PREMINUO FINSKI SUDAC HIRVONEN

PREMINUO FINSKI SUDAC HIRVONEN

30. studenoga, 2013.

 Stjepan-Mesic-Gotovina-nikada-ne-bi-zavrsio-u-Haagu-da-mu-je-HDZ-dozvolio-razgovor-s-istraziteljima ca large

Iznenadna smrt suca koji je istraživao Mesića

 

Piše: Franjo Dobrović

Kako javljaju finski mediji, u utorak 26. studenog 2013. godine, iznenada je preminuo sudac Juhani Hirvonen, koji je u Finskoj vodio sudski kazneni postupak u međunarodnom korupcijskom predmetu Patria u vezi s prodajom vojnih oklopnih vozila Sloveniji i Hrvatskoj. Bio je predsjednik Okružnog suda u mjestu Kanta – Häme. Umro je u 66-toj godini života.

Kazneni postupak , koji se bavi pitanjem jesu li ljudi iz finski tvrtke Patria podmićivali osobe iz Slovenije i Hrvatske, biti će na neodređeno vrijeme prekinut. Međutim, veće komplikacije u suđenju se ne očekuju budući je sudac Hirvonen bio samo jedan od tri suca koji vode korupcijski slučaj Patria. Navedenu vijest posljednjih dana objavile su i komentiraju sve vodeće medijske kuće u susjednoj Sloveniji ali ne i u Hrvatskoj.

 

SLOVENIJA I HRVATSKA KAO SIJAMSKI BLIZANCI

Na opuženičkoj klupi u Finskoj sjedi više bivših zaposlenika tvrtke Patria, koji su osumnjičeni da su bili uključeni u podmićivanje osoba iz Slovenije i Hrvatske kako bi ovi kupili baš ta oklopna vozila a ne neka druga. Dio suđenja koji se odnosi na prodaju oklopnih vozila u Sloveniji održan je u finskom mjestu Hämeenlinna, a u listopadu ove godine je već i dovršen, dok bi slučaj vezan za „muljanje“ s oklopnjacima Patria za Hrvatsku trebao započeti 5. prosinca 2013. godine u gradu Kanta Häme. Finsko pravosuđe je zapravo oba slučaja odlučilo spojiti u jedno suđenje, tako da će cijela presuda biti poznata tek nakon završetka hrvatskog dijela kriminalne priče.

Prema dosadašnjim najavama hrvatski dio procesa u Finskoj trebalo bi biti završen negdje sredinom veljače 2014. godine, a presuda će biti poznata na kasno proljeće ili rano ljeto slijedeće godine. U hrvatskom dijelu suđenja ima šest optuženih, od koji su tri već poznata iz slovenskog dijela procesa i to: bivši izvršni potpredsjednik Patria Vehicles Heikki Hulkkonen, zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niitynen, te njegov direktor prodaje Tuomas Korpi.

U slovenskom dijelu sudskog procesa u Finskoj su osim ovog trojca optuženi i bivši generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi i glavni financijski direktor Patrije Kai Nurmi. Po okončanju procesa koji se odnosi na prodaju oklopnjaka u Sloveniji, finski tužitelj Jukka Rappe zatražio je kaznu od dvije i pol godine zatvora za gospodina Wiitakorpija a godinu dana uvjetne zatvorske kazne za Patrijinog financijaša Nurmija. Za ostala tri spomenuta optuženika će to učiniti tek na kraju hrvatskog dijela sudskog procesa. Inače, svi bivši rukovoditelji poduzeća Patria optuženi su na finskom sudu zbog podmićivanja i industrijske špijunaže.

 

SLUČAJ PATRIA OPISAN I U TRILOGIJI

Autori trilogije detaljno su opisali podmićivanje prilikom nabavke oklopnjaka Patria u zadnjem poglavlju III knjige „Prikrivanje“. Njihove konstatacije zasnivaju se na optužnim prijedlozima i rezultatima kriminalističkih istraga iz Finske, Austrije i Slovenije. Trilogija „U ime države“ nastala je upotrebom različitih metoda istraživačkog novinarstva – od korištenja prava na pristup informacijama od javnog značaja, analize javnih izvora i intervjua, preko metoda novinarstva zasnovanog na obradi podataka, pa do međunarodne suradnje s drugim istraživačkim novinarima.

Metode autora u istraživanju trgovine oružjem izazvale su veliko medijsko zanimanje i bile su više puta predstavljene na međunarodnim stručnim konferencijama, između ostalog na Global Investigative Journalism Conference 2011. u Kijevu, International Journalism Festival 2012. u Perugi, na Data Harvest Conference 2012. u Bruxellessu i na European Investigative Journalism Conference 2012. godine u Antwerpenu.

S velikom vjerojatnošću moglo bi se zaključiti kako bi se slučaj Patria mogao naći pred polaznicima raznih međunarodnih policijskih akademija kao nezaobilazno štivo ili pak kao obvezna literatura.

 

SPOROVOZNI I EUTANIZIRANI BAJIĆ

Kako vidimo, finsko pravosuđe je pri finiširanju procesa Patria, a slovensko i austrijsko je već donjelo nepravomoćne presude u predmetu identičnog imena. Jedino hrvatsko pravosuđe u ovom međunarodnom sudskom predmetu, na čelu s glavnim državnim odvjetnikom, za sada ne ispušta nikakve dimne signale koji bi mogli ukazivati da dotični nešto suvislo radi po tom pitanju.

Da podsjetimo, neki domaći ali i strani mediji već su naveli kako u finskom policijskom izvješću o navodnim malverzacijama i mitu pri kupnji oklopnih vozila tvrtke Patria u Hrvatskoj stoji sedam imena: Vlatko Cvrtila, Franjo Gregurić, Bartol Jerković, Stjepan Mesić, Radomir Panjević, Berislav Rončević te Vladimir Zagorec. Kao osumnjičenici u hrvatskom dijelu istrage međunarodnog lanca korupcije navedeni su isti posrednici kao i u Sloveniji – Walter Wof i Wolfgang Riedl.

Slučajno ili ne, na svečanoj večeri i ceremonji prilikom ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u članstvo EU, kamere državne televizije HRT zabilježile su zanimljiv kadar u kojem neki od spomenutih likova iz hrvatske priče o finskoj Patriji sjede za istim stolom s Mladenom Bajićem, a nekoliko mjeseci kasnije nekima od spomenutih, ta ista HRT im daje ekskluzivni prostor i jednosatnu minutažu za obranu međunarodnih optužbi. Ne bi bilo loše kada bi ti pojedinci to isto ponovili na finskoj državnoj televiziji u Helsinkiju. Dakle, na teritoriju i pod jurisdikcijom Republike Finske. T

 

23 komentara

Uskoči u raspravu
 1. 4 x 4
  #1 4 x 4 29 lipnja, 2015, 16:36

  Menadžerima finske Patrije koji se sumnjiče za odobravanje nezakonitih provizija, odnosno mita za slovenske dužnosnike prilikom sklapanja ugovora o isporuci oklopnih vozila za slovensku vojsku 2006. godine u utorak, 30.6.2015. će biti izrečena pravomoćna presuda, izjavio je u ponedjeljak za Slovensku tiskovnu agenciju STA finski državni tužitelj Jukka Rappe.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Good Year
  #2 Good Year 13 siječnja, 2014, 12:34

  Bajiću, koje su dimenzije guma na Patriji?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Pitanje za DORH
  #3 Pitanje za DORH 11 siječnja, 2014, 15:18

  U kojoj su korelaciji Mesić i Žužić i odakle Mesiću novac za kupovinu cjelokupnog zemljišta na budućoj trasi autoceste V.Gorica-Sisak? Ili da to pitamo onu fuficu iz Siska?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. gustirna
  #4 gustirna 10 prosinca, 2013, 19:03

  tito cirilicom buduci se cigo krstio u pravoslavnom manastiru.zacudo 90. nestala sva dokumentacija a i prota.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. gustirna
  #5 gustirna 10 prosinca, 2013, 18:57

  pa naravno da hrvatski mediji pod kontrolom udbe ni slucajno nece komentirati ovaj slucaj kada je tamo umocen njihov sef.usput udbokomunjarska tv koja radi pod pseudonimom hrt kao i obicno, daje svom sefu udbe debelu minutazu kako bi ga opravdali.isto kao kada su mu objavili poslanicu kojom se pravda da nije pjevao juru i bobana te u svoj đep stavljao cekove dijaspore.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. I N A
  #6 I N A 9 prosinca, 2013, 10:11

  Nema te kurve koja će priznati da je kurva, reći će da je manekenka. Dakle, ostalo je samo da još Bajić progovori dok čekamo da progovori Perković. Kad se ne bi konkretno radilo o Mesiću, koji se deklarativno oduvijek previše glasno i previše agilno zalagao za pravednost i čvrstu ruku u obavezi institucija da odrađuju svoj posao. Baš zato ga treba istražit i procesuirat.. I da ga se smjesti tamo kamo mu je već odavno mjesto … bilo to u lošu političku povijest, ili čak tamo gdje je već jednom bio. On veli zbog domoljublja, a povijest ponavlja zbog i u ono vrijeme nedozvoljenih malverzacija.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Udbaško govno
  #7 Udbaško govno 7 prosinca, 2013, 17:27

  A zar mu nisam ja pozajmio novac? I ne treba mi ga vratiti, jer ja stalno povraćam zbog takvih.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. sas
  #8 sas 7 prosinca, 2013, 09:06

  i mafija ima svoj kodeks kao i crkva pa tako kum svog vlastitog brata freda coreleonea potapa s kamenom oko vrata u jezeru ispred svoje vile

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. sas
  #9 sas 7 prosinca, 2013, 09:04

  ….taj “prijatelj” iz inozemstva, koji mu je posudio novac vjerojatno je platio fakturu a Mesić je zatim prebacio novac sa svoga inozemnog računa na njegov.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. KRAMPUS
  #10 KRAMPUS 7 prosinca, 2013, 08:17

  UVIJEK DOĐE VRAG PO SVOJE…

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Blues
  #11 Blues 5 prosinca, 2013, 13:24

  Prije svega terete ga Finci a ne “obavještajno podzemlje” kako on podmeće. Sada je jasnije zašto je on potegnuo slučaj “kamioni”, “držite lopova”.
  Čovjek koji je 23 godine bio na najbolje plaćenim radnim mjestima u zemlji, plus troškovi, morao je “posuditi” novce za stan, zašto? Po meni da se na fakturi ne bi vidjelo gdje je uplata izvršena, gdje drži novac i koliko ga ima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Prota Milan
  #12 Prota Milan 5 prosinca, 2013, 13:13

  Стјепан Месић је одједном изгубио смисао за шалу. Читам његове изјаве у медијима у ‘случају Патриа’ и делује ми врло озбиљан, штавише, помало нервозан. Није му више до вицева. Наш Вицко се претвара у Мргуда…

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. getriba 4x4
  #13 getriba 4x4 5 prosinca, 2013, 13:01

  burdus mesic mora odgovarat za muljaze i korupciju skupa sa svojima udbaskim pajdasima. zna se i kojima. bajic ga ne ce uspjet spasit. sretna je okolnost što se radi o međunarodnom kaznenom djelu pa imamo i nadležnost inozemnog pravosuđa !?

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Guest
  #14 Guest 3 prosinca, 2013, 11:17

  negdje sam pročitao da će gosp.bajić aplicirati na novi četverogodišnji mandat

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. malteški soko
  #15 malteški soko 2 prosinca, 2013, 17:03

  Papa Franjo je nedavno oštro osudio korupciju, citirajući ulomak iz Biblije u kojem stoji kako pojedini grješnici zaslužuju biti zavezani za kamen i bačeni u more. Citirajući Novi zavjet, Papa je rekao: “Isus kaže da bi bilo bolje za neke da im se stavi kamen oko vrata i da ih se baci u more! Jer tamo gdje je obmana, Duh Božji ne može biti”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Doktor
  #16 Doktor 2 prosinca, 2013, 10:21

  Suci su smrtna bica, ali kriminalci Mesiceva tipa su besmrtni sve dok ih ne snapopadne Bozja pravda. A toj Pravdi, bez obzira koji sudac bude imenovan da je utvrdi, stici ce Stipu kao i prokletstvo njegovih ‘Sedam sekretara SKOJ-a koji su pharali Bosnu u ime Herceg-Bosne. Sekretarima SKOJ-a je vec presudio Haski tribunal, a njihovom kreatoru i inspiratoru Mesicu sud tek predstoji i to kao – sudjenje Veleizdajniku.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code