NAJGORA VLADA I NAJGORA OPORBA

NAJGORA VLADA I NAJGORA OPORBA

5. rujna, 2014.

 zoran-milanovic-tomislav-karamarko-104

Istra postala zemlja za “mahere”

Napisao: Saša Radović

Rujan 2014. počinje s jakom političkom i kriminalnom turbulencijom. Niču nove opcije, savezi i afere. Svjetonazori su prisutni, ali samo kao dekoracije. Čuju se pozdravi; „Zdravo drugovi“, „Za dom spremni“ i slično, ali to je samo blijeda pozadina iza koje se čvrsto ukopao moćni medij – kuna, euro ili dolar. Cilj je samo jedan, ugrabiti i što više napuniti crne fondove, te podijeliti plijen. Novac i samo novac, gurnuo je sve ostalo ustranu i u kriminalnom grabežu ujedinio dvije vodeće stranke.

STRANAČKI PARAZITI

Najgora Vlada RH od stoljeća VII. i najgora hrvatska oporba od stoljeća VII. konačno su javno obznanili svoju tajnu vezu i uzeli zajedničko prezime SDPHDZ. Čvrsto ujedinjeni napali su udrugu „U ime obitelji“ u nastojanju da zatru posljednje ostatke demokracije u Hrvatskoj. U paničnom strahu od preferencijalnog glasovanja i sniženja izbornog praga, Milanović i Karamarko pali su jedan drugome u drugarski i bratski zagrljaj. Da im je voda došla do grla potvrđuje i promoviranje podrepne i masno plaćene organizacije GONG-a u svoga glasnogovornika. Svi zajedno glasno poručuju Željki Markić: „No pasaran!“.

S obzirom na broj kriminalnih afera koje se otvaraju i otvaraju u Hrvatskoj – demokracija nam i tako pada u drugi plan. Misleći dio nacije više ne razmišlja o demokraciji, jer pred sobom imamo zacrtanu blisku budućnost koja s demokracijom nema dodirnih točaka. Po svim kriterijima uskoro nećemo moći vraćati dugove. Slijedi prinudna uprava EU što znači drastično rezanje plaća i mirovina, te prinudne radikalne reforme pregolemog državnog aparata. Najmanje 250.000 stranačkih parazita u javnom sektoru morat će se prijaviti Zavodu za zapošljavanje. Prosječna hrvatska primanja približit će se afričkim mjerilima (u Ugandi je prosječna plaća oko 300 kuna), no to ni najmanje ne brine elitu. Njihovi računi u poreznim oazama garantiraju lagodan život generacijama potomaka hrvatske vrhuške.

Ostaje nam manje od godinu i pol do prinudne uprave i elita se trudi da to vrijeme iskoristi. Gube se svi obziri i kriteriji. DORH, USKOK, policija i sudovi, progone sitne dilere i pljačkaše kioska za novine, naplaćuju kazne za krivo parkiranje… Veliki, velikim koracima nesmetano grabe… Korupcija se više ne mjeri desecima tisuća eura nego stotinama tisuća. Hrvatska grabi naprijed, prelazi Bugarsku i Rumunjsku i stiže do prvog mjesta u Europskoj uniji. U kriminalu i korupciji, dakako!

ISTRA PREUZIMA PRIMAT

No i u toj našoj maloj balkanskoj državici, od boljih ima još boljih. Istra pokušava oteti primat Zagrebu. Do sada je zagrebačka hobotnica gurala svoj krak dug 300 kilometara do Pule, ali pitanje je dokle će glava hobotnice ostati u Zagrebu. Istra postaje obećana zemlja za domaće i strane „mahere“. Za pomoć pri realizaciji projekata u Istri traži se 200.000 do 500.000 eura. U kunama to su milijuni. To nisu najveći iznosi u Hrvatskoj – ali su najsigurniji. Na našem najvećem zelenom poluotoku, nitko nije – niti će biti optužen, a još manje osuđen zato „što pomaže nekome!“. Imamo niz primjera evidentnog kriminala – bez ikakvih sankcija. Čak i naš istarski župan Valter Flego koji nam je direktno iz džepa pokrao stotine tisuća kuna – nesmetano vlada svojom županijom.

Ovih su dana aktualne dvije istarske afere. S prvom nas je preko TV ekrana upoznao nervozni europarlamentarac, istarski mag, Ivan Jakovčić. Zgrožen teškom klevetom da je reketario austrijskog investitora Georga Lista, Nino je izjavio da je nevin kao djevica. Spreman je kaže – podvrgnuti se ispitivanju na detektoru laži.

Austrijanac List u srpnju 2014. u Dnevniku HRT-a optužio je bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića i pročelnika za turizam Branka Curića da su tražili 500.000 eura za pomoć u realizaciji polo-projekta kraj Motovuna. Tandem, Jakovčić – Curić iskusan je na takvim poslovima. Oni zdušno pomažu investitorima u razvoju projekata. Za takvu „pomoć“ u golfu izvukli su od tvrtke Jupiter Adria, 200.000 eura. Euri su isplaćeni županijskoj tvrtki koja radi kao i privatna tvrtka – a direktor u obje tvrtke je Branko Curić.

Georg List svoje je tvrdnje o reketu testirao u Dortmundu. Testiranje je vodio dugogodišnji sudski vještak i specijalist za poligrafe, Holger Leutz. List je prošao i potvrdio priču da je morao platiti 500.000 eura Curićevoj tvrtki za “ubrzanje” projekta. Jakovčić nije bio na poligrafu, ali to nije važno. Nema sumnje da će dobiti potvrdu „od institucija“ – kakvu god bude zatražio, pa i to da je prošao poligraf. Rezultati poligrafa i tako nisu relevantan dokaz na sudu, pa će se priča o motovunskom reketu – zaboraviti! Ako jogunasti Georg List bude gnjavio naše pravosuđe nepotrebnim tužakanjem – DORH će elegantno riješiti problem – oprobanim modelom zastare. U najgorem slučaju može se dogoditi kakav ukor kao što se događa u osnovnim i srednjim školama!

UKOR, SRAMOTA DRŽAVE HRVATSKE

Ukori slični ukorima razrednika ili ukorima vijeća učitelja postali su način kažnjavanja u Državnom odvjetništvu. Lijep primjer je – pa gdje drugdje – nego u Istri, u Puli! Moral, pravo i pravda ovdje su davno zaboravljeni pojmovi. Hrvatski građani bit će oštećeni za 22 milijuna kuna zbog „aljkavosti“ Državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu Pula, Vlade Šćura.

Fakti su sljedeći: Boško Vujinović i Slavko Petrović, vlasnici tvrtki ICC Economy Petrović i Aviation Personal Service tužili su Deana Čabrića vlasnika tvrtke Air Adriatic, jer im Čabrić nikad nije vratio posuđenih 22 milijuna kuna. Nekoliko slučajnosti, zapravo previše slučajnosti, uplelo se u slučaj. Vladi Šćuru slučajno je od 2010. godine ostala u ladici ta prijava za četiri kaznena djela, uključujući i prijevaru. Svoju ladicu Šćur slučajno četiri godine nije otvorio, papir je požutio i slučaj je slučajno otišao u zastaru.

Zlonamjerni tužitelji smatrali su da je četiri godine držanja u ladici predugo vrijeme, iako je znano da DORH drži po ladicama i desetak godina slične prijave. Vladu Šćura kazneno su prijavili zbog zloporabe položaja i ovlasti, a od države traže povrat svojih 22 milijuna kuna.

I još jedna važna slučajnost; onaj prijavljeni dužnik Čabrić u bliskim je prijateljskim odnosima s moćnim Jakovčićem. Jakovčić mu je prijateljski iz županijskog proračuna isplatio i pola milijuna kuna za navodne konzultantske usluge. To navodno istražuje policija, ali rezultata nema, pa nema – mjesecima… Vjerojatno će slučajno ostati u ladici – godinama…

Po nekim izvorima (Kajin, Naperotić) čini se da je Jakovčić posredovao u i ishođenju kredita za Čabrićev Air Adriatic kod Hypo banke u visini od 20 milijuna eura.

I šećer na kraju: Državno odvjetničko vijeće navodi 2. stavak članka 138. Zakona o državnom odvjetništvu i kažnjava Vladu Šćura – UKOROM!!! Običnim UKOROM koji čak nije ni ukor učiteljskog vijeća, nego običan ukor! Ujedno kažnjavaju se hrvatski građani koji će morati iz proračuna isplatiti tužiteljima 22 milijuna kuna. Sramotno, gnjusno, nemoralno, bijedno!

Čini se da taj Zakon o državnom odvjetništvu možemo uvrstiti u najsramotnije hrvatske zakone; uz Rasne zakone u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (Narodne novine, br. 16 od 30. travnja 1941.), uz Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća (NN 019/1991.) i uz „Sanaderov zakon o golfu“.

Po uzoru na „Šćurov ukor“ veliki istarski mag, dirigent svih istarskih mega afera, Ivan Jakovčić i njegov satelit Branko Curić – mogu biti kažnjeni ukorom za „pomoć Georgu Listu“. Daleko su pa ih ukor neće previše uzbuditi; Jakovčić je u europarlamentu, a Branko Curić je novi direktor Hrvatske turističke zajednice u Milanu.

Slučajnosti u Istri i gomilanje milijuna u istarskoj eliti mogu ozbiljno poljuljati primat Zagreba u kriminalu i korupciji. Glava hobotnice možda će se preseliti na istarski Kamenjak, najljepši prirodni park Hrvatske, a možda i najljepši u Europi. Svoje krakove ljigava hobotnica može pružati morem do Dubrovnika i kopnom do Zagreba, Varaždina, Osijeka…

Anno Domini MMXIV./ LXVI.T

16 komentara

Uskoči u raspravu
 1. nez
  #5 nez 9 rujna, 2014, 10:28

  zen, tako je! Vrijednost hrvatske zemlje i mora znaju svi susjedi i blizi i dalji, jedino to ne znaju tupavci koji na njoj zive. Ne kaze se uzalud “Glup covjek, gotova robija”. No zanimljiva je cinjenica da u nas vise nego igdje ima idiota koji misle da ce s tim protunarodnim rabotama ( veleizdajama, prodajama, kradjom i obmanama) u zivotu dobro proci. Gadno se ti jadnici varaju. Kad dodje trenutak istine sve ce im to grdno prisjesti. No nakon j….. nema kajanja, kaze narodna.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. zen
  #6 zen 9 rujna, 2014, 08:31

  Pogresno, tada ce stranci postaviti, direktno, svoje ljude koji ce onda, do kraja, opeljesiti Hrvatsku.
  To ce biti “veliko finale” ovog naroda, na cije resurse oduvjek svima unaokolo cure sline.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Dan
  #7 Dan 8 rujna, 2014, 08:09

  JOŠ MALO PA NESTALO – II.
  A ako ne postignemo to da sabor zakonskim putem upotrijebi civilizirani uzus ‘Cenzure rada vlade’, doći ćer do BANKROTA hrvatske privrede, kad će strani čimbenici, umjesto Sabora, udaljiti nesposobnu ideološko-politički motivfranu bagru s položaja vlasti i tražiti da se na određeno vrijeme postavi na položaj Hrvatske Vlade skupina profesionalaca koji će surađivati s Bruxellesom sve dok se zemlja ne izvuče iz živog pijeska i osposobi da na čelo državnih institucija poštuje – zdrav razum kao neosporivog vođu naroda, odnosno svih Glasača.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Dan
  #8 Dan 8 rujna, 2014, 08:08

  JOŠMALO PA NESTALO – vladavine budala I.

  Vidite i sami da i u Saboru ima kriminalaca koji smatraju da se i njihove odležane zatvoreke kazne moraju uborojiti u ‘radni staž’. Postoji inverzija u našoj stvarnosti: s jedne i s druge strane zakona nalaze se pošteni i nepošteni oštrom linijom podijeljeni gradjani: nepošteni smatraju da imaju skoro zajamčeno pravo da lažu, kradu i napastuju poštenje ljude, pa i da ih progone ukoliko im svjedočenjem istine nanesu ‘duševnu bolest’.

  Ta situacija potrajat će relativno kratko vrijeme, a završit će se ili saborskom odlukom da izglasa nepovjerenje sadašnjoj vladi pa da može imenovati Vladu nacionalnog jedinstva sastavljenu od pouzdanih profesionalaca, koji imaju dostatno obrazovanje i dokazano iskustvo u odlučivanju u ime Nacije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. zen
  #9 zen 7 rujna, 2014, 16:03

  Slično je sa vladom i oporbom u Rusiji … zanimljiv performance danas na Nevskom Prospektu u ST Petersburgu. Slijepa Rusija krvavih ruku sa zavezanim trakicama separatistia (colorados) vrišti. Vrhunski performance. Rusija je oduvijek davala vrhunske umjetnike. Svaka čast djevojci na hrabrosti:

  https://www.youtube.com/watch?v=djodnc2AmC0

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Klarens
  #10 Klarens 7 rujna, 2014, 04:41

  KPJ =HDZ = SDP = HSP = + svi ostali = KPJ
  Tisuche lica jedne te iste organizacije
  Upropasti cijeli jedan narod da bi njime vladali
  Zar su vas to majke uchile

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Klarens
  #11 Klarens 7 rujna, 2014, 04:36

  Da vas podsjetim
  Kad su birokrati preuzeli
  REVOLUCIJU
  ( nije bitno koju)
  NOVAC je postao kralj !!!
  Zbogom pameti

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Klarens
  #12 Klarens 7 rujna, 2014, 04:34

  Komunista na svijetu vishe nema !!!!
  Mali ljudi koji u to josh vjeruju, vjeruju i u
  Djeda Mraza.
  Nema ni Ustasha, ove budale shto urlichu, to su 99%
  chlanovi UDBe, preostalih 1% moraju neshto
  Vrishtat od jada !!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. cucek
  #13 cucek 6 rujna, 2014, 14:43

  pa uzor im je talijanska mafija

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. zen
  #14 zen 5 rujna, 2014, 18:49

  Pula je već desetak godina – prva na listi kriminaliteta u Hrvatskoj.
  Izgleda da i za cijelu Istru vrijedi isto kao i za Pulu:

  “Mala bara – puno krokodila” :)))

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code