NAPREDAK JE NAPRAVIO VIŠE ZA KULTURU U BIH NEGO SVI KANTONI ZAJEDNO

NAPREDAK JE NAPRAVIO VIŠE ZA KULTURU U BIH NEGO SVI KANTONI ZAJEDNO

19. studenoga, 2018.

Održana 65. Glavna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zenici na kojoj je donesen novi program rada i odabrani zaštitnici jedne od najstarijih i najuglednijih kulturnih institucija Europe

Napisao: Ante Matić

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ održalo je u zeničkom Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ 10. studenoga, svoju 65. Glavnu skupštinu koja je bila izvještajnoga karaktera, a kao glavna tema radnog dijela Skupštine ovoga puta bila je volonterizam.

Na početku Skupštine pred nešto više od sto članova Napretka i njihovih gostiju, pozdravnim govorom obratio se prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak izrazivši zadovoljstvo što je za domaćina ove Skupštine izabrana Zenica, grad čije povijesne činjenice i simboli govore o njegovoj povezanost s Napretkom i općenito s Hrvatima u Bosni i Hercegovini. U Zenici djeluju u sklopu Napretka i dva iznimno uspješna šahovska kluba koja su ove godine osigurala nastup u elitnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Uz ostalo, pohvalio je rad Napretkovih podružnica koje su u mnogim mjestima jedini nositelji kulture te je ukazao na stalnost rezultata koji govore da godišnje približno 500 različitih kulturnih manifestacije bude realizirano. Istaknuo je da je Napredak davno prešao granice BiH.

Mi smo pokazali kako se može vlastiti identitet njegovati, a da to nikomu ne smeta… Jer očito je kako imamo puno više zajedničkoga – onoga što nas povezuje nego različitoga što nas razdvaja“, rekao je prof. Topić završivši s mišlju nobelovca i Napretkova stipendiste Ive Andrića kako se sve može dogoditi osim da nestane dobrih ljudi koji su spremni zalagati se za dobro čovjeka.

Pored predsjednika Napretka Skupštinu je pozdravio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zanice, koji je zadivljen brojem Napretkovih aktivnosti izjavio da je Napredak za kulturu u Bosni i Hercegovini uradio više nego svih deset kantonalnih Ministarstva obrazovanja zajedno. U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona goste je pozdravio Marinko Tokić, pomoćnik ministra, a Skupštinu su još pozdravili i predstavinici Bošnjačke zajednice kulture Preporod, Srpskog prosvjetnog društva Prosvjeta, te ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Pavao u Zenici.

Nakon svečanoga, uslijedio je radni dio gdje je konstatirano kako je na Skupštini nazočno 58 od 67 prijavljenih zastupnika te je ustanovljen kvorum. Prema dnevnom redu podnesena su izviješća o radu HKD Napredak i financijska izvješća. Dr. Pavle Mijović izvijestio je o radu Središnje uprave koja je tijekom 2017. održala osam sjednica, te djelovanju predsjednika Društva. Goran Štrbac zastupnike je upoznao s financijskim aspektom rada Napretka kroz 2017.  Neven Šimić podnio je izvješća o podružnicama, a Mladen Rudež o Napretkovim udrugama. Dragan Glavaš izvijestio je o radu Nadzornog odbora, te don Luka Brković o djelovanju stegovnoga suda.

Novi Napretkov pristup informiranju

Kao jedan od novih projekata Napretka predstavljena je nova Napretkova medijska platforma i portal koji će se zvati Slovo.ba . Nova medijska platforma poboljšat će medijsku prisutnost i promidžbu Napretka, a ubrzati komunikaciju s drugim medijima kroz bržu distribuciju vijesti. Portal će početi sa radom početkom veljače 2019. godine.

Glavna tema ovogodišnje Napretkove Glavne skupštine bila je volonterstvo. O volonterstvu je, više s teorijskog aspekta, govorila Ivana Barišić, članica Napretkove Središnje uprave i predsjednica podružnice u Ljubuškom dok je Dejan Nemčić, poznati humanitarni aktivist iz Zagreba i voditelj Odbora za mlade u Napretkovom kulturnom centru govorio o vlastitim volonterskim iskustvima u Hrvatskoj, a posebno o iskustvima s djecom Afrike.

Zaštitnici Napretka sveti Ćiril i Metod

Mons. Franjo Komarica predslovi koncelebriranoj svetoj misi za Napredak

Hrvatsko kulturno društvo Napredak odlučio se i za svoje svece zaštitnike. Iako je prisutan skoro 120 godina, HKD Napredak je kao svoj dan obilježavao 30. travanj – dan pogibije hrvatskih mučenika Zrinskih i Frankopana. Ove godine Skupština je odlučila da Napretkovi sveci zaštitnici budu sveti Ćiril i Metod, nositelji pismenosti u slavenskim narodima. Tako će se ubuduće 5. srpnja obilježavati kao Dan HKD Napredak.

Nakon Glavne skupštine predstavnici Napretka prisustvovali su koncelebriranoj svetoj misi u crkvi Sv. Ilije u Zenici koju je predvodio mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code