasno navijanje Armade zagušilo je skandiranja BBB-a, pa njihov repertoar uvreda ovom prilikom nije došao do punog izražaja. Ali zato se „iskazala“ Armada, pa je sa zapada stadiona odjekivalo „Purgerske pičke“, pa višekratno „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, što je natjeralo službenog spikera da se oglasi u 22. minuti upozorenjem i pozivom na korektno i sportsko navijanje. No, bez vidljivijeg učinka. Tako u 22. minuti BBB kliču „Dinamo! Dinamo!“, na što im gledatelji uzvraćaju s „:::za kurac!“. Odmah potom (28. minuta), Armada iz sveg grla uzvikuje novu umotvorinu „Mamiću, Mamiću, pičko nogometna, Mamiću, Mamiću, pičko četnička!“ i istovremeno širi transparent s natpisom „Nećeš kupiti Rijeku“, pa potom opet slijedi „Mamiću, pičko četnička“. Takvo „navijanje“ Armade, natjeralo je spikera da se opet oglasi s upozorenjem i molbom za sportskim ponašanjem, što je popraćeno zvižducima. Koju minutu kasnije (36. min.) slijedi Armadino „Ubij, ubij purgera!“, te u 38.minuti „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a na jednu odluku sudaca skandiraju „Jebo te Mamić!“. Pod kraj poluvremena u zaglušujućoj se buci čuju i BBB (42.minuta) koji skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje!“.

Tim su povicima BBB otvorili i drugo poluvrijeme, a Armada se u 56. minuti opet  oglašava s „Purgerske pičke“. U 61. minuti Armada opet skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, pali jednu baklju i nekoliko bljeskalica. Odmah potom slijedi topovski udar, praćen skandiranjem „Ubij, ubij purgera!“. Istovremeno BBB opet viču „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, pa se opet oglašava službeni spiker (65. min.) ovaj puta s upozorenjem da bi sudac, ukoliko se nastavi s uvredljivim ponašanjem i vikanjem, mogao prekinuti utakmicu. Kao odgovor BBB pale dvije bengalke, a Armada opet ponavlja „Mamiću, Mamiću nogometna pičko, Mamiću, Mamiću, pičko četnička!“ , zatim u 67. minuti ponavlja skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, te „HNS mafijo, gotovo je gotovo!“. U 69. minuti Armada počinje pjevati , što uskoro prihvaća i ostatak gledališta, „Baš je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu, kao nekad popuši mi nježno, za ona dobra, dobra stara vremena…“, što traje nekoliko minuta. Pred kraj utakmice na stadion uz ogradu dolaze pripadnici policijskih jedinica, što je isprovociralo Armadu koja počinje skandirati „Mito i korupcija, hrvatska policija!“, te „Jebo vas Mamić!“. Kraj utakmice Armada popraća pjevanjem „Baš je dobro…“, a BBB skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje!“ što sve odjekuje još minutama po završetku susreta.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code