MOGAO JE PROROČKI PREDVIĐATI STANJA

MOGAO JE PROROČKI PREDVIĐATI STANJA

21. veljače, 2017.

 

 

Veselica i Šale upoznali su se 1968. godine kada je Šale bio brucoš. U Zagrebu su tada bili studentski nemiri. Kako je rekao, četnici su digli na noge Studentski centar i htjeli studente izvući na ulice da ih pretuku. Njih nekoliko je čuvalo stražu kako studenti ne bi izašli na ulice, a među njima je bio i Mako Veselica!

Napisao: Velimir Bujanec

Kada je bivša premijerka Jadranka Kosor išla u Staru Gradišku otkriti ploču u spomen na 50 tisuća hrvatskih političkih zatvorenika koji su tamo robijali, nije zvala dr. Veselicu kao predsjednika HDPZ-a. Pokraj nje nije stajao Marko, nisam stajao ni ja, pokraj nje su stajali oni koji su nas poslali na robiju ili djeca onih koji su nas poslali – izjavio je u ponedjeljak, 20. veljače, u Bujici Petar Šale, bivši politički zatvorenik, zastupnik u prvom sazivu Sabora i Državni pravobranitelj do dolaska Račana na vlast 2001. godine. Pokojni Veselica bio je krsni kum njegovoj kćeri Branimirki, a zajedno su robijali u komunističkom sustavu, u Staroj Gradišci.

Budišin oproštajni govor

Dan uoči pogreba “Hrvatskog Mandele” cijela Bujica na Z1 i još 10 TV postaja bila je posvećena dr. Marku Veselici. U emisiji je objavljeno da će na posljednjem ispračaju Marka Veselice, u utorak u 15:00 sati, na zamolbu obitelji oproštajni govor održati Dražen Budiša.

Gost emisije na početku je rekao kako smo izgubili jednog od najvećih hrvatskih sinova. Komentirao je i činjenicu da je Veseličina smrt slabo popraćena u medijima: “Ako znamo da su za jednog čovjeka koji je rekao da mu je Jugoslavija majka, a Hrvatska maćeha, skoro pet dana HTV i sve hrvatske komercijalne televizije emitirale ne znam kakve hvalospjeve, o tom nesretnom Matvejeviću, koji je iz Italije radio protiv Hrvatske, a Marko Veselica je spomenut tek usput, onda je to velika sramota. O Joji Ricovu, o jednom don Anti Bakoviću, koji je u Zenici sedam godina robijao, koji je u novoj Hrvatskoj bio i u Saboru, ni jedne riječi nismo čulil u istim tim medijima…”

Komentirao je i prijedlog Hrvatskog društva političkih zatvorenika HDS-a i HKDU-a da se proglasi dan žalosti zbog odlaska dr. Marka Veselice. 

“Neću biti zloduhi prorok, ali mislim da neće biti dana žalosti za Marka”, rekao je i dodao da za Ricova i don Bakovića nije održana niti minuta šutnje u Hrvatskom saboru, a za Predraga Matvejevića jest.

U Bujici je u cijelosti pušten do sada neemitiran govor dr. Marka Veselice iz travnja 1991. godine, koji je bio gotovo proročanski, a aktualan je i danas. Govor tadašnjeg predsjednika HDS-a sa Trga bana Jelačića komentirao je Šale: “Ovo je Marko! On ovako razmišlja od kada ga poznajem, a poznajem ga još s robije… On je jedna veličina koja je definitivno mogla proročki predviđati određene situacije i stanja, jer osim što je u duši živio za Hrvatsku i bio Hrvat, on je i znanstvenik koji nije radio za službe režima, tu mislim da nije bio vezan čak niti za određene ekonomske institute i firme i sličan nekima koji su morali pokleknuti. Ono što je znao kao znanstvenik, iznosio je srcem kao Hrvat! Marko se nikada nije prodao.”

Veselica i Šale upoznali su se 1968. godine kada je Šale bio brucoš. U Zagrebu su tada bili studentski nemiri. Kako je rekao, četnici su digli na noge Studentski centar i htjeli studente izvući na ulice da ih pretuku. Njih nekoliko je čuvalo stražu kako studenti ne bi izašli na ulice, a među njima je bio i Mako Veselica!

Petar Šale u emisiju je donio dio Udbinog dossiera o njemu i Veselici iz Stare Gradiške. Požalio se da do ostatka “ne može doći” i da su ga “negdje sklonili oni koji se i danas boje istine o vlastitoj ulozi u tom vremenu”…

Do toga sam nekako došao, ovo je jedino što smo uspjeli spasiti jer sam tada bio pomoćnik ministra pravosuđa. Arhiva iz Stare Gradiške je odmah blokirana, uzeli su je kako bi je uništili” – rekao je Šale, a na upit voditelja tko je htio uništiti tu arhivu, odgovorio je: “A tko nije?! Dvije trećine onih koji su bili tamo možda je nisu htjeli uništiti, a ostali su htjeli.”

Šale je citirao dio Udbinog spisa:”Piše da sam zajedno s Veselicom, Dumančićem koji je umro, a ja smatram da su ga ubili u Gradiški, Filčićem, Krnjakom, herojem koji je suđen osam godina, a u novoj Hrvatskoj kao zapovjednik Samostalne uskočke satnije osuđen na novih šest godina i poznatim hrvatskim umjetnikom Peraićem, činio „najesktremniju“ grupu!”

U vrijeme komunizma moji odvjetnici i mi optuženi imali smo veća prava nego pred današnjim sucima i sutkinjama! Nismo imali lustraciju. Dok njihova djeca u Saboru budu sjedali na stranu većinske stranke, nećemo ni imati lustraciju! Ja sam najveći borac za nju. Želim pokrenuti reviziju postupka, no ne mogu doći do spisa” – požalio se Petar Šale, a na pitanje, gdje je spis, odgovara: Godinu dana smo se borili da dobijemo tri sudska spisa koji imaju sedam tisuća stranica. Bili su skriveni u tajnom sefu predsjednika zadarskog Županijskog suda! Zadarski arhiv nam je pokazao sve spise koje je dobio 2000. godine, nakon isteka zakonskog roka od 30 godina i tamo piše: „Zadržani po odluci predsjednika Županijskog suda!“ Nakon toga, promijenila su se još četiri predsjednika Županijskog suda, no svi oni ne znaju gdje je spis! 

Voditelj je zanimalo zašto netko ima interes sakriti te spise. 

“Zato ako bi netko za 50 godina išao istraživati moju ili Markovu povijest, rekli bi da nikada nismo bili suđeni! Drugo, u tim spisima ima nešto što nije zgodno za neke ljude… U Zadru, DORH i sud su zajedno skupili sve te spise i poslali ih u arhiv… Tamo imate situaciju da čovjek koji je rekao je da će nas protjerati jer smo nastupali onako kako partija ne želi, dakle nacionalistički, ima ulicu.“

Unutar HDZ-a, počevši od Manolića, Mesića, Boljkovca i sličnih, bilo je onih koji pošto poto nisu htjeli Marka, kao ni mene. Znali su da Marko svojom veličinom može utjecati na sve unutar te stranke da shvate tko su bili Manolić, Boljkovac i slični…”

Hrvatski Mandela

U Bujici je prikazano izvješće Amnesty Internationala iz 1981. godine zbog kojeg je Veselica i prozvan “Hrvatskim Mandelom”, nakon što su ga jugoslavenski komunisti po drugi puta, osudili na tešku robiju. U Lepoglavi je završio zbog intervjua njenačkom Der Spiegelu, u kojem je kritički govorio o Titovom režimu…

Nakon što je odrobijao Gradišku, dobio je još četiri i pol godine robije zbog tog intervjua. Zato su ga proglasili osobom savjesti godine i zato je on „Hrvatski Mandela“. On je pozitivac, jer se nenasilno borio za svoje. Bilo je nepojmljivo u demokratskom svijetu da se zbog jednog intervjua može dobiti tako teška robija” – kategoričan je bio Šale. 

Veselica je robijao 11 i po’ godina za Hrvatsku, a prekršajno je osuđen čak i nakon pada Berlinskog zida, u svibnju 1989. godine! Na 50 danada zatvora osudio ga je jedan sudac Prekršajnog suda u Zagrebu, a na rješenju čak nisu htjeli napisati njegovo ime! Sa 25 dana je osuđen jer je u crkvi govorio Duvnjacima o blaženoj Katarini Kotromanić, a još 25 je dobio jer se na tribini Društva Sv. Ćiril i Metod osvrnuo na 60. obljetnicu smrti Stjepana Radića!

Dr. Marko Veselica nije imao putovnicu do 1990. godine, kada mu je vraćena temeljem odluke suda iz listopada 1989.

Marko Veselica za lustraciju

U emisiji je pušten insert iz Bujice od 24. rujna 2014. godine u kojoj je gostovao Marko Veselica i što je bio njegov posljednji televizijski nastup. Tada je rekao da se u Hrvatskoj mora provesti lustracija, jer je više Hrvata ubijeno nakon Drugog svjetskog rata nego tijekom samog rata, i to nevinih. 

Voditelj je spomenuo kako mu je Dražen Budiša, koji će na Mirogoju držati oproštajni govor, rekao da je Ante Josipović, otac Ive Josipvića, pisao optužnice i de facto izricao presude hrvatskim intelektualcima nakon Karađorđeva. 

“S Budišom se mogu u cijelosti složiti! Nakon Karađorđeva sam završio u zatvoru. Bio sam u samici, nisam previše znao što se događa vani. Po izlasku sam i ja dobivao takve informacije, a pogotovo se sve saznalo kada se njegov sin kandidirao i jednom pobijedio za predsjednika,“ kazao je Šale.  

U emisiji je pušten isječak iz fima ‘Tamo u vremenu’ koji je 1995. produciralo Hrvatsko društvo političkih zatvorenika. U isječku je Đuro Perica rekao da se nada da više nikada Hrvati u Hrvatskoj neće biti progonjeni i politički zatvarani. Voditelj je primjetio kako je bivši politički zatvorenik Ivica Krnjak završio na roboiji u komunizmu, a zatvorila ga je i hrvatska država jer ju je branio u Osijeku. Utvrđeno je da su mu sudili nelustrirani suci. Šale ga je branio, no otišao je iz postupka jer, kako je rekao, to nije mogao izdržati. 

“Nismo donijeli zakon o lustraciji i teško da će ikada biti donesen. Dok postoje unuci onih koji bi trebali biti lustrirani, neće biti lustracije,“ pesimističan je Petar Šale.

Na primjeru Marka Veselice najbolje se vidi zašto moramo otvoriti arhive i zašto nam je toliko potrebna lustracija” – izjavio je Šale i dodao da i danas Hrvatima, a naročito braniteljima “sude oni koji su sudili hrvatskim proljećarima.“

CIJELU BUJICU OD PONEDJELJKA 20. VELJAČE 2017. POSVEĆENOJ DR. MARKU VESELICI, U KOJOJ JE GOSTOVAO PETAR ŠALE, POGLEDAJTE OVDJE:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ab82EM3mZlk&feature=youtu.be  T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 21 veljače, 2017, 23:10

  MARKO VESELICA I VLADO GOTOVAC ,SU DVA DUHOVNA,DINARSKO- HAJKDUČKA ,ALTAJSKO-MONGOLSKA,TRIBALNO-ANTROPOIDNA SREDNJOVJEKOVNO, KRIŽARSKO-KRŠĆANSKA GRENADIRA KOJI NIKAD NISU STEKLI STUPANJ SVIJEST DA SPOZNAJU SEBE KAO PREDMETA SVIJESTI I SVIJETA U KOJEM ŽIVE.ONI SU ŽIVJELI U EPSKO- -HAJDUČKIM,RATNIČKIM,KRIŽARSKIM, RASPUČIMA,DINARSKIH OSOJA I PRISOJA ,SVOGA POIMANJE SVIJETA, PA PREME TOME ONI SU ,SA STANOVIŠTA HEGELOVOG POVIJSNOG ČOVJEKA ,ANONIMUSI KOJI NIKADA NISU SPOZNALI SEBE , VRIJEME I SVIJET U KOJEM,
  ŽIVE , A TAKVE JE MARX NAZIVAO OVNOVIMA ,A JA DODAJEM,DA SU VIŠE IMALI U MOŠNJAM NEGO U TIM HAJKDUČKIM TIKVAMA ,UKOJIMA NIŠTA NIJE OSTALO OSIM NAGONSKE HAJDUČIJE IZ GEOLOŠKOG RAZDOBLJA DILUVIJA.TREBA IM JOŠ DODATI PAJDAŠA IZ GORE JADIKE,SVILENOG BUDIŠU I SADŠNJU ATLANSKU NAMJESNICU ,OKTROIRANU PREDJEDNICU IZ MRDUŠE DONJE , KOLINDU GRABAR ,KITAROVIĆ, KAO KRŠĆANSKU ORLEANKU ,ZATUCANU STJUARDESU I KUHARICU PAŠTA ŠUTE ,DA SE UPOTPUNE HABITUSI OVIH DINARSKO-TRIBALNO-ANTROPOIDNI SPODOBA .

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Vila Velebita
  #2 Vila Velebita 21 veljače, 2017, 12:41

  Marko Veselica neka ti je laka Hrvatska zemlja Andeli neka te vodu u kraljestvo nebesko.Pocivaj u miru bozjem..Za Dom Spremni

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code