NA DRUGOM PROGRAMU HRVATSKOG RADIJA PUŠTALI DINAMOVU HIMNU

NA DRUGOM PROGRAMU HRVATSKOG RADIJA PUŠTALI DINAMOVU HIMNU

1. rujna, 2014.

hajduk dinamo derbi11 kontrasvega JoskoPonosCropix

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 7. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

NK ISTRA 1961 : NK OSIJEK 0 : 0

Utakmica 7. kola Prve HNL, odigrana 29. kolovoza 2014. u 20.15 sati u Puli, na stadionu „Aldo Drosina“

Oko 2.000 gledatelja okupilo se na pulskom stadionu, a među njima se našlo pedesetak pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istre 1961), dok se tijekom susreta okupilo i tridesetak članova Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Utakmica je protekla u sportskom ozračju, a nisu zabilježeni značajniji ispadi navijača.

HNK HAJDUK – GNK DINAMO 2 : 3

Utakmica GNK Dinamo – HNK Hajduk odigrana u nedjelju 31. kolovoza 2014. u 19.00 sati u Splitu na stadionu Poljud. Najpoznatiji i najstariji hrvatski nogometni derbi odigran je pred više od 17.000 gledatelja među kojima se našlo oko 4000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), te oko 500 članova BBB (tzv. navijača GNK Dinama),a uz njih i 50-ak druge skupine BBB-a koji svom imenu dodaju i naziv Fan Club. Obje skupine BBB-a bile su smještene u istom „kavezu“, ali odijeljeni velikim brojem pripadnika specijalne policije MUP-a i redara. Tijekom utakmice izmjenjivali su međusobne uvrede, a mediji javljaju da je bilo i fizičkih okršaja. Od samog početka susreta na Poljudu je bilo „živahno“. Već u 2. minuti odjekuje petarda u redovima Torcide, a u 8. minuti Torcida skandira: „Jebem te Dinamo“, pa potom „Mamiću, Cigane!“ (11. min), a u 12. i 13. minuti stadionom odjekuje „Purgerske pičke!“ i „Gazi, gazi purgere!“ (u UEFA-inoj klasifikaciji to se tretira kao regionalni rasizam).

Torcida u 28. minuti pali baklju, a potom (27. min.) skandira „Jebo vas Mamić“. Njima se pridružuju gledatelji na sjevernoj i istočnoj tribini skandirajući sucu „Cigane, Cigane“ (43. min). U 42. minuti BBB skandiraju: „Jebo vas sudac!“, a u 44-oj „Ajmo bijeli, ale, ale, ale, pušite kurčine, ale, ale, ale!“. Torcida u 45. minuti pali 5 baklji, a potom u 51. minuti isto rade i BBB. U 54. minuti iz navijačke skupine BBB lansirana je zelena raketa koja je pala u neposrednoj blizini svečane lože. Na taj ispad Torcida i dio gledališta odgovaraju destminutnim skandiranjem „Mrzim, mrzim Dinamo, srpsko ime to!“. U 61. minuti BBB ponovno ispaljuju zelenu raketu, koja pada u neposrednoj blizini svečane lože uz rub plastičnog natkrivenog tunela za prolaz igrača. Mediji su ove navijače nazvali luđacima (Večernji list).

U 63., 64. i 65. minuti Torcida opet pali baklje i skandira ( 81. min.) “HNS pederi!“. Prave buktinje (85. min.) gore među BBB-ima, na što odgovara Torcida u 85. i 90. minuti paleći svoje baklje. U 91. minuti Torcida skandira: “Mamiću, Cigane!“, a potom i sucu utakmice:“Cigane, Cigane!“.

Spomenut ćemo u ovom izvještaju Jedan bizaran detalj koji nije vezan uz ponašanje ostrašćenih navijačkih skupina. Naime, ušavši po završetku susreta u automobil naš je promatrač imao priliku čuti kako na Drugom programu Hrvatskog radija, koji bi trebao biti medij svih građana i navijača, urednici sportskog programa, po završetku utakmice puštaju, vjerojatno kao znak navijačke pripadnosti i sklonosti, Dinamovu himnu!?

HNK RIJEKA – NK ZADAR 6 : 1

Utakmica 7. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 31. kolovoza u 21.00 sat u Rijeci na stadionu Kantrida

Na Kantridi se okupilo gotovo 5.000 gledatelja među kojima je bilo preko 1.500 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), dok gostujući navijači nisu primjećeni. Armada je pružala snažnu podršku svojim nogometašima gotovo bez i jednog ispada. Zabilježili smo tek da se u 43. minuti čulo skandiranje „Tovarske pičke“, te pri samom kraju susreta (87. minuta) „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ kao reakcija na odluku četvrtog suca da ne dopusti nogometašu HNK Rijeke, Josipu Brezovcu, da se, dok utakmica još traje, ode oprostiti od pripadnika Armade. U dva tri navrata navijači HNK Rijeke su pjevušili „Hrvatska policija, mito i korupcija“.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednikT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code