NASTAVLJA SE OBILJEŽAVANJE PREŠUĆIVANIH KOMUNISTIČKIH STRATIŠTA

NASTAVLJA SE OBILJEŽAVANJE PREŠUĆIVANIH KOMUNISTIČKIH STRATIŠTA

18. veljače, 2019.

 

 

Urednik Dragutin Pasarić poimence je nabrojio sve ubijene. Iz Drenova Boka su likvidirani Vinko Čulig (1886.), Petar Delić (1884.), Lovro Marčec (1874.) Ivan Pastorčić (1890.), Ivan Radić (1885.), Andrija Stunić (1884.) i Đuro Škledar (1886.). Jakov Jakovljević (1888.) bio je iz Košutarice , a Ivan Barberić (1884.), Andrija Koberac ( 1886.), Andrija Orlić (1895.), Mato Palaić (1901.), Stjepan Palaić (1904.) i Šimo Peldić (1888.) iz Krapja. Iz Sigetca su bili Mijo Čevizović (1925.) i Ivan Marton (1920). Stradali mještani Puske: Stjepan Kušan (1885.), Mijo Petrović (1883.), Jakov Sottolo (1894.) i Antun Vaistina (1887.). Iz Plesma su na Pjeskari ubijeni Martin Grudenić (1899.), Mijo Krnic (1896.), Josip Kukor (1898.), Petar Kukor (1901.), Martin Latin ( 1894.), Ivan Lončarević (1906.), Andrija Radić (1893.) i Martin Špoljarević (1886.). Iz Lonje su smrtno stradali Nikola Modrošić (1881.), Mijo Nikolić ml. (1901.), Mijo Nikolić (1880.), Antun Turan (1896.), Mato Zebić (1897.) i Mijo Zebić (1901.). Ivan Kos (1900.) iz Drenova Boka preživio je masakr uz Ilovu, a tako i Nikola Milašinović (1881.) iz Košutarice, ali su naknadno smaknuti od Udbe. I Stjepan Kos (1897.) i Ivan Šubić (1907.) iz Puske pobjegli su pri odvođenju, ali su naknadno strijeljani. Kod Trebeža je partizanskim ubojicama uspio pobjeći i Lonjanin Mijo Mikulčić (1900.)

Napisao Josip Frković

Kad se uskoro okupe na redovitoj sjednici s temom ovogodišnjega nastavka humane akcije bijeloga „Križa istine“, članovi županijskoga povjerenstva za obilježavanje 119 stratišta i grobišta žrtava zločinačkoga jugokomunističkoga režima JBT-a u Sisačkoj biskupiji, svakako će se zanimati za dugotrajnu proceduru ishođenja lokacijske dopusnice za spomen-obilježje žrtvama bivšega partizanskog zarobljeničkoga logora u petrinjskom naselju „Sajmište“. Od 22. listopada, kada je zahtjev s elaboratom Ogranka „Hrvatskoga domobrana“ podnesen gradskoj upravi Petrinje, uvidom u GUP te četvrti, utvrđeno je da raskršće Nemecove i Novakove ulice svakako ne odgovara. Dio trenutne tratine, naime, pred velikom je stambenom zgradom predviđen za buduće asfaltirano parkiralište. Druga, pak, lokacija našla se na trasi  budućega plinovoda, odvodnje i vodovoda, pa se mjesto „Križa istine“ mora pomaknuti nekoliko metara dalje. Inače, spomen-ploča ispod bijeloga „Križa istine“ svjedočit će rodbini poratnih stradalnika u tom logoru i na drugim mjestima oko Petrinje da se zločinački komunistički režim u ratu i u miru nemilosrdno obračunavao s protivnicima boljševizma i masovnih likvidacija nedužnih 2250 ovdašnjih Hrvata.  Slična je situacija i s obilježavanjem Čemernice kod Topuskoga, jednako zloglasnoga logora iz 1945. u kojem je bez suđenja ubijeno 4.000 ili čak 15.000 ratnih gubitnika. Riječ je o razoružanim vojnicima hrvatskoga domobranstva NDH i njemačkoga Wehrmachta. Njihova tijela, na žalost, prekrivena su u šumi Marekovači stotinama tona komunalnoga otpada iz starih austrougarski termi Topuskoga, dok su na jednoj od masovnih grobnica dugo bila plantaža jagodnjaka.

Prijevara partizanskih ubojica

Budući da se bijeli „Križ istine“ mora učiniti vizualno dostupnim svim putnicima i posjetiteljima Topuskoga, „Hrvatski domobran“ je zahtjev za ustupanje desetak četvornih metara livade uz bivšu prugu Sisak-Karlovac uputio privatnim vlasnicima, ali i HŽ-Infrastrukturi.  HŽ-Infratsruktura  je 90 kilometara tračnica i desetak mostova željeznice olako prepustila pljački SDP-ova sisačkog područnoga i državnoga stranačkoga vodstva. Ono što daleke 2017. nije uspjelo članovima pastoralnoga vijeća župe sv. Duha u Lonji, koji su stradavanja svojih suseljana u Drugom svjetskom ratu i poraću, pa i tijekom Domovinskoga rata do 1995. željeli trajno i vjernički obilježiti, napravit će se najvjerojatnije na području moslavačkoga grada Kutine. Zbog protivljenja i zabrane jasenovačkoga župnika, koji pripada Požeškoj biskupiji, „Križ istine“ nije postavljen kraj oštećene lonjske crkve sv. Duha (vlč. Pejo Oršolić nadao se, reče, dopremi teške graditeljske dizalice i početku obnove povijesnoga zdanja?! – nap.p.). Čak je i ideja o ustupanju mjesta na privatnom zemljištu bila zaboravljena. A ipak svibanjski događaj iz daleke 1945. u sjećanju naroda toga kraja nije izblijedio. Partizanski su zločinci 6. svibnja, pod izlikom da se ide na kažnjeničku sječu ogrjeva i obnovu pruge, zarobili 40 bolje stojećih seljaka starije životne dobi jasenovačke i sisačke Posavine. Nosili su alate i hranu za nekoliko dana. Otpremili su ih u sjedište kutinske Ozne i, nakon mučenja u zatvoru, tri dana kasnije, zvjerski masakrirali i zaklali nedužne seljake. Bilo je to na lokaciji Pjeskare uz korito rijeke Ilove.

Spomenik Posavcima u Kutini

Kako su zabilježili tijekom terenskoga rada i popisa žrtava članovi komisije pok. Adama Zahirovića, o tom okrutnom zločinu svjedočile su Janica Jednačak, Ljubica Grgić i Luka Nikolić, svi iz Lonje. Barica Krnic, Zagrepčanka podrijetlom iz Lonje kazala je: „ Bili su tako unakaženi da se većinu njih, pa i moga oca nije moglo prepoznati…“Otkrivši brutalni partizanski zločin, članovi obitelji svoje su najdraže potajno pokopali na seoskim grobljima. U knjizi Ogranka „Hrvatskoga domobrana“ „Prešućivane žrtve Drugoga svjetskoga rata i poraća“ (Kutina 2007.), urednik Dragutin Pasarić poimence je nabrojio sve ubijene. Iz Drenova Boka su likvidirani Vinko Čulig (1886.), Petar Delić (1884.), Lovro Marčec (1874.) Ivan Pastorčić (1890.), Ivan Radić (1885.), Andrija Stunić (1884.) i Đuro Škledar (1886.). Jakov Jakovljević (1888.) bio je iz Košutarice , a Ivan Barberić (1884.), Andrija Koberac ( 1886.), Andrija Orlić (1895.), Mato Palaić (1901.), Stjepan Palaić (1904.) i Šimo Peldić (1888.) iz Krapja. Iz Sigetca su bili Mijo Čevizović (1925.) i Ivan Marton (1920). Stradali mještani Puske: Stjepan Kušan (1885.), Mijo Petrović (1883.), Jakov Sottolo (1894.) i Antun Vaistina (1887.). Iz Plesma su na Pjeskari ubijeni Martin Grudenić (1899.), Mijo Krnic (1896.), Josip Kukor (1898.), Petar Kukor (1901.), Martin Latin ( 1894.), Ivan Lončarević (1906.), Andrija Radić (1893.) i Martin Špoljarević (1886.). Iz Lonje su smrtno stradali Nikola Modrošić (1881.), Mijo Nikolić ml. (1901.), Mijo Nikolić (1880.), Antun Turan (1896.), Mato Zebić (1897.) i Mijo Zebić (1901.). Ivan Kos (1900.) iz Drenova Boka preživio je masakr uz Ilovu, a tako i Nikola Milašinović (1881.) iz Košutarice, ali su naknadno smaknuti od Udbe. I Stjepan Kos (1897.) i Ivan Šubić (1907.) iz Puske pobjegli su pri odvođenju, ali su naknadno strijeljani. Kod Trebeža je partizanskim ubojicama uspio pobjeći i Lonjanin Mijo Mikulčić (1900.). Ideju predsjednika povjerenstva da se bijeli „Križ istine“ žrtvama Pjeskare postavi uza crkvu u Ilovi, upravitelj župe vlč. Tomaš Cibula je prihvatio, najavljujući daljnje dogovore s mještanima.  T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Frano
  #1 Frano 26 veljače, 2019, 15:49

  Moj majmune, Frano! Iz kojega si ti prkna ispao? Vjerojatno crvenoga, poznatog ubojice Hrvata katolika. Zaveži, bilo je dosta i previše. Tvoje verzalne traktate nitko više ne može čitati. Šugoslave orjunaški, čkomi eć jednom!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 20 veljače, 2019, 02:24

  TKO JE JOSIP FRKOVIĆ?????

  OPET POTOMCI STEPINČEVIH KRIŽARA KOLJAČA ARHEOLOGIZIRAJU POD VODSTVOM POTOMKA SLAVNIH, HRVATSKIH USTAŠOIDNIH KRVOLOKA,POŠTOVANO I UVAŽENOG FRKOVIĆA.!
  OČEKJE SE DA ĆE OVAJ POŠTOVANI STEPINČEV SLJEDNIK U IDUČEM SVOM IZVJEŠTAJU OBAVJESTITI POTOMKE STEPINČEVIH KRIŽARA, KOLJAČA,PLJAČKAŠA ,UBOJICA ,DA SE ODLUČIO ORGANIZRATI ISKOPAVANJE STEPINČEVSKIH LEGIONARA NA STALJINGRADU I U UIKRAJINI ,SAD PRIJTELJSKOJ KATOLIČKOJ ZEMLJICI.
  PA JE OČEKIVATI DA NA OVOM UVAŽENOM ,SLOBODNOM PORTALU,POŠTOVANI FRKOVIĆ SE SLIJEDĆIH DANA OGLASI O BROJU ISKOPANIH STEPINČEVSKIH KRIŽARA ,ŽRTAVA KOMUNISTIČKE CRVENE ARMIJE,U STALJINGARDU I OKO,TE NA TERITORIJU NAMA ,SAD BLISKE, KATOLIČKE UKRAJINAE.

  POŠTOVANI FRKOVIĆ , PO PREZIMENU BI PRIPADAO USTAŠKO-KOLJAČKO-KATOLIČKOJ DINASTIJI KRVOLOČNIH , POSLUŠNIH I VJERNIH HRAVATA, IRANSKO-VLAŠKE PASMINE, NASELJENIH U LIČKO-SENJESKOJ,IMOTSKO -ZADARSKOJ I HERCEGOVAČKO- POSKOČKOJ NAHIJI. ONI SU PO PROFESIJI ZATUCANI KATOLICI ,ČOBANSKE SVIJESTI , TURCI SU IH IMENOVALI ,ODNOSNO NAZIVALI ,POKRŠTENI VLAŠKI ČOBANI ILIBALIJE,ČIJI RAZUM JE UVJEK , SPREMAN NOGAMA GAZITI KORIJENE HUMANOSTI. ONI SU ,TAKOĐER, KRIŽARSKI OBUČENI VOJNICI SVOJE ZLOČINAČKE CRKVE U HRVARTA, UVJEK SPREMNI OČUVATI KASTINSKU VLAST KATOLIČKE, STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE.
  PA NAŠ FRKOVIĆ ,OSTATK OSTATAKA SLAVNE DINSTIJE,USTAŠKO-LIČKO-SENJESKIH, IRANSKO-VLAŠKIH HRVATA , SE OPET PRIHVATIO HRVATOVANJA ,POD KRIŽEM ,RASPELOM I PATRICAMA OKO VRATA, S’PRIPASANIM SRBOSJEKO, A OVAJPUT I HRVATOSJEKOM,JER SE ČOVO OPET VRAĆA ONOJ STEPINČEVSKOJ IDEJI ,ČISTE BOŽJE DRŽAVE,ALI SAD I OD ONIH DEKLARATIVNIH HRVATA ,KOJI NISU KATOLICI STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA, PA SU ZATO JEDNE VRSTE ŠLJAM ,KOJI SE NADAHNJIVAO ,A I DALJE SE NADAHNJUJU KUMROVCEM ,A NE ŠURMANCIMA ,ŠARANOVOM JAMOM,KORIČKOM JAMOM ,JASENOVCEM I DANICOM ,A U NAJNOVIJEM POVIJESNOM VREMENU ,KOJE PRIPADA OBNOVI STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE ,DEVEDESETIH GODINA ,NAŠEG VREMANA, PAKRAČKOM POLJANOM,RUKAVCIMA KUPE I KORANE ,SISKOM, DRETELJEM ,GABELOM, HELIODROMOM,KULINAMA, GLAVAŠEVOM SLAVONIJOM ,I MERČEPOVIM VUKOVAROM,GDJE SU OVA DAVA STEPINČEVSKA KATOLIKA,HRVATA, OBANVALJALI DUH GENERALA ,DRINJANINA,LUBURIĆA, KLALI I VJEŠALI ONE TAMO DRUGE I DRUJGAČIJE U SVRHU OBNOVE ČISTOĆE STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE I OPET ,SADA U SLUŽBI IV-TOG REICHA IZAPADNE KATOLIČKWE SVETE ALIJANSE .XYXY
  PRIHVATIO ARHEOLOŠKOG ISTRAŽIVANJA KOSTIJU KRIŽARSKIH VOJNIKA ,STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE, KOJE SU KOMUNISTI ,JEDNOSTAVNO REČENO,POKLALI. UH ,BOGA MU LJUBIM, VEĆ JE DO SADA OBJAVIO NEKOLIKO ARHEOLOŠKIH NALAZA SAMO NISU FORENZIČARI UTVRDILI KOJOJ SORTI PRIPADAJU NAĐENI SKELETI ILI DRUGI TRAGOVI I ZAPISI,DA LI VLAŠKOJ ILI IRNASKOJ PASMINI HRVATA. NAŠ SE FRKOVIČ, IZGLEDA,POSREDSTVOM STEPINČEVE CRKVE ,DOGOVORIO SA NJEMAČKOM ANĐOM OD BERLINA I NJEZINOM SLUŽBOM HIMLEROVIH ESKADRONA SMRTI, DA SE UPRILIČI ISKOPAVANJE LEŠEVA OKO STALJINGRDA I DEFINIRA NAČIN USMRČENJA NJEMAČKIH KATOLIKA I KATOLIKA CIJELE ZAPADNE EVROPE ,OD NARVIKA DO GIBRALTARA ,KOJI SU DOŠLI SA NAMJEROM ,ONOM HUMANOM ,KATOLIČKOM, GENETSKI IZMJENITI SLAVENSKE KODNE DNK-AOVE I UZGOJITI NOVU SORTU EVROSKOG KATOLIKA,KRIŽARA, FENOTIPA ARIJEVCA. A ONI SU KRVOLOČNO POGUBLJENI ,MOŽDA POKLANI OD CREVENIH RUSKIH KOMUNJARA. TO BI SIGURNIO KONSTATIRAO NAŠ FRKOVIĆ KOJI JE I POKRENUO ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE I PRIKUPLJANJE SKELATA,ZAPISA IDRUGIH DAVORIJA KAO DOKAZA KOMUNISTIČKIH ZLOČINA. PA SLEDSTVENO TOME, NAŠ FRKANDŽIJA ,PRAVI GENETSKI POTOMAK SVOJE DINASTIJE, TRAŽI DA SE U MINHENU OBJEDINI SUĐENJE RUSKIM I JUGOSLAVENSKIM,ODNOSNO, HRVATSKIM PANONSKIM I ZAGORSKIM KRVOLOČNIM KOMUNISTIMA I DA SE JAVNO DEFINIRA DA SU KOMUNISTI I ŽIDOVI BILI UGROZILI ZAPADNE KATOLIKE ,ZBOG ČEGA SU SE ODLUČILI DA IH GENETSKI PROMJIJENE A ONI SU SE OSVETNIČKI PONIJELI PROTIV VATIKANSKO-NCACISTIČKOG KONKORDATA POTPISANOG 1935 GODINE KOJIM JE DOGOVORENA GENATSKA TRANNSFORMACIJA ŽIDOVA ,ROMA I KOMUNISTA.
  PA JE ZA POHVALITI OVOG NAŠEG FRKOVIĆA KOJI TAKO USTRAJNO ISTRAŽUJE KOMUNISTIČKE ZLOČINE KOJI SU ,UMJESTO UŽIVALI U MIRNOJ I PLEMENITOJ KATOLIČKOJ NDH-ZIJI, KOMUNISTI , ŽIDOVI I ROMI SE PODIGLI NA NOGE ,UZELI, LOPATE, VILE, MOTIKE I NA KRAJU HRVATOSJEKE I POKLALI KRIŽARE I DRUGE POTPORNE ĆLANOVE EGZARHA ,BLAŽENOHG HOLOKAUSTAŠA ,UTEMELJITELJA BOŽJE DRŽAVE ,STEPINCA ,NA PRAVDI BOGA .

  PA BI BILO PO PRAVDI I BOGA I EVROPSKE KATOLIČKE DEMOKRACIJE DA SE JEDNOM ZAUVJEK PROMJENI VLADAJUĆA POVIJESNA LAŽ, DA SE SKINE STIGMA , DA SU KATOLICI ,USTAŠKOG ODGOJA I NACISTIČKI NIJEMAC ,SKLONI ZLOČINIMA UMJESTO DA SE KONSTATIRA DA SU ČINILI ONO ŠTO EVROPU MIJENJA GENETSKI, STVARANJEM NOVOG FENOTIPA ,ČOVJEKA ARIJEVCA I TAKO UČINILI HUMANI POKRET ZA OBNOVU EVROPE , I DA SE JEDNOM ZAUVJEK DEFINIRA KRIVNJA ZA POKOLJE U II SVJETSKOM RATU KOJE SU UČINILI ,KOMUNISTI ,ŽIDOVI ,ROMI I OSTALA LUMPEN-PROLETERSKA BURANIJA A NE NACISTIČKO-VATAIKANSKA KOALICIJA ,TE SE PROŠIRI SUĐENEJ U MINHENU ,KAKO NA CRVENE RUSKE KRVOLOKE TAKO ISTO NA JUGOSLAVNESKE ,ODNOSNO HRVATASKE KOMUNISTIČKE UBOJICE. NEKI MISLE DA JE TO ČIN OSVETE,ALI NIJE JER SU UČESNICI NA STRANI VATIKANSKO-NACISTIČKE KOALICIJE SVI SMJERNI KATOLICI KOJIMA NIJE CILJ OSVETA NEGO DOKAZ DA SU U HRVATSKOJ ,PA I U JUGOSLAVIJI ,KAO I RUSIJI ZLOČINE PRAVILI KOMUNISTI, ŽIDOVI I ROMI. A NE KATOLICI. XXXX

  DOKLE ĆEMO PREKOPAVATI GROBIŠTA IZ II SVJETSKOG RATA I ISKOPANE LEŠEVE NAZIVATI ŽRTVAMA ,A TI KATOLIČKI ANTROPIDI DOŠLI NAORUŽANI IZ RAZNIH PREDJELA EVROPSKOG PROSTORA SA OSNOVNIM I JEDINIM CILJEM, DA UBIJU SVAKOG ONOGA KOJI JE DRUGI I DRUGAČIJI ,NOSEĆ SA SOBOM PROGARAM EUGENIKE I INSTRUKCIJE PO KOJIMA, SVI ONI KOJI NISU ARIJEVSKIH, BIOLOSKIH I KONSTITUTIVNIH IZGLEDA MJESTO IM JE POD ZEMLJOM. TO JE BIO PROGRAM NACI-KATOLIČKE ZLOČINAČKE UDRUŽENE EVROPE ,PROTIV SVIH SLAVENA ,ROMA ,ŽIDOVA I NEARIJEVACA. TA NACI-KATAOLIČKA EVROPA , OD NARVIKA DO GIBRALTARA, SA SVOJIM ESKADRONIMA SMRTI, BILA JE UJEDINJENA NA TOM PROGRAMU NACISTIČKO-KATOLIČKE TVOREVINE KOJI SU PO OVOJ NAŠOJ HRVATSKOJ , A U TA RATNA VREMENA PO CIJELOJ EVROPI , A POSEBNO NA BALKANU I ISTOKU EVROPE ,PO SSSR-U, PROVODILI TAJ SVOJ KRVAVI ,NEZAPAMČENI ZLOČINAČKI PROGRAM PROTIV ČOVJEČNOSTI.
  PRENMA TOME SVI TI LEŠEVI IZ TOGA RATA JEDINU ZASLUGU SU IMALI DA BUDU SKLONJENI POD ZEMLJU KOJU NI NJE, KAO ZLOČINAČKA BIĆA, NISU BILI DOSTIJNI .
  PA KAKO SE TO TA KOMISIJA PREDICIRA KAO KOMISIJA ZA ŽRTAVE ,UMJESTO DA TE ISKOPINE NAZOVE ZLOČINAČKI OSTACI LJUDSKIH SPODOBA ,KOJI SU DOŠLI IZ RAZNIH PREDJELA ZAPADNE EVROPE SA JEDNIM JEDINIM CILJEM DA UBIJU SVAKOG DRUGOG I DRUGAČIJEG ČOVJEKA SA NAVEDENIH PODRUČJA ,KOJA SPOMENUH, MEĐU KMOJIMA I NAŠA DANAŠNJA HRVATSKA. NARAVNO DA I NAŠE QUISLINGE MORAMO SVRSTATI U ZLIOČINCE KAO I ONE KOJI DOĐOŠE IZ TUĐINE ,JER SU IMALI ISTI PROGRAM I CILJ ,PA I NAŠI ZLOTVORI NE MOGU SE NAZVATI LJUDSKIM ŽRTAVAM OSIM SPODOBAMA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code