MIRO GAVRAN DOBITNIK NAGRADE “DR. ALOIS MOCK EUROPAREIS 2017”

MIRO GAVRAN DOBITNIK NAGRADE “DR. ALOIS MOCK EUROPAREIS 2017”

14. studenoga, 2017. 1 komentar

 

 

Istinski me obradovala ova vijest, ponajviše zato što nagrada nosi časno ime velikog austrijskog državnika, pokojnog dr. Aloisa Mocka, koji je uživao ugled ne samo u Austriji i cijeloj Europi nego se smatrao velikim prijateljem Hrvatske. Imponira mi što ću se naći u društvu uglednika koji su do sad ovjenčani tim priznanjem. Ovo međunarodno priznanje mojeg književnog i kazališnog rada nesumnjivo će pridonijeti još boljoj percepciji mojih tekstova u Austriji i Europi. Zahvalan sam dopredsjedniku Austrijskog društva kroatista dr. Marijanu Brajinoviću što me uz nekolicinu uglednika iz naše zemlje predložio za ovu značajnu nagradu…”

Napisao: Ivan Raos

Hrvatski ovodobni književnik Miro Gavran ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade „Dr. Alois Mock Europapreis 2017“. Tek pristiglu obavijest o ovogodišnjem izboru potpisao je u ime Zaklade „Dr. Alois Mock“ njezin predsjednik dr. Michael Spindellleger, bivši austrijski potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova.

Nagrada Alois Mock već se četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u udrugama ili u poslovanju promicali europske vrjednote i jedinstvo. Među dosadašnjim dobitnicima te nagrade ugledni su Europljani: dr. Hans Dietrich Genscher, ministar vanjski poslova Savezne Republike Njemačke; Otto von Habsburg, član Europskog parlamenta; prof. dr. Jerzy Buzek, predsjednik Europskog parlamenta; Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe Europske komisije; Paul Lendvai, mađarsko-austrijski novinar; Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik Europske komisije; Karel Schwarzenberg, bivši češki ministar vanjskih poslova; Roland Dumas, bivši francuski ministar vanjskih poslova; Magdalena Vašaryova, slovačka glumica i diplomatkinja.

Prošlogodišnja dobitnica nagrade bivša je austrijska ministrica vanjskih poslova i povjerenica EU-a dr. Benitta Ferrero Waldner, koja će zajedno s Mirom Gavranom preuzeti svoju nagradu 20. prosinca 2017. u Beču. Dodjela nagrada održat će se u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime. 

Ideja humanosti

Djela Mire Gavrana dosad su prjevođena na 40 jezika te su izašla u više od 200 naklada u tuzemstvu i inozemstvu. Njegova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je ovodobni hrvatski dramatičar u tuzemstvu i inozemstvu u proteklih četvrt stoljeća.

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom je snažna i dugotrajna: kod uglednog bečkog nakladnika SEIFERT VERLAG Miro Gavran je objavio četiri tvrdo ukoričena romana: Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. U Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava. I ne samo to, radnja njegovih drama Najduži dan Marije Terezije i Pacijent doktora Freuda zbiva se baš sad u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih dvaju novijih romana Kafkin prijatelj i Nekoliko ptica i jedno nebo. Gavran je do sad imao i devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku u Austriji i u Njemačkoj.

Miro Gavran u svojim djelima učestalo obrađuje univerzalne teme koje prelaze granice Hrvatske i šire ideju humanosti. Njegovi junaci, poput samog autora, imaju izrazito afirmativan odnos prema životu. Gavranova djela zastupaju vrjednosti tolerancije i ljudskosti na kojima se temelji zapadna civilizacija. Književni teoretičari i teatrolozi znali su primijetiti da se u njegovu stvaralaštvu prožima srednjoeuropski duh s tipičnim lokalnim hrvatskim motivima i mentalitetom.

Kulturna povezanost

Povodom ovoga značajnog događaja Gavran je izjavio:

Istinski me obradovala ova vijest, ponajviše zato što nagrada nosi časno ime velikog austrijskog državnika, pokojnog dr. Aloisa Mocka, koji je uživao ugled ne samo u Austriji i cijeloj Europi nego se smatrao velikim prijateljem Hrvatske. Imponira mi što ću se naći u društvu uglednika koji su do sad ovjenčani tim priznanjem. Ovo međunarodno priznanje mojeg književnog i kazališnog rada nesumnjivo će pridonijeti još boljoj percepciji mojih tekstova u Austriji i Europi. Zahvalan sam dopredsjedniku Austrijskog društva kroatista dr. Marijanu Brajinoviću što me uz nekolicinu uglednika iz naše zemlje predložio za ovu značajnu nagradu, a zahvalan sam i svima iz Zaklade „Dr. Alois Mock“ što su se odlučili za mene kao ovogodišnjeg dobitnika.

Nedavno sam imao prigodu sa suprugom Mladenom u Beču održati književno-kazališnu večer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, gdje nam je domaćinom bila naša veleposlanica dr. Vesna Cvjetković. Tom sam se prigodom mogao uvjeriti kako se iznimno bogat i dobro osmišljen program odvijao cijele ove godine koja se održava pod motom Godina kulture Austrija – Hrvatska. Sretan sam što će se dodjelom nagrade meni kao hrvatskom autoru na najljepši mogući način zaokružiti ta iznimna serija događanja, kojima se potvrdila čvrsta kulturna povezanost naših dviju zemalja.”

Više o nagradi:

http://www.alois-mock-europastiftung.at/AloisMock-Stiftung.html

T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Nikola Šimić Tonin
    #1 Nikola Šimić Tonin 14 studenoga, 2017, 18:46

    Prava Nagrada u prave ruke, čestitam i kapa do podruma!
    Nikola Šimić Tonin

    Odgovorite na ovaj komentar

<

*

code