LEX MERZEL

LEX MERZEL

2. listopada, 2014.

 

kolumna-opljackano-LN
Piše: Saša Radović

Jedna vijest iz sabornice nije iznenadila javnost, ali je uznemirila misleći dio nacije. Kažu da nije u pitanju zakon – nego moral. Kao prosječan Hrvat znam vrlo malo o moralu i o etici – takoreći ništa! Živimo u državi gdje se pokradena i opljačkana imovina ne oduzima, mirno podnosimo svakodnevne namete i strpljivo čekamo kraj. Ne razmišljamo previše, a još manje moraliziramo.

Vijest je da je Sabor velikom većinom glasova potvrdio prestanak mirovanja zastupničkog mandata bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel. Bivša županica pod istragom je USKOK-a zbog višemilijunskih malverzacija. Znamo da je Marinina imovina znatno veća nego što je moguće kupiti njezinim primanjima, što ukazuje da je ta imovina nezakonito stečena. Prost puk rekao bi da je Marina pokrala ili opljačkala to što ima. No, najbolje i najpoštenije kćeri i sinovi naše Domovine, izabrani zastupnici, kažu da Marina može u Hrvatski sabor. Može krojiti zakone države Hrvatske, jer je to po zakonu. Po Lex Merzel!

145 ZASTUPNIKA ZA

Spomenuo sam da o moralu malo znamo, pa tražim podatke na internetu. Na Googleu nalazim izdanje od 2014. godine pod naslovom, „Upute o moralu u Republici Hrvatskoj“. Na početku ove elektronske knjige nalaze se 10 zapovijedi poredanih slično kao u Bibliji. Na sedmom mjestu čitam. „Ukradi!“. Čitam dalje, deseta, zadnja zapovijed je:„ Ako poželiš nešto od svoga bližnjega, uzmi, ukradi ili opljačkaj!“.

Iznenađen sam, znam da su Izraelci Deset zapovijedi primili od Boga na planini Sinaju, preko proroka Mojsija. Bilo je to nakon prelaska preko Crvenog mora oko 1200. godine prije Krista. Uzimam Bibliju s police i tražim pravih Deset zapovijedi. Tekst koji se rabi u Katoličkoj Crkvi potječe od svetog Augustina. Tražim sedmu zapovijed: „Ne ukradi!“. A zatim desetu: „Ne poželi nikakve tuđe stvari!“.

Dilema, ne znam što misliti, što reći?! Biblijske zapovijedi stare su 2300 godina, valjda su zastarjele, ovo što danas rabi Hrvatski sabor i što piše u elektronskoj knjizi – naša je svakidašnjica, suvremeno je, moderno! Događa se pred nama, Marinu Lovrić Merzel golema većina zastupnika Hrvatskog sabora potvrđuje iako zna da joj je imovina nezakonito stečena, puk bi rekao – ukradena! A, vjerojatno se Marina oglušila i o desetu zapovijed – poželjela je tuđe (naše, narodne!) stvari.

145 zastupnika Hrvatskog sabora podiglo je ruke. Trojica su bili protiv, a troje je suzdržano. Oni „kerumi i karamarci“ koji ne dolaze u sabornicu nisu prosvjedovali, pa se može reći da prihvaćaju Lex Merzel. Ne znam je li naša nova zvijezda na političkom nebu Hrvatske, Mirela Holy, bila nazočna(?) – ali i ona diže ruku za Marinu – jer se nije javno oglasila, protiv! Dakle, njih 145-ero tvrde da je sve po zakonu, pa se treba upitati – zašto nešto potvrđuju ili ne potvrđuju – kad je po zakonu i mora se?! Prozirno, podlo i apsurdno! Oni donose i mijenjaju zakone. Oni podržavaju nepostojanje etičke dimenzije hrvatske politike. Lex Merzel, sramotu svakog hrvatskog građanina, mogli su promijeniti „dok trepneš“, po brzom postupku. Treba dodati jedan, jedini kratki članak: „Lopovima ulaz zabranjen!“ Ali nitko se nije sjetio da predloži promjene. Vjerojatno pomišljaju da se slično može i njima dogoditi. Mogu završiti u Remetincu. Bolje je ništa ne dirati, ništa  ne mijenjati! Ako upadnu u pekmez do vrata – moći će opet u Sabor.

TROJICA PROTIV

Što ćemo s onim disidentima, po mjerilima Hrvatskog sabora – nemoralnim zastupnicima? Protiv su bili Miroslav Tuđman (HDZ), Boro Grubišić (HDSSB) i nezavisni Branko Vukšić. Oni su za razliku od goleme većine razmišljali i donijeli odluku – po mjerilima elementarne pravde i civilizacijskih norma. Žalosno, ali istinito je konstatirati mi – da su za mene samo ta trojica (bijednih 2% Hrvatskog sabora) LJudi (s velikim LJ!). Ono troje suzdržanih „i bi i ne bi!“ nisu se usudili suprotstaviti golemoj većini, ali bolje išta nego ništa! Razočarala je suzdržanost don Ivana Grubišića. Upoznao sam ga i smatrao ga vertikalom hrvatskog morala. U svojoj knjizi „Tko je jamio, jamio“ objavio sam i jednu njegovu pjesmu. Novac kvari ljude! Je li ga pokvarila masna, nebeska saborska plaćetina? Nije! Opametio se. Bio je suzdržan, ne pliva više uzvodno, protiv struje. E, moj don Ivane! Jesi li bio suzdržan i kod Lex Perkovića?

I jedna vijest s portala; predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj, Carlos Pinerua izjavljuje:„Hrvatska treba društveni i politički dijalog između svih skupina jer ovako više dugo ne može“. Čini se da Lex Merzel i konstatacija da Hrvatska ovako više dugo ne može – nemaju zajednički nazivnik. Ali, imaju! Itekako!

Anno Domini MMXIV./ LXXII. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Dante
    #1 Dante 3 listopada, 2014, 01:43

    Zanimljiv predložak teksta za neku modernu kazališnu komediju.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code