MIRO MEĐIMUREC I ŽELJKA LOVRENČIĆ NA SAJMU U GUADALAJARI

MIRO MEĐIMUREC I ŽELJKA LOVRENČIĆ NA SAJMU U GUADALAJARI

10. prosinca, 2015.

Picture 014
Hrvatski književnici Miroslav Međimorec i Željka Lovrenčić uspješno su predstavili pojedine knjige hrvatskih autora na španjolskom sudjelujući kao autori od 30. studenog do 6. prosinca ove 2015. godine na Međunarodnomu sajmu knjiga u Guadalajari u Meksiku, koji se u tomu gradu održava već više od dvadeset godina. Zapravo taj svjetski poznat Sajam najugledniji je i najveći u Latinskoj Americi, na njemu sudjeluje mnoštvo nakladničkih tvrtki iz 50-ak raznih država svijeta, bezbrojni čitatelji, autori, nakladnici, knjižničari, književni agenti, distributeri, promotori čitanja, knjižari…
I ove je godine na prostoru od 26 tisuća metara četvornih organiziran veliki broj književnih tribina, izložbi, razgovora, dodjela nagrada i pohvalnica… Država partner bila je Velika Britanija. Od britanskih autora koji su gostovali u Guadalajari ističu se Irvin Welsh, Salman Rushdie i Joe Dunthorne.
Hrvatska je zapaženo bila predstavljena na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Meksiku, kao dio programa Festivala europske književnosti. U okviru kojeg se svjetski uvjerljivo predstavio Miroslav Međimorec, prikazavši svoju knjigu vješto i dojmljivo, zadvivivši mnoštvo okupljenih posjetitelja. Pritom su Miroslav Međimorec i Željka Lovrenčić kao hrvatski autori u okviru sajamskog programa gostovali i u srednjoj školi u mjestu Tequila. Pred mnogobrojnom i zainteresiranom publikom 4. prosinca 2015. u prostorijama Škole pisanja (SOGEM) u Guadalajari predstavljene su dvije knjige hrvatskih autora koje je objavila meksička nakladnička tvrtka La Zonámbula, na čijem je čelu pjesnik Jorge Orendáin. Riječ je o djelima Yo, el viajero (Ja putnik) Veselka Koromana (prjevod Željka Lovrenčić) i Cuentos verídicos de la Guerra Patria (Piše Sunja Vukovaru) Miroslava Međimorca (prjevod Mario Marcos Ostojić, Tatjana Margeta Grubišić Čabo i Željka Lovrenčić).
Nakladnička tvrka La Zonámbula do sad je objavila pet dobro prihvaćenih knjiga knjiga hrvatskih autora u prjevodu na španolskom. Program su financirali Ured za izobrazbu, kulturu i šport Grada Zagreba i zaklada Hrvatska kuća koja djeluje pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a potporu objavljivanju knjiga dalo je Ministarstvo kulture RH.
Kao ugledni sudionici hrvatski su književnici ostavili svjetski zapažen kulturski dojam na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Guadalajari u Mekskiku, a ujedno su nazočni bili na mnoštvu književnih i društvenih zbivanja koja su se održavala sukladno opširnom sajmskom programu.
Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code