MONETEIZACIJA JE NOVA VELIKA PLJAČKA

MONETEIZACIJA JE NOVA VELIKA PLJAČKA

11. listopada, 2014.

 

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Monetizacija – DA ili NE? Apsolutno – NE!!!

Dobar dio nas, svekolikog puka, zna vrlo malo ili ništa o ekonomiji ili o isplativosti koncesija. Spominje se i riječ monetizacija, nikad nisam čuo, pa otvaram Google. Piše da je to ekonomski element procesa emisije novca ili pretvaranje javnog duga u novac.  Nejasno, ali nije važno! Svi mi vrlo dobro znamo da su nas pokrali, opljačkali i osiromašili! Tko? Pa ta političko-kriminalna elita koja traži monetizaciju autocesta – A1, A3, A4, A5, A6, A10, A11, istarski ipsilon. Ako to uspiju, slijede šume, rijeke, more, otoci…

Ingrid Antičević Marinović  kaže (na svom čistom engleskom!): „Ljudi nam moraju vjerovati!“ A mi ne vjerujemo! Ne samo da su nas opljačkali – nego su nam lagali, lagali, stotinu puta, tisuću…

STANIĆEV REFERENDUM

Kako da im vjerujemo da onih 21 milijardu kuna od monetizacije neće „pofrčkati“, potrošiti na nove automobile ili na novi uzaludni Milanovićev put – na primjer u Južnu Ameriku. Važno je da povede sina, sve ministre i po kojeg prijatelja. Ma kakvo vraćanje duga ili kakvog dijela duga – 21 milijarda nestat će kao da tih milijarda nikad nije bilo. Nitko ih ne kontrolira, nema transparentnosti – nitko ni za što ne odgovara! Opet će neki Varga adaptirati dvije ili tri sobe za milijun, dva milijuna ili za dvadeset! I – kao i do sada – nikome taj Varga, ili ti neodgovorni ministri, dužnosnici, neće polagati račune, neće im pasti ni dlaka s glave. Kakve ostavke, otkazi ili – vraćanje neodgovorno potrošenih milijuna, milijarda… Naša vrla vlast spominje neke ugovore, navodno cestarine neće moći poskupljivati i slične floskule. Podići će ih novi vlasnik (koncesionar) duplo, trostruko, tko će im stati na kraj. Dobar je primjer ono što se događa s MOL-om.

Ma koji glupan, kreten ili pošteni građanin može i hoće vjerovati vladi RH, Hrvatskom saboru (koji donese Lex Perkovića i sl.) ili bilo kojem subjektu vlasti u Hrvatskoj? Ja ne vjerujem, a vjerujem da ne vjeruje ni četiri milijuna Hrvata. Sjetite se samo onih 40 lipa koje nam uzimaju u gorivu za autoceste. To je „velika lova“ koja je otišla u vjetar. Od toga je vlada namijenila 20 lipa za HŽ – i svaki trag se izgubio. Narod bi rekao: „Gdje god takneš – rupa“.

Dakle, u „Stanićevom referendumu“ nisu u pitanju samo racionalni elementi, isplati li se što ili ne – nego je u pitanju povjerenje. Hoćete li vjerovati svojoj supruzi – nakon što vas prevari s pet ili deset susjeda? I s poštarom! No, ta vaša nevjerna supruga „med je i mlijeko“ prema hrvatskoj vlasti koja 24 godine sustavno vara i pljačka svoju Domovinu. Varali su nas i krali prilikom izgradnje autocesta – varaju nas i dalje i opet nas hoće pokrasti. Bake u staračkim domovima i učenici osnovnih škola znaju da su autoceste u gradnji preplaćene nekoliko puta. Poznato je i da 150 skupih mostova na tim autocestama nije trebalo graditi, ali su se gradili – da bi političari i njihovi sateliti pobrali masne provizije i podebljali svoje račune na Kajmanskim otocima.

KOLIKO ĆE JOŠ OPLJAČKATI

Sada bi ti bajni drugovi i gospoda još i još! Izvukli bi tih 18 do 23 milijarde kuna za monetizaciju – pod izlikom da će vratiti dio duga! Svakom mislećem hrvatskom građaninu prva će pomisao biti – koliko će elita pokrasti? Kao što je već gore napisano – nema kontrole, nema transparentnosti – nema kazne za pljačku! U Hrvatskoj nemamo Hrvatsko tužiteljstvo – ono što zovemo DORH – bolje ne spominjati, jer može izazvati samo posprdan osmijeh! Slobodni portali šuškaju da je na čelu DORH-a još uvijek najveće hrvatsko zlo, Mladen Bajić, a da je Cvitan samo papirnata fasada. Ima logike, ništa se nije promijenilo – DORH spava u svom dubokom, programiranom snu. Tko je od tih silnih mega-lopova optužen i kome je oduzeta nezakonito stečena imovina? Nikome! Kako možemo spriječiti da se opet i opet ne dogodi pljačka? Kako vjerovati onoj supruzi koja voli igre sa susjedima i s poštarom?

Više nego intrigantno je pitanje Vladi RH: „Kako mogu biti isplative naše autoceste novom vlasniku (koncesionaru) – a nama NE?“. I onda priglupo opravdanje Vlade: „Ako koncesionar bude u gubitku – mi ćemo mu nadoknaditi taj gubitak“. Lukavo! Ove Vlade neće biti, mi ćemo gubitke pokrivati – a onih 21 milijardu, ili barem golemi dio, ONI će požderati! A zatim još jedan spin. Navodno će se eventualni gubitak koncesionaru vraćati – u dužini koncesije! To znači – ako budu stalni gubitci, koncesionar će imati autoceste u koncesiji sve duže; 50, 60, 100 godina ili više. To znači da će u praktičnom smislu koncesionar postati vlasnik!

I sada važno pitanje: „Čije su te autoceste?“. Dva su odgovora, jedan je – da su naše, a drugi da su vlasništvo banaka. Ako su naše – ne damo ih!  A, ako su vlasništvo banaka?

Sjetimo se samo kakve milijardske pljačke je izvela naša politička elita u mućkama s bankama tijekom ova dva desetljeća. Nemoguće je opisati ukratko. To bi bio novi članak ili nova knjiga od tisuću stranica, pa je bolje ne objašnjavati. No, jedno je sigurno – u većini banaka u Hrvatskoj vlasnici su hrvatski političari čija su imena skrivena u dubokoj tajnosti. Zašto im ne uduzmemo opljačkano???

Da je barem malo elementarne pravde u Hrvatskoj – imali bi mi i banke i autoceste!

U svakom slučaju treba zaustaviti samovolju političke elite da nam opljačkaju baš sve što imamo. Kad već ne možemo učinkovitije i brže riješiti nesporazum s nesposobnom, hedonističkom i bahatom vladom RH – krenimo s referendumom. Ministar Bauk može opet izmisliti kakav apsurdan trik (kao onaj s potrebnih 450.000 potpisa), no to će biti uzaludan trud. Za „Stanićev referendum“ skupit će se i četiri milijuna potpisa – ako bude potrebno!

Anno Domini MMXIV./ LXXV.   T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. istra
    #1 istra 15 studenoga, 2014, 20:14

    lažni branitelj, lažni pukovnik, ucjenjivač, ratni profiter….a drug radović na poligraf???a nema on veze sa istrom…srbin iz hercegovine

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code