„MITAR“ NASTAVLJA RAT U VRGINMOSTU

„MITAR“ NASTAVLJA RAT U VRGINMOSTU

14. studenoga, 2014.

vupikexc0x7jq50arfnwbt2dk3r1-635x300 Custom

Branitelji prijete rušenjem simbola „velikosrpske partizanije“

Napisao: Josip Frković

Fotografija:www.novossti.com

Ako je suditi prema upornosti većinskih srpskih starosjedilaca i poratnih povratnika banovinsko -kordunske općine kraj Topuskoga, koji su suprotno volji prognanih hrvatskih naseljenika iz 1996. središtu jedinice lokalne samouprave upornim nastojanjem uspjeli vratiti stoljetno ime Vrginmosta, stanovnici općine Gvozd pred novom su političkom akcijom renesanse partizanije. Kako doznajemo s internetskih manjinskih portala, navodno su je potaknuli lokalni štovatelji NOB-a i „lijepih kapa partizanskih“ koji se diče boljševičkim antifašizmom i jugoslavenstvom. Jesu li akciji vanjski podupiratelji počasni „sabovci“ , „socijalisti“,“ srpovci“, od Josipovića odlikovani i milijunima kuna stimulirani civilisti „Documente“ ili pak udruženi „AF-ligaši“, može se samo nagađati. Apstrahirajući upravo žalosno stanje totalno devastirana i očerupana partizanskoga spomenika NOB-a autora Vojina Bakića na vrhu Petrove gore, obnovitelji iz Vrginmosta traže da se obnovi onaj stradalima u Drugom svjetskom ratu. Rad akademskoga kipara Zvonka Cara, autora opatijske skulpture „Djevojke s galebom“, u mjesnom je parku ispred stare općinske zgrade bio podignut 1956. godine. Iza vojno-redarstvene akcije „Oluje“, međutim, netragom je nestao. Predsjednik SABH-a općine Pero Miličević sjeća se toga spomenika još iz pučkoškolskih dana. Kad se završetkom rata vratio iz izbjeglištva, veli, od spomenika je ostalo samo oštećeno mramorno postolje. Velikoj i tonama teškoj brončanoj figuri partizana u grču borbe zameo se trag.

– Na sreću, odbačene bočne reljefe postamenta pronašao je portir i komunalni redar, vele svjedoci, sklonivši ih u garažu. Neki Vrginmoštani nagađaju da je vrijedno umjetničko djelo – kako se nazivalo sve što je u vezi s partizanskim pokretom i vojskom – dolaskom nove hrvatske vlasti pretopljeno u zvono katoličke kapele sv. Petra i Pavla. Ratno-poratni povjerenik hrvatske Vlade za Vrginmost/Gvozd Mirko Putrić takvu mogućnost odlučno odbacuje. 

BRANITELJI PRIJETILI MINIRANJEM „MITRA“  

 – Kapelu i zvono uz tadašnji blagdan općine Petrova i Pavlova doseljenim je Hrvatima donirao bivši sekretar Izvršnoga vijeća SR Hrvatske za prostorno uređenje pok. Žarko Kukulj, porijeklom iz toga kraja i jedan od prvih poratnih poduzetnika drvoprerađivača u Gvozdu i Blatuši. Pretpostavke s pozivanjem na pijetet za žrtve i  o postojanju kosturnice ratnih stradalnika ispod spomeničkoga temelja Putrić proglašava maštovitošću neukih baba. Jedini neposredni svjedok rušenja simbola Drugog svjetskoga rata iz izbjeglištva u Srbiji, navodno, govori kako su prizorom nestajanja spomenika koncem studenoga 1995. svi bili šokirani. Neki su pak iz prikrajka promatrali traktorsko povlačenje teškoga odljevka. Ni pritužbe narodnom heroju Jugoslavije rođenom u Vrginmostu Radi Bulatu, međutim, nisu urodile plodom. Autor teksta, koji je novinarskim izvjestiteljskim poslom iza oslobođenja često boravio u Vojniću, Vrginmostu i Topuskom, sjeća se ogorčenih reagiranja hrvatskih branitelja iz Karlovca i prijetnji rušenjem „mrziteljske velikosrpske partizanije“, spomenika nazvana „Mitar“. Osobito iza spoznaja o sadržaju i motivu jednoga od izgubljenih spomeničkih bočnih reljefa. Prikazivao je lik pravednika i najvećeg zaštitnika srpskoga civilnoga življa, zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca u habitu. Predstavljen je s djetetom u lijevoj i prijetećim nožem u desnoj ruci… Što iza svega zaključiti?  

POVIJESNE ISTINE

Nedovoljno upoznat s povijesnim istinama i slojevitim međunacionalnim odnosima u tom kraju, u kojem je početkom ratnih sukoba 90-ih s ekstremnim srpskim pobunjenicima kod Gređana život izgubio i predsjednik općine Vrginmost Dmitar Obradović, poznati likovni umjetnik Zvonko Car bespogovorno je, izgleda, pristao na tendenciozne zahtjeve komunističke vlasti i krivotvorine. Za objašnjenje, nesretni je Obradović – zalažući se za dijalog namjesto govora oružja – kao fleksibilni pregovarač s hrvatskim vlastima smrtno stradao od ruke sunarodnjaka.T

 

 

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Mladen
  #1 Mladen 21 studenoga, 2014, 14:31

  Branitelji ne trebaju prijetiti nego djeolovati. Njihov zadatak i obveza je srušiti ovaj spomenik koji veliča partizansko-četničko-komunističlku zločinačku gamad !!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. kukulele
  #2 kukulele 20 studenoga, 2014, 12:03

  da je to hrvatska drzava ne bi na vlasti bili cetnici i velikosrbi(beli jova &co.) Uz pomoc svojih sponzora , nasih saveznika sa”zapada” sjebali su nas ko malu djecu. Da je to hrvatska drzava odavno bi spomenici onima koji su cinili nezamislive zlocin nad Hrvatima od 1918 -1995 bili poruseni, a oni o kojima ima dokaza I svjedoka da su cinili zlo bili osudjeni i kaznjeni, pa zvali se oni partizani,anifanti ili marsovci. No kako je Memorandum 2 skoro pri kraju jadni hrvatski ratnici moraju od cetnika moljakati mrvice da bi prezivjeli. Jebi se narode kad nizasta nisi sposoban i guze te kojigod stignu kako im se digne. Na kraju ce svi koji prezive morati u egzodus u od djavola obecane zemlje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Glogov Kolac
  #3 Glogov Kolac 14 studenoga, 2014, 19:56

  Ne stvara zlato naciju nego li nacija bogatstvo – nove ljude, a ne pokorno roblje. Ozmimo u obzir onu dubrovacku: ‘No bene pro toto auro libertatem venditur. Koliko ste godina proveli na robiji i u izgvnanstvu i u nemilost zbog svog hrvatskog rodoljublja? Agisa! Ne diraj u lava dok spava!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 14 studenoga, 2014, 17:12

  GLOGOV KOLAC>>>>>PROBUDI SE ČOVJEČE …nemoj sanjariti možda se ti možeš zvati i TRNORUŽICA jer očito je da tebi treba UBOD makar i od glogovoga kolca….O kojoj ti svojoj državi i slobodi savjesti sanjaš….? ….nit smo slobodni teritorijalno jer sve su nam granice nakon 24 godine još uvijek nedefinirane a po savjesti slobodni smo još i manje.Sa nama od uvijek i zauvijek velesile igraju ŠAH ,ovisni smo o stranim bankama kao i o Europskoj Uniji.Savjest tvoja i moja kao i savjest 4 Miliona hrvata tu nemože promjeniti ništa savršeno ništa.Jedino što je konstanta u HR je to da svaki puta u početku samostalnosti iz Hrvatske netragom nestanu tone zlatnih rezervi,kako onda 1945. po Paveliću tako i sada nakon 1990……

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Glogov Kolac
  #5 Glogov Kolac 14 studenoga, 2014, 10:39

  Prije sedamdesetak godina u modi je bilo, u Europi, svrstati se na onu stranu u sukobu koja ce iz rata izici pobjednikom i – tko izdrzi, govorkalo se je, jest ce ‘zlatnom zlicom’. No pohlepni su morali poubijati svoje komsije, pa i svoje mile i drage za koricu nasusnog kruha. A zatim su spali na prezganu juhu. U Europi se je promijenila moda: sad sve vodi politika pobjede istine na temelju koje se stvara – mir iz pomirbe.
  Ti dresirani kerovi s kamednjara Kordun-Bosne-Banije i Like, dobili su gadnje batine u Domovinskom ratu. Opet su zapoceli kavgu misleci da ce im se sudbina opet nasmijesiti pobjedom onih od kojih su ocekivali, poput 1941-45 pomoc u oruzju, hrani i novcu da se opet ima nesto u stomaku pa makar papci ne lizali prste.
  Gadno su se preveslali. Savjest svijeta je stala na stranu onih koji imaju pravo: na svoju drzavu i na slobodu savjesti. Koalicija jugosa i crne i crvene masti je dobila debele batine od Branitelja hrvatske drzave- I jos se nisu dozvali pameti!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code