NASTAVAK VELIKE CIVILIZACIJSKE AKCIJE OBILJEŽAVANJA PARTIZANSKIH STRATIŠTA

NASTAVAK VELIKE CIVILIZACIJSKE AKCIJE OBILJEŽAVANJA PARTIZANSKIH STRATIŠTA

24. travnja, 2019.

 

Kako je temeljito istražio i u memoarskoj knjizi ukoričio svestrani Kutinjanin, novinar Drago Pasarić, 6. svibnja 1945. pripadnici partizanske komunističke Ozne u njihovim su domovima jasenovačke i sisačke Posavine zarobili i „na sječu ogrjeva i popravak željezničke pruge“ poveli 40 viđenijih i bolje stojećih seljaka. S alatima i ponesenom hranom, međutim, otpremljeni su u sjedište kutinske Ozne, a potom, iza mučenja i izgladnjivanja, na lokaciji Pjeskare sve ih masakrirali. Toliko, da ih ni najbliži rođaci i potomci nisu uspjeli prepoznati kao žrtve jednoga od najbestijalnijih zločina nailazeće „narodne vlasti“. O tome su policijskim i tužiteljskim tijelima svjedočile Lonjani Janica Jednačak, Ljubica Grgić, Luka Nikolić i Barica Krnic

Napisao: Josip Frković

Poslije šume Brezovice, Crnca, Opće bolnice, Kratečkoga, Galdova, Sunje, Bobovca, Staze, Majura, Gvozda, Gline, Unčana i Cerovljana – Hrvatske Dubice, humana akcija bijeloga „Križa istine“ nastavit će se i ove godine. Osim dvanaest mogućih lokacija stratišta i grobišta žrtava komunističkoga režima iza 1945. jednoga od najvećih ratnih zločinaca 20. stoljeća, navodnoga maršala JBT-a, županijsko povjerenstvo za obilježavanje predugo prešućivanih mjesta stradanja hrvatskih ljudi u Sisačkoj biskupiji i regionalnoj samoupravi Sisačko-moslavačke županije, uskoro će planirani bijeli „Križ istine“ biti postavljen i blagoslovljen u petrinjskom naselju Sajmištu. Od početka priprema spomenutoga projekta prošlo je već pola godine, pa su greške učinjene elaboratom arhitekta morale biti neizostavno ispravljene sukladno GUP-u grada Petrinje. Riječ je o tome da je prvo predloženo mjesto bijeloga „Križa istine“, na raskrižju Nemecove i Novakove ulice, zasmetalo planiranim podzemnim instalacijama gradske infrastrukture. Drugo, na žalost pogrešno odabrano mjesto kod velike stambene višekatnice u naselju Sajmišta, našlo se na trasi magistralnoga plinovoda, odvodnje, pitke vode i kanalizacije. Kaniža je mjesto poratnoga postojanja zloglasnog partizanskoga zarobljeničkog logora, u kojem su život izgubili razoružani i stotinama kilometara trajanja zvjerskih „križnih putova“ od Bleiburga kroz Sloveniju mučeni pripadnici gubitničkoga hrvatskoga domobranstva i njemačkoga Wehrmachta. Kako je u Drugom svjetskom ratu i poraću s područja grada Petrinje i okolice smrtno stradalo i nestalo 2.250 nedužnih Hrvata, velik ih je dio pogubljen i u rubnoj Kaniži.

Do lokacijske dopusnice uz pomoć ministra Marića

Osim spomenutoga, do kraja 2019. na red će doći i veliko gubilište Hrvata u logoru Čemernici, gdje su partizani organizirano, u suradnji s lokalnim kordunskim četnicima, ubijali i tisuće vojnih gubitnika kojima je najveći grijeh bila pripadnost hrvatskom narodu. Kako u dosadašnjim pokušajima realizacije, županijsko povjerenstvo nije naišlo na izravnu i odlučnu potporu jedinice lokalne samouprave u Topuskom, obratili su se Ministarstvu državne imovine, tražeći dopusnicu za korištenje desetak četvornih metara državne parcele kraj trase pljakačkom sisačkoga SDP-a 2013. godine opustošene željezničke pruge Sisak-Karlovac za postavljanje memorijalnoga objekta na stradanja nedužnih žrtava od zločinačke ruke partizana komunista. Spomenuta pruga iz 1903. i spomenik kulturne baštine, koja je u mnogome u mirnodopsko vrijeme bivše države pomogla razvoju ovog ratovima ekonomski zaostala kraja Banovine i Korduna, demontirana je potporom ondašnjega SDP-ova ministra prometa i dr. turizma Siniše Gajdaša Dončića i SDP-ova direktora HŽ-Infrastrukture Darka Perčića. Tražena lokacija kod Topuskoga nalazi se na državnoj parceli k.č. 2224/1, nasuprot obnovljenoga obiteljskoga imanja Vladimire Gušić u Donjoj Čemernici 95-a. Kako je rečeno u raspravi Ivice Valenta, Željka Smolčića, Zvonka Sokolovića i Josipa Frkovića, na redovitoj sjednici županijskoga povjerenstva, u kojem je najveći broj članova sisačkoga Ogranka „Hrvatskoga domobrana“, obraćanje Ministarstvu državne imovine onemogućuje buduće eventualne pokušaje lokalnih moćnika da se spriječi postavljanje inoksovih plastificiranih križeva i spomen-ploča, kako se to u ljeto 2016. na sreću neuspješno dešavalo u prigradskom Novom Selu Palanječkom, na rubu velike zelene grobnice šest tisuća pobijenih hrvatskih domoljuba u Brezovici.

Spomen na 40 ubijenih seljaka

Nastavak velike civilizacijske, kulturne i humane akcije u ovoj godini, po svemu sudeći, desit će se u kutinskom moslavačkom mjestu Ilovi. Ondje će se ispred zapadnoga ulaza u župnu crkvu Prečistog Srca Marijina, kraj statue velikoga pape i najvećega prijatelja Hrvatske, Ivana Pavla VI., postaviti a biskup sisački mons. dr. Vlado Košić blagosloviti bijeli „Križ istine“. Kako je temeljito istražio i u memoarskoj knjizi ukoričio svestrani Kutinjanin, novinar Drago Pasarić, 6. svibnja 1945. pripadnici partizanske komunističke Ozne u njihovim su domovima jasenovačke i sisačke Posavine zarobili i „na sječu ogrjeva i popravak željezničke pruge“ poveli 40 viđenijih i bolje stojećih seljaka. S alatima i ponesenom hranom, međutim, otpremljeni su u sjedište kutinske Ozne, a potom, iza mučenja i izgladnjivanja, na lokaciji Pjeskare sve ih masakrirali. Toliko, da ih ni najbliži rođaci i potomci nisu uspjeli prepoznati kao žrtve jednoga od najbestijalnijih zločina nailazeće „narodne vlasti“. O tome su policijskim i tužiteljskim tijelima svjedočile Lonjani Janica Jednačak, Ljubica Grgić, Luka Nikolić i Barica Krnic. Oni i drugi tugujući rođaci svoje su pokojnike pokopali u seoskim grobljima Drenova Boka, Košutarice, Krapja, Puske, Plesma, Lonje. Pri odvođenju na brutalna smaknuća, petokrakim zločincima umaknuli su, makar i privremeno, Ivan Kos, Nikola Milašinović, Stjepan Kos, Ivan Šubić i Mijo Mikulčić. Kasnije su ponovo uhićeni i okrutno smaknuti. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 29 travnja, 2019, 06:08

  Baka .lege zaklala svećenika,stric .buljenke junak sa Dakse,.ožinović sin oficira Jna,.osipović sin dželata,.upi četnik,.esić sin dželata,…to je krema ovog društva.Ta je krema odavno pokvarena i smrdi i treba je neutralizirati krečom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Žrdina
  #2 Žrdina 24 travnja, 2019, 14:23

  “Ne možemo isključiti iz ovoga spomena ni djecu i unučad počinitelja, čiji su životi obilježeni zločinima otaca i djedova, te im je potrebno pročišćenje istinom”

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code