OBLIKOVNO BOGATSTVO U TRAGOVIMA VREMENA

OBLIKOVNO BOGATSTVO U TRAGOVIMA VREMENA

18. siječnja, 2013.

Portret grada zvijezde-3

Izložba fotografija Gorana Vranića u Muzeju Mimara

Piše: Antonija Škrtić, Muzej Mimara

Izložbom fotografija Portret grada Zvijezde u Muzeju Mimara predstavljen je najnoviji ciklus fotografija umjetničkog fotografa Gorana Vranića kojima on nastavlja svoje višegodišnje bavljenje fotografskom interpretacijom detalja arhitekture i urbanizma hrvatskih gradova (Zagreb 1994. g., Pakrac i Lipik 1996. g., Koprivnica 2007. g., Dubrovnik 2008. g.).

Uz bogatu umjetničku izložbenu djelatnost od 38 samostalnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu, Goran Vranić intenzivno se bavi i primijenjenom fotografijom. Surađujući s istaknutim hrvatskim povjesničarima umjetnosti svojim je snimkama opremio brojna kataloška i monografska izdanja eminentnih hrvatskih muzeja, galerija i kulturnih ustanova.

STARI GRAD KARLOVAC

Baveći se Karlovcem, Goran Vranić motive pronalazi u staroj karlovačkoj jezgri – Zvijezdi i njezinoj blizini. Smještena na međurječju Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre, karlovačka tvrđava ima oblik šesterokrake zvijezde, kasnorenesansne utvrde koju se, prema renesansnim načelima takozvanog idealnog grada, započelo graditi u kasnom 16. stoljeću, a dovršilo sredinom 17. stoljeća. Goran Vranić kao iskusan fotograf posvećuje se ovom izložbom vrijednostima kulturno-povijesne arhitektonske i urbanističke baštine Karlovca koja zaslužuje pažnju svojih građana i šire javnosti.

Predstavljanje grada Zvijezde Zagrebu još je jedan primjer kako umjetnost može poticati i nadahnjivati kulturni turizam u Hrvatskoj. Naime, ovako umjetnički obrađena tema Karlovca jača vrijednosnu sliku grada koji svojim višestoljetnim povijesnim i kulturnim razvitkom izražava i čuva duh Europe u najboljem svjetlu. A popratnom projekcijom autorova filma Plovidba Kupom kroz grad dostignuta je izložbena cjelina koja posjetitelju pruža izazov i poziv na vlastito turističko istraživanje ljepota Karlovca.

Izložba ostaje otvorena do kraja siječnja, a zasigurno će je vidjeti među ostalima i tisuće posjetitelja koje u noći 25. siječnja očekujemo u Muzeju Mimara, u okviru poznate svemuzejske manifestacije Noć Muzeja koju i ove godine, kao i do sada, organizira Hrvatsko muzejsko društvo.

MODEL GRAD

Ovom izložbom i pratećim katalogom Gradski muzej Karlovac predstavlja najnoviji ciklus fotografija kojim umjetnički fotograf Goran Vranić nastavlja višegodišnje bavljenje fotografskom interpretacijom detalja arhitekture i urbanizma hrvatskih gradova Zagreba (1994.), Pakraca i Lipika (1996.), Koprivnice (2007.) i Dubrovnika (2008.). Goran Vranić je višestruko povezan s Karlovcem, a spona koju ovom prigodom razotkriva proizašla je iz dinamičnog međuodnosa umjetnika – fotografa i njegovog modela – grada. Dinamika stalnog preispitivanja i pronalaženja, prepoznavanja i zrcaljenja rezultirala je fotografskim kompozicijama široko zasnovanih gradskih vizura lirskog ugođaja i koncentriranim, ponekad gotovo apstraktnim fotografskim kompozicijama detalja arhitekture.

PORTRETI TRAGOVA ŽIVOTA

Baveći se Karlovcem Goran Vranić motive pronalazi u staroj karlovačkoj jezgri – Zvijezdi i njezinoj blizini. S odmjerenim poštovanjem fotografski bilježi tragove vremena nataložene oplemenjujućim mirnim tijekom bogatog gradskog života, ali i one nastale u kontekstu dramatičnih zastoja vezanih uz ratno razaranje devedesetih, posvemašnje siromaštvo i opustjelost. Njegove fotografije nude „ubrane“ plodove obilja s pročelja građanskih kuća- koji šetačima često izmiču. Ulazeći u vlažna karlovačka dvorišta, zastajući na trgu osluškujući jeku njegove praznine, koračajući ulicama, zaboravljenu i zanemarenu ljepotu grada pronašao je u oronulim i prašnim, ispucalim i trošnim funkcionalnim i dekorativnim elementima stare gradske arhitekture, ali i u onom trenutnom ritmu životne svakodnevnice opredmećenom loncem rascvjetalog cvijeća, platnenom prozorskom zavjesom ili paukovom mrežom na prašnjavom reljefu. Poveden čarolijom svjetla i sjene zabilježio je osobni doživljaj stare Zvijezde i njezinog današnjeg prašnjavog sjaja. Krećući se unutar ovog okvira, Vranić i nije učinio drugo nego portretirao suvremenu stvarnost grada oslonjenu i uronjenu u 433 godine postojanja grada. Fotografirajući oblikovno bogatstvo sačuvano na obrazima karlovačkih kuća neizravno je rasvjetlio i sadašnjost koju grad živi. Interpretacijom odabranih motiva grada, stvorio je fotografska svjedočanstva suvremenog karlovačkog ozračja te upečatljivo pokazao neraskidivost prostora, vremena i života.

Ukupni autorski opus Gorana Vranića usko je povezan i obilježen s njegovim profesionalnim radom fotografa specijaliziranog za predmete pokretne i nepokretne materijalne kulturne baštine i suvremene likovne umjetnosti. Afinitet prema tragovima ljudske prisutnosti i djelovanja u prostoru i vremenu motivira ga i u umjetničkom djelovanju koje obilježava nenametljiva strpljivost u stvaranju te naglašena cjelovitost i izražajnost ostvarenih ciklusa. Dosadašnje Vranićevo bavljenje brodicama, suhozidima i gradovima – među koje se ovim ciklusom fotografija i izložbom uvrstio i grad Karlovac, promoviralo ih je u autentična mjerila ljudskosti, u svjedočanstva prostora i vremena, u portrete života.T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code