ZBIVANJA NA TRIBINAMA U ČETVRTOM KOLU  EUROPSKE NOGOMETNE LIGE

ZBIVANJA NA TRIBINAMA U ČETVRTOM KOLU EUROPSKE NOGOMETNE LIGE

8. studenoga, 2013.

europska liga

U okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“, promatrači HHO-a pratili su utakmice četvrtog kola Europske nogometnu lige. Temeljem vlastitog uvida i uvida u medije došli smo do sljedećih zapažanja.

PSV Eindhoven – GNK Dinamo  2:0

Utakmica je odigrana 7. studenoga 2013. u 19.00 sat na stadionu Phillips Arena u Eindhovenu pred oko 10.000 gledatelja. Utakmica je protekla u mirnoj i sportskoj atmosferi, čemu je vjerojatno pridonijela činjenica da je nizozemska policija privela tridesetak pripadnik Bad Blue Boysa (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo Zagreb) zato što nisu posjedovali ulaznice („vaučere“) te ih zadržala u postaji do njenog završetka. Prema navodima nekih medija, među privedenim navijačima bilo je i onih koji su posjedovali „vaučere“ za utakmicu, no, oni su pušteni prije njenog početka.

HNK Rijeka – FC Lyon 1 : 1

Utakmicaje odigrana 7. studenoga 2013. u 21.00 sat na stadionu Kantrida.

U izvanrednoj atmosferi odigrana je utakmica četvrtog kola Eurolige između HNK Rijeke i FC Lyona. Na Kantridi se okupilo blizu 8.000 gledatelja, a bilo bi ih i više, da zbog kazne koju je izrekla UEFA zbog isticanja keltskog križa na prethodnoj utakmici, nisu bile ispražnjene tribine na zapadnoj strani stadiona. Među gledateljima se, kao i obično na Kantridi, okupilo preko 2.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), ali valja napomenuti da je i preostali dio gledališta ovoga puta navijao poput Armade. U, za takve prilike, predviđenom dijelu stadiona, okupilo se i oko 150 navijača Lyona, koji su izvjesili svoje zastave i transparent „Allez Lyon“, a njihovo se navijanje izgubilo u glasnom navijačkom grotlu Kantride.

Sam susret i navijanje većim je dijelom bilo snažno i žestoko, ali u granicama korektnoga. Tek u nekoliko navrata ono je izašlo iz okvira sportskog navijanja. U 30-oj minuti, očito u znak protesta zbog UEFINE kazne, pripadnici Armade izvjesili su natpis „Keltski križ“, a isti su natpis istakli i na francuskom, talijanskom i španjolskom jeziku. Minutu kasnije uslijedilo je skandiranje „UEFA mafija“, a, kako izvještava „Novi list“, prilikom izjednačujućeg pogotka HNK Rijeke, kod atletske dvorane zapaljena je jedna baklja. U drugom poluvremenu članovi Armade u dva navrata (48. i 57. minuta) skandiraju „Francuske pičke“, a utakmicu završavaju snažnim topovskim udarom.

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvinimir Čičak

predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code