NAKON DERBIJA PRIVEDENE 62 OSOBE

NAKON DERBIJA PRIVEDENE 62 OSOBE

24. ožujka, 2014.

 

1000 Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasiljapromatrači HHO-a pratili su utakmice 27.kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka  zabilježili sljedeća događanja.

HNK Hajduk – GNK Dinamo 0:2

Utakmica 27. Kola Prve HNL odigrana 22. ožujka u Splitu na stadionu u Poljudu u 15.00 sati

Pred oko 25.000 gledatelja, od kojih je bilo oko šest tisuća pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), te nekih pet do šest stotina Bad Blue Boysa (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo).  S obzirom na važnost susreta i tradicionalni rivalitet dva kluba, atmosfera na stadionu od prvog je trenutka nosila poseban naboj.

Već na samom početku Torcida je izvjesila transparent s natpisom „HNS MAFIJA“, a u petoj minuti počinje skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a minutu kasnije zapaljena je jedna baklja i bačen topovski udar na tartan stazu. U 11. minuti sa zapadne tribine poletjelo je nekoliko plastičnih čaša  prema atletskoj stazi, a gledatelji, ogorčeni nekim odlukama suca, skandiraju „Cigani, Cigani“. U 12. minuti slijedi topovski udar, a u 17. i 21. minuti dvije dimne baklje. Torcida u 23.minuti  skandira „Jebo vas Mamić”, a u 25-oj baca baklju na atletsku stazu. U 34-oj i 35-oj minuti, uz jednu petardu koja pada na tartan, počinje skandiranje „Purgerske pičke“, „Mrzim Dinamo“. BBB se nadovezuju pjesmom „Tučemo policiju, ko šugave pse“, a potom u 37. minuti skandiraju „Mamiću Cigane“, te „Poslušaj nas čovječe iz svečane lože, doći će i taj dan, odjebat  će narkoman“. U 43. minuti BBB počinju pjevanjem koje traje do kraja poluvremena, pa i za vrijeme odmora „Ale, ale, alo, jebi se Zdravko, s tobom je gotovo…“

Početkom drugog poluvremena Torcida  počinje češće s uporabom pirotehnike, pa u 53. minuti baca jednu baklju u teren, pali jednu dimnu bombu i nekoliko baklji u gledalištu. Odmah iza toga (54. min.) slijede još tri baklje, jedan topovski udar i jedna dimna bomba. Torcida u 58. minuti pali jednu baklju i pjeva „Jebem te Dinamo“, a u 62-oj slijedi još jedan topovski udar, paljenje bljeskalica, a jedna baklja pada u teren. Dvije minute kasnije (64.) slijede usklici „Jebo vas Mamić“, „Mamiću Cigane“, te još jedna baklja. U tom trenutku bilježimo prvi incident u VIP loži, kada je  prema tvrdnjama osoba bliskih događanjima, došlo do izmjene vulgarnih izraza i psovki između Ljube Pavasovića Viskovića i Zdravka Mamića. Mamić je ustao slavodobitno uzdignutih ruku u znak radosti zbog vodstva, na što je dio navijača zapadne tribine reagirao zviždukom. Došlo je i do kraćeg naguravanja u loži, ali je ono odmah zaustavljeno. BBB u 66. minuti pale jednu dimnu bombu, da bi u 67-oj počeli skandiranjem „Zdravko Mamić ratni profiter“, a u 71. minuti opet slijedi „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 74. minuti BBB uzvikuju „Tovarske pičke“, na što Torcida promptno odgovara sa „Purgerske pičke“. Minutu poslije pale nekih sedam bengalki, te desetak dimnih bombi, pa se nad stadionom razvija gusti crveni dim, što pojačava nova kanonada u 77. minuti kad jedna dimna bomba pada na tartan, četri-pet se pali među torcidašima, jedna pada u teren, a dvije na atletsku stazu. Sudac  nakratko zaustavlja igru dok vatrogasci ne ugase baklje, a istodobno BBB skandiraju „Braća Mamić, pušite kurčine“. Na samom kraju utakmice (89.) BBB skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a Torcida pjeva „Gazi, gazi purgere“, na što slijedi topovski udar kojega na tartan bacaju Bad Blue Boysi.

Na kraju utakmice došlo je do novog incidenta.  Zdravko Mamić, koji je sjedio u 7. redu VIP lože, prekoračio je ogradu unutar lože i krenuo prema izlazu, dižući u znak pobjede visoko uzdignute ruke.  Dio gledatelja doživio je Mamićevo gestikuliranje kao namjernu provokaciju, a Ivo Bego, nekadašnji  branič Hajduka, nasrće na Mamića pokušavajući ga udariti, ali su odmah priskočili dežurni policajci u civilu  i Mamićevo  osobno osiguranje, te spriječili sukob. U nastaloj gužvi jedan je gledatelj udario je Mamića u vrat.

Policija je poslije utakmice privela Ivu Begu i gledatelja Rajka Buljana, koji je medijima priznao da je udario Mamića. U subotu navečer u trećem  dnevniku HTV-a objavljena je informacija da je prije i tijekom utakmice privedeno 50 navijača, a prema izvoru iz MUP-a privedene su ukupno 62 osobe. Dodajmo, također, da je jedna manja skupina tzv. navijača, tijekom cijele utakmice vrijeđala predsjednika Dinama Mirka Barišića i člana Izvršnoga odbora Dinama, prof. dr. Mirka Đurašina koji su bili smješteni na lijevoj strani VIP lože neposredno uz ostale gledatelje, a uvrede te skupine nisu bili lišeni ni promatrači HHO-a.

S obzirom na činjenicu da je Zdravko Mamić cijelo vrijeme bio okružen službenicima MUP-a, pozivamo MUP da u interesu javnosti pravodobno objavi što se sve događalo u ložama (u gledalištu nisu ni zabilježeni incidenti), kako bi se izbjegle razne spekulacije i tendeciozne interpretacije.

NK Slaven Belupo – HNK Rijeka 0:3

Utakmica 27. kola Prve HNL odigrana 23. ožujka 2014. na stadionu u Koprivnici u nedjelju u 15.00 sati, pred nekoliko stotina gledatelja. Njih oko 700, okupilo se na utakmici Slaven Belupa i Rijeke, a među njima se našlo tridesetak pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).  Utakmica je odigrana bez ijednog navijačkog ispada i bez pogrdnih skandiranja ili poruka.

 

NK Hrvatski dragovoljac  – NK Osijek 2:0

Utakmica odigrana u nedjelju, 23. 03. 2014. na NŠC „Stjepan Spajić“ u Zagrebu pred oko 1.000 gledatelja od čega oko 50 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) smještenih u sektoru namijenjenom gostujućim navijačima. U 20. minuti, nakon gola za vodstvo Hrvatskoga dragovoljca, Kohorta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što ponavljaju u 43. i 84. minuti. U 21. minuti skandiraju „Mamićeve pičke“, a u 41. i  42. minuti opetovano  pjevaju „HNS mafijo, sada gotovo je, sjebali smo vaučere!“. U 51. minuti iz sektora D na teren pada upaljač, što izaziva verbalni sukob članova Kohorte sa zaštitarima i policijom. U 73. i 74. minuti Kohorta 6-7 puta  skandira igračima Dragovoljca „Igrate ko´ pičke“.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code