NAJVEĆI NOGOMETNI NOVINAR SAMO ZA PORTAL TJEDNO PRATI MUNDIAL: BANZAI

NAJVEĆI NOGOMETNI NOVINAR SAMO ZA PORTAL TJEDNO PRATI MUNDIAL: BANZAI

20. lipnja, 2018.

 

 

Rusi su, u najljepšem gradu, kažu čak i svijeta,  s galerijom, Ermitaž, u Sankt Peterburgu, na Nevi, u samo 45 minuta izigrali (autogol) borbeni Egipat, 3:1, kojem je pomagao i Salah, ne puno, ali častnim  golom, s bijele točke

Rusija je najavila, iako nije bila u punoj razigranosti, ovim ‘ubodima,’ da će započeti otkucavanjem, čak i same vele-završnice. Na, koncu, sve je ‘u nas.’ Doma. Šest bodova! Dvije utakmice: osam golova. Harašo.Više od toga. Nisu imali zelenu kartu, spočetka ‘svjetskog, a onda su je, zarabotali, i – zaradili. Čerčesov, koji,  očito, uvlači se povijesti pod kožu

Napisao: Zvonimir Magdić

Jedno se zna-Rusija ima svih šest bodova. Ide, dalje. Nogomet koji nije bio baš ‘ visok. Pun srca, to da. Ni domaćinovih prvih 45 minuta nije imalo – ton. Čekalo se da proleti. Tak’ je i bilo.Od autogola do brodoloma! Japan je 2:1 bio bolji od favoriziranih Kolumbijaca, Saranaku. Čak, pomalo i prvi pravi  potres ruskog Mundiala, ’18.

Nipon, s kamikazama, pobjednicima! Sayonara!

Ovo je ipak, ‘ bomba.’ Nije ona, od petsto libri, kojima je,  za Drugog svjetskog rata, bio obasipan i moj Zagreb, obična je  – ‘pasja’. Crveno, papirnato omotana kuglica od ilovače,  s crnim barutom. Ali, praskava. Cucki su bežali, na sve strane. Pamtim. Japan je nadigrao Kolumbiju. Istina, žuti iz Maconda (Marquez), preplavili su tribine u Saranaku. A, Japanci, tihi, s naklonom i rukama u kimonima, oni pravi, samo što nisu uzvikivali: banzai! Živio car! Pobjednici. S viškom igrača, od samog početka. I, dosuđenim ‘elverom’.1:0 ! Loptački, bili su povezaniji od Južnoamerikanca (ima li i toga? Ima.) Istina. Kolumbija je došla do traženih i teško nađenih 1:1. Ali je, opet, nezgoda, gle!, u zraku: glavom je mali japones, nadvisio čitavu hrpu plavih i žutih, za 2:1. Kolumbijski vratar je odspavao ovaj tren. Ausente.Odsutan.Nije li takav bio i glavni Kolombijano, James Rodriguez! Zgodnički.Glavni. Najbolji.Ali –  sam.Osamljen. Izgubljen. Bez ijedne ideje. Neke, neobjašnjive duge, lopte, puno odbijanaca, malo ‘sitničarenja.’Sjetio sam se, onog nogometa, Rajske ptice, dugih kečkastih vlasi, Carlos Valderrame. Super – nogomet. Umjetnost. Maradona:“ Jedini igrač na svijetu koji može  – hodati – nogomet je Valderrama.“I, još: na vratima, ‘škorpion: Higuita. Ovo mu je, često, padalo na pamet. Uz zgranuće, čitavog svijeta. Na gol- crti, visoku loptu ne lovi, izbacuje, škaricama, prek’ glave. A, evo, toliko ljeta kasnije, Kolumbija nema, ova lava dva! Ne! Čekajte! Rampa. Policija. Kolumbija nema –  stila! I, gubi. Japanci su se, očito, pomaknuli. Ugravirali su u dosvijest ‘ševu’ brazilskih poučavatelja ( bio im je još, do nedavno, i naš Vaha Halilhodžić ). Bolji protok lopte. Veća gustoća. I, viškom igrača, od samog početka! Njihov je ovo bio megdan. Kamikaze, živi i zdravi, pobjednici. Simpatični. Sve bolji. Nije li jedan od njih, zaboravil sam kak’ se zval, možda Mišura,vojevao i tu. U Maksimiru. Za Dinamo. Pratile  su ga,  nekoliko tv-stanica, iz dana u dan. Takvi su. Pokupili su, još u prijeratnoj Europi, sve što je stalo u kameru, navodni skrivenu u gumbe od kaputa! I, posnimali sve. Od Eifelova tornja do podmornica. I aviona. I krenuli, na svoj način. U poraću, sve su to – čipirali!  Tako su posnimali i nogomet. I, evo, danas,očitali  su    lekciju, Južnoamerikancima, koji inače, sve znaju.2:1 (Kagawa i Osako). Za 1:1 Kolumbijac Quintero. Tako!. I – otvorena radost Rase Izlazećeg sunca. Sayonara!

Moskva. ‘Otkrije arena’. Pet, poslije podne. Poljaci i Senegal. Uz, jasno, očekivanje Lewandowskog. U silini pucanja na gol. Da vidim, i to.

Ni poloneza ni Lewandowski. Zelene pume Senegala

Uvijek sam volio predstave, u slikokazima, u – pet. Ovog puta –  u pet –  nagledao sam se nogometa žive prirode, u Moskvi. Senegal. Zelen pume. I sjetio se filma ‘Kako je bila zelena moja dolina’,s Walter Pidgeom, pod vodstvom velikog John Forda. Život, velških rudara. Ovo, popodne je bila zelena dolina, Senegala. Njihov nogomet. Lak, mek, rafiniran, fin. Loptački, savršen. Uvjerljiv, pravi. Svjetski. Grane su im bile pune – igre!Poljaka, u većini – nigdje. Ni poloneze. Ni Lewandowskog. Izgubljen slučaj. Lost game. I kontra-mlin:najprije – autogol,a onda, onaj počasni, za 1.2, zakasnio. Ni više ni dalje se nije dalo. Oduševio me je senegalski golman. Toliko mek u koraku, iskoraku! Siguran. Poput, Gyule Grosicsa, Mađara, iz Puskasovih vremena. Poskočica. Od njih, Senegalaca, nije s dalo. Nikam’. Pa, ni do lopte. Do  metra prostora. A svaka praznina je bila – zelena. Od glave do pete. Čini mi se, bijele kopačke. Egzotika. Mislim: navlačimo se s tim našim nogo-školama. Nisu jeftine. Jeftinije je otići dole, u Afriku, jednostavno, zgrabiti hrpu dječurlije, sutra, priča za sebe. Svaki od njih, Senegalaca se naplesao. Nogometa. Do mile volje. Bio sam, nogometno, sretan. Tak’ se to dela. Igra. Srcem. Dušom. Znanjem. A, bogami, Senegalci, znaju. Bili su krik, ovog dana. Utorak. Na rubu podmoskovskih večeri. Ovaj dojam ne mijenja ni statistika:1:0. Na dugi udarac, lopta pogađa nogu  Cioneka i okreće prvi diskač. Senegal. Autogol. Kako je istrčao, kojom boltovštinom, Niag, obranu i nadvisio izlet Poljaka na golu, 2:0.  Spektakl! Mreža, puna praznine. I – plača. Poljaka. I, kad su u završnici, Senegalci, malo stali, centar i skok glavom Krychowiaka. 2:1. Ne, i više od toga. Za ‘partijsku’ raspru, doma.

Rusi su, u najljepšem gradu, kažu čak i svijeta, s galerijom, Ermitaž, u Sankt Peterburgu, na Nevi, u samo 45 minuta izigrali (autogol) borbeni Egipat, 3:1, kojem je pomagao i Salah, ne puno, ali častnim  golom, s bijele točke.

Golčina Džjube i gol Salaha

Zašto ne! Zgodnički slogan jednog od reklama, koje prate, dalekovidnički, Mundial ’18. A to se, baš i događalo,  na nepresušnoj Nevi. No, da bi se zavijorilo barjacima ‘rodjine’, trebalo je Čerčesovim ribjonkima, progutati gorčinu prvog poluvremena. I, onda, u nastavak ući –  golovima. I donjeli su ih: u nastavku. U odlučnom trenu. Na samom početku nastavka. Jer prvi dio i nije bio pun mjeseca ni sjaja. Klimav. Više borbenosti Cooperovih Egipćana. Žustrih, odlučnih, temperamentnih.  Uglavnom, bez velikih arija. Bez konačnice. Čak i u riječi. Da, jedan od ‘faraona’ je skrenuo loptu, padom u noge, u vlastitu mrežu. Fathi! 1:0. Četrdeset šesta minuta. Kad sve, ponovno – sviće. I, otvorilo se. Rusija je mirnija. Široka. Do Vladivostoka, duboka. Evo, još jednog. Onak,’ kak’ u knjigama piše. Ja o tome tulim, čitav vijek. Kojem fali još malo, pravih godina. Onih u finišu. Povratna lopta, između nekoliko Egipćana, koji, htjeli ili ne, mirišu na Piramide, stare pet tisuća godina! I – pogodak. 2:0. Čerišev. Točan. A, onda komedija ide  do kraja. Del Arte. Umjetnost. Snažni se Džujba probio prsima, uletio i pogodio. Akcija personale –  rekli bi Talijani. 3:0. Egipat je spasio špice piramida, iz elvera. Salah 3:1. I, tako, svemu dođe kraj. Rusija je najavila, iako nije bila u punoj razigranosti, ovim ‘ubodima,’ da će započeti otkucavanjem, čak i same vele-završnice. Na, koncu, sve je ‘u nas.’ Doma. Šest bodova! Dvije utakmice: osam golova. Harašo. Više od toga. Nisu imali zelenu kartu, spočetka ‘svjetskog, a onda su je, zarabotali, i – zaradili. Čerčesov, koji,  očito, uvlači se povijesti pod kožu,  dirigirao je, ispijao’ janicu’, predpostavljam, rusku, barem okusom, i odveo ruskije ljudjei, u veliku nadu. Možda, i zlata. Da su djelotvorni –  jesu. Raspoloženi za realizaciju –  jesu. Nekima su potrebne –  debele – minute za toliko golova. Rusima, pa čini se, desetak grunutih topova. Ne više. T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. m
  #1 m 22 lipnja, 2018, 21:12

  DANAS JE STVARNO CRNI DAN ZA drugove pupovac,jovanović,glavašević,grbavi,otrov bauk,sileđija lalovac,pijani stazić SMRDIJA JE GO HOME! A ZAVIO IH JE U CRNO (MOŽDA ĆE REĆI PROKLETI CRNOKOŠULJAŠI) KOSOVAR KOJI IM JE TO I OBEČAO ŠAKIRI I TO NA SAMOM KRAJU TAKO DA BUDE UZBUDLJIVIJE! A I antifašisti Će NE PO DOBREM ZAPAMTITI 22.LIPANJ 2018.KADA IM JE NAKON JEDNOG ŠOKA (POBJEDA HRVATSKE) PRDNULA NA ROSU I SMRDIJA! NO TREBALI BI PO NOVEM OVAJ DATUM PROGLASITI DANOM ŽALOSTI! NO IMA JEDNA IPAK DOBRA”provjerena VIJEST” mali sloba dačić JE UVJEREN DA ĆE ČAK 10 DRŽAVA KOJA SU PRIZNALI DRŽAVU KOSOVO NAPRAVITI SALTO MORTALE I TU ODLUKU PONIŠTITI! STVARNO TI srbi SU “neponovljivo UVJEREN ŽIVALJ” JER DRŽAVU KOSOVO JE PRIZNALO SAMO NEŠTO VIŠE OD 100 DRŽAVA! NEĆE ONI DATI NI PEDLJA TUĐE ZEMLJE KOJA IH PODSJEĆA NA NAJTEŽI PORAZ U POVIJESTI AKO JE UOPĆE I IMAJU? STVARNO MI IH JE ŽAO! NO ONI ĆE TO PREVAZIĆI JER SU UVJERENI U SVOJE LAŽI KOJE IM JE GLAVNA KARAKTERISTIKA! I MAN! MORATE SE KONAČNO POMIRITI SA PORAZIMA JER VI STE NA TO NAVIKLI!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. merle
  #2 merle 22 lipnja, 2018, 10:40

  E MOJ ANNO DA NISI NIŠTA RAZUMIO JA POTPUNO SHVAČAM!!! ISTINA UVIJEK BOLI A LAŽ SE MORA STALNO PONAVLJATI DA BI POSTALA ISTINA!!! SRETAN TI BAL crvenih VAMPIRA!!! DA NISI I TI STOLJENI partizanski FOSIL???

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. merle
  #3 merle 21 lipnja, 2018, 22:32

  crveni kmeri na APARATIMA!!! smrdija stazić,jovanović,otrov bauk.ostoja ranković glavašević grbavi grbin te glavni smrdijci pupovec,fosil radin i hrvatski mrzitelji SLAVE POBJEDU HRVATSKE NAD ARGENTINOM???!!! OVE NOĆI HITNA ĆE IMATI PUNE RUKE POSLA U CIJELOJ LIJEPOJ NAŠOJ!!! a anemični ČESTITA antifašistima DAN KADA SU bijedne kukavice ZBRISALI U ŠUMU JER SU SE BOJALI DA ĆE IH UHITITI KADA JE HITLER NAPAO SSSR!!! O ISTINO GORKA LI SI A SUTRA ĆE SE VAMPIRI SA zvezdom petokrakom LAŽNO PRČITI I SLAVITI LAŽNI DOGAĐAJ I VELIČATI KUKAVICE KOJI SU POBJEGLI U ŠUMU BREZOVICU!!! crveni KAKO VAS NIJE SRAM??? SLAVITE ISTO KAO I srbi SAMO VAŠE LAŽI I PORAZE JER NISTE NIKADA NITI NEČETE POBJEDITI HRABRI HRVATSKI NAROD!!! BOG I HRVATI!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • anno
   anno 22 lipnja, 2018, 04:43

   Koje ti to gluposti trpaš u svoj komentar?
   Što ti smeta antifašizam i brezovica?
   Što ste šutjeli tolike godine i niste osporavali činjenice?
   Sada smo svi u ovoj našoj Hrvatskoj( koliko nas je i ostalo ), uz već poznatu činjenicu da se razumijemo najbolje u nogomet i politiku….postali POVIJESNIČARI…
   Pa povijest je temelj svega.
   Po ovome što si napisao znači da 22. lipanj kao datum nije postojao.
   E moj Merle ispali ste Tele.
   Kad već spominjete imena i funkcije malo bolje proučite Ono što bacate na podlogu.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code