“MOJA AUSTRALSKA PRIČA” TUGE TARLE

“MOJA AUSTRALSKA PRIČA” TUGE TARLE

30. studenoga, 2016.

 


U Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, u srijedu 30. studenoga, od 19 sati, je predstavljanje romana Tuge Tarle “Moja australska priča”.

O knjizi će govoriti: dr. sc. Tin Lemac, književni teoretičar i kritičar; Mirjana Ana-Maria Piskulić, prof., HMI,  v.d. Ravnatelja; Josip Brkić, urednik i autorica. Prozne ulomke će čitati: Maja Zednik.

Predstavljanje vodi:  dr. sc Marina Perić, IMIN, v.d. Ravnatelja.

Roman “Moja australska priča” koncipiran je kao niz od 39 proznih minijatura poredanih po abecednom redu. Ovo štivo funkcionira kao kralježnica različitih zbivanja i iskustava glavne junakinje i brojnih drugih aktera njezine priče, a istovremeno može svaka od proznih minijatura živjeti samostalno kao zasebna pripovjedna cjelina.

Takvim pristupom pripovjedača čitatelj se ničim ne obavezuje već mu se pruža mogućnost vlastitog izbora i igre s tekstovima koji kao autonomne jedinice osvjetljavaju različite momente jedne iste ljudske avanture. Roman je namijenjen čitalačkoj publici od 10 do 100 godina starosti jer kao višeslojno štivo otvara prostore različitim generacijama čitalaca. Na jednoj ravni otkriva nepoznati svijet Australije djeci i mladima koji sanjaju o izazovnim iskustvima dalekih i tajnovitih svjetova dok se na dubljoj ravni obraća odraslima promišljajući o prednostima i nedostacima kulture i etičkih vrijednosti suvremenog Zapada.

Roman se razvija iz vizure djevojčice između njezine 9-e do 11-e godine života koja u osjetljivim godinama svoga izrastanja doživljava iskustvo iseljenika u posve drugačije okruženje od poznatoga, zbog čega prolazi kroz dramatičnu krizu prilagođavanja. Opisuje obiteljske odnose i multikulturnu sredinu u kojoj hrvatski iseljenici kao i pripadnici drugih etničkih grupa u Australiji žive u svojim getima, kritički promišlja isprazni duh lagodnog života bez odgovornosti i obaveza koji je okružuje i površnost međuljudskih odnosa zbog čega se povratak kući u Hrvatsku gdje se osjeća sigurna čini jedinim spasom. To je roman tranzicije identiteta u doba novog vala iseljavanja iz Hrvatske, roman koji je ujedno i homagemitskom vremenu „siromašnih ali sigurnih i sretnih ljudi“ uoči velikih društvenih turbulencija, rata i tranzicije u domovini.

Knjiga se naslanja na autentične razgovore i bilješke autoričine kćeri Maše Tarle. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code