NAMETLJIVI REFORMIST ČAČIĆ

NAMETLJIVI REFORMIST ČAČIĆ

27. ožujka, 2022.

 

 Ime i djelo Gradimira Čačića, pa sada moramo spomenuti i brbljavu i neodgovornu izjavu jednoga od troje članova reformista (Čačić, Martinčević, Dumbović). U najkraćem, “sisovca koji je zaprijetio metkom u čelo, poslao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman…”  Baš svašta. Nije valjda i Čačić u svom nastojanju da ostane na političkoj površini – potpuno ishlapio…

Napisao: Josip Frković

Prošlih smo dana i tjedana iz internetskih, agencijskih i radio-televizijskih vijesti mogli prosuditi i dobro upamtiti proročanske izjave dviju značajnih partijskih drugarica rođenih na sisačkom Zelenom Brijegu. Prva je, kako je naziva biskup Vlado Košić, poštovana gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja javnost uvjerava kako je Caritas Katoličke crkve privatna institucija i kako nema smisla da u “devet škola provodi korizmene humanitarne akcije, nego je svakako bolje da to čine “crvendaći” iz Društva Hrvatskog Crvenoga križa u Ulici kralja Tomislava. Procijenila je to partizanka iz 1975. na temelju uvida u program građanskoga odgoja darovana iz Rijeke i, hvala Bogu, konačno ugasle komunističke vlasti najveće hrvatske morske luke.

Na razmišljanje je kolege saborske zastupnike natjerala i Vesna Leskovar Nagy, negdašnja pomoćnica i nasljednica ministra hrvatskih branitelja Predraga Freda Matića. Ne znamo, doduše, kojim je stručno-političkim kriterijima dospjela na spomenutu dužnost baš u vrijeme braniteljskih prosvjeda i političkih turbulencija na vlasti crvenoga kunktatora i navijača Putinove sovjetske Rusije, današnjeg državnoga poglavara koji je napustio i svečanost u Okučanima uz obljetnicu pobjedonosne oslobodilačke akcije. Vidjevši ondje dvojicu HOS-ovih prvih osloboditelja, jednostavno je podvio rep. Sve što se s njim i hrvatskim kancelarom iz Granićeve kadrovske palače dešavalo, dobro pamte i najmlađi Hrvati.

I baš spomenuta drugarica Vesna Nagy  s Tišinske ceste u Sisku našla je shodnim da se za saborskom govornicom prisjeti nasilnog i noćnog vukovarskog razbijanja natpisnih ploča na ćirilici. Iako nije spominjala ime sankcioniranoga “razbijača”, svakome, pa i malo obaviještenom bilo je jasno da se radi o Filipu Živkoviću, nesretnom ocu dvojice poginulih borbenih pilota agro-avijacije koji s u eksplozivom nabijenim bojlerima i protugradnim raketama unosili paniku u redove bradate četničke vojske pri nasrtaju na herojski grad s obale Dunava.

Osobna tajnica župana

Šećer na kraju – Gradimir Čačić. Potomak komunističkoga poratnoga javnoga tužitelja Milana Čačića Sivoga, kojega iza 1945. po mnogo čemu pamte starije generacije Radićeve sisačke Posavine i ostalih dijelova Hrvatske. Nekadašnji varaždinski poduzetnik i vlasnik stečajno ugasla “Coninga”, suborac Savke Dabčević Kučar i Mike Tripala u postproljećarskom razdoblju i naslijeđeni čelnik KNS-HNS-a s Vesnom Pusić. Bio je u vrijeme vlade Zorana Milanovića i ministar graditeljstva odgovoran za investicije cestovne infrastrukture, te prvi zamjenik premijera. U vrijeme predsjednikovanja narodnjacima, bio je u Mađarskoj nekažnjeni prometni krivac za sudarom izazvanu pogibiju dvoje tamošnjih umirovljenika na auto-cesti za Budimpeštu, a potom i jednogodišnji knjižničar iza rešetaka zatvora Valbandona u Puli.

Čačićeva prijateljica, koja ga je autom grada posjećivala na robiji, Natalija Martinčević, za njegova mandata varaždinskoga župana bila je i osobna savjetnica, a potom do danas i zamjenica zastupnika samoreklamera u saborskim klupama.

Ne zaobilazeći mnogobrojne sporove u kojima je sa svojim “Coningom” – od Izraela do Zadra – osumnjičen za duge prste i okvalificiran kao varalica, spomenimo da je slatkorječivi hvalisavac Čačić zapravo dojadio hrvatskoj javnosti  mudroslovnim medijskim arbitriranjem u korist HDZ-a, bez zamolbi Andreja Plenkovića, korupcijom članova vlade načeta premijera.

Povijesni pukovnik Ivan Ruklić 

I baš taj Gradimir Čačić Ratko, koji se svojedobno hvalio o svojim velikim ratnim zaslugama i stečenim visokim vojnim činom brigadira HV-a u vrijeme oslobađanja prve hrvatske prijestolnice Varaždina. Riječ je o predaji 32. korpusa JNA 22. rujna 1991.Tada su hrabri branitelji Varaždina, spriječivši opasna razaranja grada, uspjeli u miru ispratiti mlade ročne vojnike JNA i kasnije osuđena  srbijanskoga džentlmena pukovnika Vladimira Trifunovića iz svih krajeva bivše države. Hrvatska vojska, odnosno ZNG domogli su se tada sedam puta više oružja od onoga što su dotad uskladištili. Formacije branitelja, ukratko, zarobile su 74 tenka,48 oklopnih gusjeničara, 18 18 borbenih vozila s PA mitraljezima, šest sovjetskih topova “gvozdik”, te 12 VBR-a “plamen” i “oganj”…

Ostvarena smišljenom taktikom, lukavstvom i pregovorima, najveća hrvatska vojna pobjeda protiv velikosrpskih osvajača nije adekvatno vrednovana. To je za jedne od proslava toga nadnevka i Dana branitelja kazao zapovjednik obrane Varaždina i tamošnje brigade HV-a pukovnik Ivan Ruklić, 70-ih godina politički komesar  sisačke (petrinjske) pješačke divizije JNA generala Dušana Čorkovića, odnosno Janeza Kramariča. U varaždinskim povijesnim događajima Domovinskoga rata, nigdje ni spomena Gradimira Čačića. Bio je, naime, vozač kriznoga stožera Varaždinske županije…

Dovoljno smo opisali ime i djelo Gradimira Čačića, pa sada moramo spomenuti i brbljavu i neodgovornu izjavu jednoga od troje članova reformista (Čačić, Martinčević, Dumbović). U najkraćem, “sisovca koji je zaprijetio metkom u čelo, poslao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman…”  Baš svašta. Nije valjda i Čačić u svom nastojanju da ostane na političkoj površini – potpuno ishlapio… T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO MARXISTA
    #1 FRANO MARXISTA 29 ožujka, 2022, 01:09

    NEMAM DOBRIH ILI APSOLUTNIH MOJIH SPOZANAJA O DJELOVANJU DRUGA ČAČIĆA ALI TIČUĆI SE NEGOVE TVRDNE DA GA JE ,ONJA DRIPAC ,ZLOČINAC TUĐMAN HTIO LIKVIDIRATI,TU BIH BIO NA NJEGOVOJ STRANI ,OBZIRO NA BOLESNE AMBICIJEW OVE KATOLIČKE VUCIBATINE ,KOJI JE ZAMETNU KRVOLOČNI KRŠČANSKI RAT DA BI SE ZA NJEGA ČULO U NEKIM DRUGIM I DRUGAČIJIM POJMOVIMA HRVATSKI REVOLUCIONAR.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code